Från vänster: Thabo Motsieloa, Lisah Silfwer och Lennart Ekdal. Foto: Anna-Karin Nilsson
Från vänster: Thabo Motsieloa, Lisah Silfwer och Lennart Ekdal. Foto: Anna-Karin Nilsson

Personerna som ska leda Brottscentralen

Publicerad

Brottscentralen har utnämnts till ett av världens hetaste tv-format. Under våren och sommaren sänds programmet i Expressen TV.

Här är de tre personerna som leder programmet.

Foto: Anna-Karin Nilsson

Lennart Ekdal

Roll: Programledare

Säsonger på Brottscentralen: Har varit med i alla sju tidigare säsonger av Brottscentralen. Årets blir nummer åtta – men den första i Expressen TV.

Karriär i korthet: Har varit en av Sveriges mer profilerade journalister de två senaste decennierna. Inledde som ekonomijournalist och arbetade på TV4 från och med starten 1990 till 2013. Han programledde då flera större samhällsprogram, så som Kalla Fakta och debattprogrammet Kvällsöppet.

– Vi vet att brott och straff och rättsfrågor är ett av de ämnen som intresserar folk mest – en kombination av dramatiska händelser och moraliska dilemman. Expressens hårdsatsning på Brottscentralen ligger helt rätt i tiden, säger Lennart Ekdal.

Han lyfter framför allt fram tittarnas möjlighet att vara en del av programmet.

– Brottscentralen är klassisk daglig kriminaljournalistik i en klassisk kvällstidning.

 

Foto: Anna-Karin Nilsson

Lisah Silfwer

Roll: Programledare

Säsongen på Brottscentralen: Gör sin första säsong som programledare för Brottscentralen.

Karriär i korthet: Har arbetat som reporter för Sveriges Radio och SVT, men även programlett lokala och nationella nyhetssändningar på TV4. Har varit programledare på Expressen TV sedan våren 2016.

– Vi uppmuntrar våra tittare att interagera med programmet. Inte bara genom att ställa frågor och komma med förslag på frågor att diskutera och gäster att bjuda in till studion, utan även bidra med tips som kan hjälpa polisens arbete. På det sättet hoppas vi kunna göra en verklig skillnad, säger Lisah Silfwer om Brottscentralens tv-format.

Det är möjligt att interagera via många kanaler.

– Det är programmets publik som bestämmer var och hur de vill interagera med oss, inte tvärtom.

 

Foto: Anna-Karin Nilsson

Thabo Motsieloa

Roll: Programledare

Säsongen på Brottscentralen: Har lett programmet sedan starten hösten 2013 och vårens säsong blir därför Thabos åttonde.

Karriär i korthet: Har grundat Södermalms Shaolin-förening och ses som en pionjär inom svensk kampsport. Thabo har varit programledare för flera produktioner sedan 1990-talet – bland annat debattprogrammet Svart eller vitt, Cold Case Sverige och Drevet.

– Brottscentralen har blivit mer och mer angeläget med tiden. Programmet ger tittaren möjlighet att komma i direkt kontakt med experter och brottsoffer men också tidigare gärningspersoner, säger Thabo Motsieloa.

Han lyfter framför allt fram tittarnas möjlighet att vara en del av programmet.

– Det är allmänhetens frågor som blir besvarade i Brottscentralen. I en tid då misstron mot medier är stor är interaktiviteten ett av våra starkaste kort.

 

LÄS MER: Brottscentralen tillbaka – nu i Expressen TV

Det här är Brottscentralen

Vad: Sveriges enda dagliga tv-program om kriminalitet där tittaren är med och bygger innehållet.

När: Varje måndag–torsdag mellan klockan 20–21.

Var: I Expressen TV

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag