Omar Basim döms för mordet på flickvännen Sonja Sabas Costich. Foto: PolisenOmar Basim döms för mordet på flickvännen Sonja Sabas Costich. Foto: Polisen
Omar Basim döms för mordet på flickvännen Sonja Sabas Costich. Foto: Polisen
Sonja hittades död på ett hotell i Bromma i mars. Foto: / ALEX LJUNGDAHLSonja hittades död på ett hotell i Bromma i mars. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Sonja hittades död på ett hotell i Bromma i mars. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Mördade Sonja Sabas Costich. Foto: PRIVATMördade Sonja Sabas Costich. Foto: PRIVAT
Mördade Sonja Sabas Costich. Foto: PRIVAT

Omar Basim, 36, döms för mordet på Sonja Sabas Costich

Publicerad

Sonja Sabas Costich levde i rädsla för sin pojkvän.

Relationen slutade med att han högg henne och lämnade henne att förblöda på ett hotellrum i Bromma.

Nu döms Omar Basim till 16 års fängelse för mord.

36-årige Omar Basims liv har präglats av brott – han förekommer under 62 avsnitt i belastningsregistret. Enligt anhöriga var Sonja Sabas Costich så rädd att hon inte vågade lämna honom.

I slutet av mars hittades hon knivmördad på ett hotellrum i Bromma. Misstankarna riktades snabbt mot Omar Basim – som också kunde gripas, innan han hann lämna landet.

Han hade nämligen bokat en enkelbiljett utomlands.

– Jag var på väg dit... utomlands... för att jag skulle gifta mig, är hans egen förklaring i polisförhör.

Nu döms han till 16 års fängelse för mord.

Tingsrätten: "Känt desperation och dödsångest

Gärningen präglas enligt tingsrätten av flera försvårande omständigheter:

"Gärningen har begåtts mot en person som Omar Basim hade en kärleksrelation med i det som för tillfället var hennes bostad där han har sökt upp henne. Även om själva gärningen måste ha varit över på någon minut framgår det av blodbildsanalysen att Sonja Sabas Costich inte dog omedelbart utan kunde ta sig ut från badrummet till hallen där hon drogs ner på golvet."

Där lämnades Sonja Sabas Costich ensam att dö.

"Under den tiden måste hon rimligen ha känt desperation och dödsångest."

Mordåtalet mot Omar Basim har i stort byggts på polisens kartläggning av hur han rörde sig den 27 mars, två dagar innan Sonja hittades död.

 

LÄS OCKSÅ: Pojkvännens flyktplan efter att Sonja hittades

Sonjas son: "Ett kallblodigt mord"

Övervakningsbilder visar hans färd genom Stockholm, hur han anländer i Bromma där han snattar en flaska Coca-Cola. Hur han tar sig till hotellet där flickvännen Sonja bor.

Omar Basims snattade läskflaska hittades i hotellrummet – med hans DNA på.

I ett uttalande har anhöriga beskrivit Sonja som "motorn" i familjen och som "världens bästa människa."

– Det är ett kallblodigt mord. Vår mamma har blivit mördad och lämnad på platsen som om inget hade hänt, har sonen sagt.

För två år sedan utreddes Omar Basim för grov misshandel men när Sonja drog tillbaka sin medverkan försvagades bevisningen och han dömdes slutligen till tre månaders fängelse för misshandel. I samband med domen fick 36-åringen kontaktförbud mot Sonja Sabas Costich, men det upphörde senare.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag