Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Plastikkirurg döms till fängelse – sålde knark till patienter

Plastikkirurgen Guglielmo Rufolo döms till fängelse i tre år och åtta månader. Foto: Privat

Plastikkirurgen Guglielmo Rufolo, 38, visade upp ett liv i lyx på sociala medier.

Samtidigt sålde han knark i Stockholm och drog in över en halv miljon kronor.

Nu döms läkaren till fängelse i tre år och åtta månader – bland annat anses han ha gjort offer till missbrukare.

– Jag var beroende av tabletterna, säger en av köparna i förhör.

I september förra året polisanmäldes den legitimerade läkaren Guglielmo Rufolo, specialiserad på plastikkirurgi, av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Myndigheten hade reagerat på den stora mängd utskrivningar av recept som kirurgen hade gjort.

När polis och åklagare tittade närmare på fallet fick de fram flera sms och andra meddelandekonversationer mellan Rufolo och patienterna.

Plastikkirurgen döms för grovt narkotikabrott. Foto: Privat

Över 7 000 tabletter

Plastikkirurgen hade under perioden 25 juli 2017 och 22 november 2018 sålt narkotika till ett 15-tal personer, enligt misstankarna.

Bland annat berättade en pappa för polisen att han misstänkte att en läkare skrev ut narkotikaklassade läkemedel till hans son. Sonen hade då hamnat i ett djupt missbruk, förlorat sitt jobb och blivit hemlös.

Narkotikaklassade tabletter som kirurgen skrivit ut. Foto: Polisen

Guglielmo Rufolo utnyttjade sin ställning som läkare och fick personer att fortsätta med sitt missbruk, eller hamna i ett missbruk, enligt domen som fallit i Stockholms tingsrätt.

I sms:en kan man läsa hur han skrev till patienterna vad för narkotika som fanns tillgänglig. Patienterna betalade sedan med Swish och hämtade ut narkotikan. Rufolo har bland annat sålt Zolpidem, Oxazepam och Alprazolam. Det rör sig om mer än 7 000 tabletter och intjänade pengar på över en halv miljon kronor.

Guglielmo Rufolo sålde narkotika till missbrukare. Foto: Privat

Visade upp sitt lyxiga liv

Guglielmo Rufolo, som bor i Italien och är italiensk medborgare, har varit verksam både i Sverige och utomlands. I Italien har Rufolo ingen mottagning och i förhör förklarar han sin verksamhet:

– Min huvudsakliga yrkesaktivitet är här i Sverige. Kunderna kontaktar mig och då kommer jag till Sverige och hyr då ett ställe. För att följa upp estetiska ingrepp och göra något där jag behöver en anläggning för att kunna verka.

– Estetiskt medicin framför allt. Botox, Fillers, läppar. Det är många patienter som jag bara konsulterar med där jag gör en bedömning om det ska göra en behandling.

Plastikkirurgen var aktiv på sociala medier där han visade upp sitt liv. Foto: Privat

På sina sociala medier har han visat upp sina resultat – minskade rynkor kring ögonen, lyfta bröst, mindre dubbelhakor. Samtidigt har han lagt upp bilder på ett lyxigt liv med resor till bland annat Miami och Los Angeles. Han har besökt kongresser och träffat läkare runtom i världen.

Men vid sidan av sin kirurgverksamhet har han alltså i mer än ett år sysslat med försäljning av narkotikaklassade tabletter, slår tingsrätten fast.

Döms till fängelse i tre år och åtta månader. Foto: Privat

I förhör säger en person som köpt narkotika av Rufolo att kirurgen sagt:

– Säg bara till vad du vill ha för något så ska jag se om jag kan fixa det.

Enligt en annan köpare har det inte gått mer än två dagar mellan beställningarna till plastikkirurgen, och att köparen kunde ta 200 tabletter på tre dagar.

”Ren försäljning”

Rufolo nekar till brott och menar att de narkotikaklassade läkemedel han skrivit ut inte skett olovligen.

I förhör sa han att det kan vara någon som hackat sig in eller fått tag i hans lösenord och på den vägen förskrivit tabletter.

I förhör har han inte velat svara på om han använder olika läkarmottagningar när han är i Sverige, hur många patienter han har i Sverige eller hur han för journaler. Han vägrar också svara på vilka länder han är verksam i.

Köparna swishade sin betalning till plastikkirurgen. Foto: Polisen

På frågan om han har skrivit ut totalt 630 tabletter Zolpidem under en period 2018 till en person svarade han:

– Det är något märkligt, det stämmer inte. Det är absurt, jag har inte föreskrivit så mycket läkemedel. 

Guglielmo Rufolo döms till fängelse

Nu har plastikkirurgen dömts av Stockholms tingsrätt för grovt narkotikabrott. 

Tingsrättens samlade bedömning lyder:

”De förskrivningar som NN har gjort till NN, NN m.fl. inte har varit medicinskt motiverade utan avsett ren försäljning av narkotikaklassade tabletter helt utanför vanlig legitim förskrivning.”

Guglielmo Rufolo har överklagat tingsrättens beslut. Foto: Privat

”Han som läkare utnyttjar ett förtroende”

Straffet bestämdes till fängelse i tre år och åtta månader, och motiverades:

”Guglielmo Rufolo har utnyttjat sin ställning som läkare till att överlåta stora mängder narkotikaklassade preparat till personer som både har missbrukat tabletter men också kommit att hamna i missbruk på grund av Guglielmo Rufolo tillhandahållande. Guglielmo Rufolos syfte med hanteringen har inte varit annan än att bereda sig själv vinning.”

”Guglielmo Rufolo har varit den som själv hanterat försäljningen och således varit ensam ansvarig för denna.”

Rufolo har överklagat domen till hovrätten och vill i första hand bli frikänd för brottet. I andra hand vill han ha ett kortare fängelsestraff.

Åklagaren Lucas Eriksson yrkar på straffskärpning i hovrätten.

– Själva brottet blir allvarligare av att han som läkare utnyttjar ett förtroende som har givits honom att kunna skriva ut narkotiska läkemedel. Det är en försvårande omständighet, säger Lucas Eriksson.