Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Parets timmar i misstänkta våldsmannens skräckstyre

Inkräktaren skulle skära av mannens hår med köttyxan när denne gick till motattack. Det slutade med att brottsoffret blev allvarligt skuren i handleden. Foto: Polisen

De två inkräktarna slog, brände och torterade mannen i hans egen lägenhet.

Sedan vände en av dem förnedringen mot offrets sambo – och våldtog henne, enligt åtalet.

– Jag försökte göra motstånd men då blev det bara värre, berättar kvinnan i förhör.

Tidigare under dagen, som ägde rum i september, hade de fyra inblandade personerna varit tillsammans och umgåtts.

Under kvällen lämnade paret – en man och en kvinna – de två andra männen och drog sig hemåt till sin bostad i Härnösandtrakten.

Men det dröjde inte lång tid innan de två männen – båda i 25-årsåldern – följde efter dem och knackade på i deras hem.

Det blev starten på en skräcknatt som omfattade flera timmar av misshandel, tortyr, förnedring och våldtäkt, enligt det åtal som väckts vid Ångermanlands tingsrätt.

I förhör berättar mannen i paret:

När han ser att de två männen befinner sig i bostaden förstår han först inte varför, men han kan se att den äldre av de två männen – som åklagaren pekat ut som den mest drivande – är upprörd.

Slog med samurajsvärd

Den misstänkte huvudgärningsmannen hotar klippa av hans fingrar och kräver tusentals kronor i "böter", enligt samma förhör.

När flickvännen senare förhörs berättar hon att förloppet plötsligt tar en våldsam vändning när den drivande gärningsmannen tar fram ett samurajsvärd som finns i lägenheten.

– Från ingenstans när vi satt i soffan klappade (mannen) till (pojkvännen) med samurajsvärdet. Som jag minns det var det i sitt fodral och (mannen) höll i svärdet samtidigt som han satt och provocerade (pojkvännen). Jag blev chockad för det kom från ingenstans och lät högt, säger hon.

Pojkvännen brändes med en stormtändare i samband med det tortyrliknande förloppet. Foto: Polisen

Våldet stegras. Dödshoten haglar samtidigt som den misstänkte huvudgärningsmannen slår pojkvännen över hela kroppen med bland annat en käpp och en träpåk. Han rispar honom också med en kniv, har pojkvännen sagt i förhör.

Tvingades klä av sig

Under det flera timmar långa förloppet tänker den drivande gärningsmannen i flera omgångar på olika "bestraffningar" som han ska utsätta pojkvännen för, enligt åtalet.

Med hot om mer våld tvingar han mannen att klä av sig naken. Han tvingar honom att dricka såpa, utsätter honom för ett grovt sexuellt övergrepp och bränner honom med en stormtändare, enligt åtalet.

Träkäppen användes vid misshandeln, enligt åtalet. Foto: Polisen

Sedan vänder han fokus mot mannens flickvän.

Under hot tvingas pojkvännen säga att han vill att den misstänkte huvudgärningsmannen ska våldföra sig på henne sexuellt.

Den misstänkte medbrottslingen instrueras att ta över förnedringen av pojkvännen medan den misstänkta våldtäkten äger rum.

I förhör berättar kvinnan:

– Vi var i sängen och först var jag underst sedan försökte han dra av mig kläderna och sedan vände han mig om som att jag bara vägde luft. Jag hade en kniv vid min säng som jag plockade fram, säger hon i förhör och fortsätter:

– När han lade mig underst igen då hade jag kniven och funderade på om jag skulle dra den i sidan på honom. Det var hemskt men jag rörde inte en min.

Den äldre av de två åtalade mannen pekas ut för att ha varit drivande i samband med misshandeln och våldtäkten. Foto: Polisen

Så småningom lyckas kvinnan ta sig ut ur lägenheten.

Våldet mot pojkvännen kulminerar när den misstänkte huvudgärningsmannen tar fram en köttyxa för att skära av honom håret.

Den förnedrade mannen når sin bristningsgräns och går till motattack mot inkräktaren. Det slutar med att han får ett stort skärsår över handleden.

Åtalas på lång rad punkter

De två misstänkta gärningsmännen flyr ut ur lägenheten och pojkvännen springer kort därefter ut samma väg. Naken och blödande slår han larm till grannar som hjälper honom att tillkalla ambulans och polis.

De två männen åtalas nu på en lång rad punkter. Tillsammans och i samförstånd åtalas de för grovt hemfridsbrott, grov misshandel, grovt olaga hot, olaga frihetsberövande alternativt grovt olaga tvång.

På den yngre misstänkte gärningsmannens jacka hittades blodstänk. Foto: Polisen

 

Förnekar brott

Den äldre av de två åtalas även för grov våldtäkt mot kvinnan, grovt sexuellt övergrepp mot mannen samt grovt övergrepp i rättssak.

– Det är ett omfattande åtal som vi nu ska gå igenom tillsammans. Min klient har medgett vissa omständigheter men är inte överens om alla delar, säger Jonas Vedin, försvarsadvokat för den äldre mannen.

Johan Lavås, försvarsadvokat som företräder den yngre mannen, säger:

– Min klient förnekar brott och han är förvånad över att han är åtalad på alla dessa punkter.

– Han har varit på platsen men han var där mot sin vilja och det som har skett har skett utom hans kontroll och han har inte kunnat lämna platsen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!