Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pistoldrama på restaurang – personal dödshotades

En man klev in på pizzerian i Södertälje och ställde sig bakom disken för att ta mat. Foto: Polisen
En av de anställda trodde att mannen skulle döda honom, och har nu i skräck lämnat landet.Foto: Polisen

En man klev in på pizzerian i Södertälje och ställde sig bakom disken för att ta mat. 

När personalen sa ifrån blev mannen arg, och det hela urartade i ett aggressivt gräl. En av de anställda trodde att mannen skulle döda honom, och har nu i skräck lämnat landet.

– En målsägande kommer inte närvara på rättegången, säger kammaråklagaren Daniel Veivo Pettersson. 

I oktober 2016 klev en man i 40-årsåldern in på en pizzeria i Södertälje. Mannen var känd bland personalen, då han ofta besökte pizzerian. Den här gången klev han dock in bakom disken, och serverade sig själv mat. 

– Målsägande försöker mota bort mannen, men då tar han upp ett pistolliknande föremål och riktar det mot målsäganden, säger kammaråklagare Daniel Veivo Pettersson.

Hela händelseförloppet fångades upp av pizzerians övervakningskameror.

Viftade med kolsyrepistol

Det pistolliknande föremålet, som mannen viftade med, visade sig vara en kolsyrepistol. Det förekommer olika uppgifter kring huruvida mannen avlossade några skott.

– Det finns uppgifter i utredningen som tyder på att det avfyrades skott, säger kammaråklagare Pettersson. 

I polisförhör säger dock de inblandade att pistolen aldrig avfyrades.

Personal försvarade sig med kebabkniv

Mannen är nu åtalad för olaga hot beträffande händelsen i pizzerian. Dessutom står han åtalad för ringa narkotikabrott. 

– I polisförhör har han erkänt brott, säger kammaråklagare Pettersson. Han säger att han blev förbannad då han inte fick laga mat åt sig, och att han därför riktade pistolen mot personalen.

Mannen har också sagt att han själv blev attackerad av personalen på pizzerian. På övervakningsfilmen syns hur en anställd försvarar sig med kebabkniven som han håller i.

I polisförhör säger han "Jag blev så pass rädd att jag handlade instinktivt, så jag slog honom med kniven, som man skär kebaben med". 

Ingen av de inblandade skadades allvarligt. I förundersökningen framkommer endast att en anställd fick ett blåmärke på underarmen, efter att mannen kastade ett saltkar på honom. 

– En målsägande kommer inte närvara på rättegången, säger kammaråklagaren Daniel Veivo Pettersson. Foto: Polisen

Målsägande skrämdes – har lämnat landet

Under rättegången kommer inte alla inblandade att närvara. 

– En målsägande tog illa vid sig, säger kammaråklagare Pettersson. När vi inledde förundersökningen kunde vi konstatera att han hade lämnat landet. 

I ett förhör med polisen säger mannen: "Jag blev väldigt rädd och tänkte att han skulle döda mig." Nu har mannen alltså lämnat Sverige, och kommer därmed inte närvara vid rättegången. Detta ser dock inte kammaråklagare Pettersson som ett problem.

– Jag menar att det är fullt möjligt att styrka ett olaga hot i det här fallet, trots att målsägande inte befinner sig i Sverige.