Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Paret mördades vid bostaden – kompisgäng åtalas för mord

Polis bevittnade hur mannen i Hallonbergen blev ihjälhuggen. De avlossade varningsskott, men kunde inte förhindra mordet. Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Mannen och hans fru mördades efter att han vittnat för polisen om ett mord i närheten av deras hem några veckor tidigare.

Han hade då ha överlämnat en hylsa till en polis – ett fynd som inte lämnades vidare förrän långt senare.

– Vi menar att ett motiv har varit att hindra målsägaren från att ha ytterligare kontakt med polisen, säger åklagaren Olof Calmvik på en presskonferens.

Nu har åtta unga män åtalats för sammanlagt tre mord.

På morgonen den 7 mars inträffade ett dubbelmord i Hallonbergen. Knivmän högg ihjäl ett par i 40-årsåldern.

Enligt stämningsansökan, som kom på onsdagsförmiddagen, ska de fyra unga gärningsmännen tillsammans och i samförstånd ha huggit mannen ett stort antal gånger med knivar över hela kroppen. Dessutom ska de ha slagit honom med pinnar eller grenar när han låg på marken – samtidigt som de sparkade på honom.

De fyra ska, enligt åtalet, ha trängt in i parets bostad genom att krossa altandörren. Brottsverktygen – kniv, rep och handskar – inhandlades några dagar tidigare. Kvinnan angreps och ska ha blivit hindrad från att blockera bostaden samtidigt som hon utsattes för vad som åklagaren beskriver som "omfattande våld".

 

LÄS ÄVEN: Desperata larmsamtalet: "Han tänker hugga mig" 

 

Mannen dödades utomhus.

En 21-årig man misstänks för samtliga tre mord. Foto: SVEN LINDWALL

Åtta unga män åtalas nu för ett, två eller tre mord.

Åtta unga män och tre mord – de åtalas

Man, 21 år

Misstänks för: Mordet i Sundbyberg och dubbelmordet i Hallonbergen.

Har fått böta två gånger för att ha åkt moped utan hjälm. Säger sig i en sinnesundersökning vara "170 procent frisk".

 

Man, 21 år

Misstänks för: Mordet i Sundbyberg och dubbelmordet i Hallonbergen.

Har fått böter på 1 500 kronor för att ha åkt bil utan bälte.

 

Man, 20 år

Misstänks för: Mordet i Sundbyberg.

Är tidigare ostraffad.

 

Man, 16 år

Misstänks för: Dubbelmordet i Hallonbergen.

Är tidigare ostraffad. Har enligt åklagaren erkänt medhjälp till mord.

 

Man, 20 år

Misstänks för: Mordet i Sundbyberg.

Är tidigare ostraffad. Är fotbollsspelare med meriter från allsvenskan och landslagsspel.

 

Man, 18 år

Misstänks för: Mordet i Sundbyberg.

Är tidigare ostraffad.

 

Man, 21 år

Misstänks för: Mordet i Sundbyberg.

Förekommer under nio avsnitt i belastningsregistret, men det rör sig uteslutande om småbrott.

 

Man, 17 år

Misstänks för: Dubbelmordet i Hallonbergen.

Är tidigare ostraffad.

 

Åtalet innefattar också grovt övergrepp i rättssak, synnerligen grovt vapenbrott, grovt vapenbrott, narkotikabrott och misshandel. En nionde ung man åtalas för grovt skyddande av brottsling.

Tog upp jakten

Sex veckor tidigare inträffade ett mord precis i närheten. Gärningsmännen besköt först offret, en man i 25-årsåldern, och följde sedan efter honom när denne fick skjuts till Karolinska universitetssjukhuset för att då gå till ny, denna gång dödlig, attack. 

Fyra av gärningsmännen bestämde sig enligt åklagaren för att döda mannen under den aktuella dagen. Mannen ska enligt åtalet blivit förmådd att gå in i ett garage i Sundbyberg där han beskjutits.

Bild från mordplatsen vid Karolinska. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Gärningsmännen följde sedan efter honom till fots. När offret fick skjuts till sjukhuset ska de ha tagit upp jakten och prejat bilen mannen färdades i för att sedan mörda honom.

– I anslutning till Karolinska universitetssjukhuset blir bilen han färdas i stoppad av en annan bil och en person går fram till bilen som målsägaren sitter i och skjuter honom, säger åklagaren Olof Calmvik.

Lämnade över bevis

För dubbelmordet är det fyra misstänkta mördare.

Mannen som dödades i Hallonbergen hade vittnat för polisen om det första mordet. Det är, enligt åklagaren, ett av motiven till dubbelmordet. 

I stämningsansökan står det att männen "med våld angripit mannen och kvinnan för att mannen avlagt vittnesmål hos polisen och för att hindra målsägarna från att avlägga sådant vittnesmål".

– Vi menar att ett motiv har varit att hindra målsägaren från att ha ytterligare kontakt med polisen, säger Olof Calmvik.

– Vi får kontakt med honom den 27 februari. Han hörs som vittne i utredningen den 1 mars. Han berättar om delar av händelsen men lämnar också över uppgifter som han inte står för i förhör. Det framgår också att han har haft kontakt med en polis tidigare och att han har överlämnat bevisning gällande skjutningen. Det blir först klart för utredarna vid förhöret den 1 mars. Vi hade inga uppgifter på att han varit rädd eller hotad och vi har inga indikationer på att han skulle komma att angripas.

Ytterligare en 21-årig man misstänks för alla tre morden. Foto: SVEN LINDWALL

Det som mannen lämnat över ska ha varit en hylsa som hittats i garaget där den första skjutningen ägde rum. Garaget låg intill huset där paret i 40-årsåldern bodde.

– Vid förhöret av målsägande den 1 mars får man reda på att han haft kontakt med polisen sedan tidigare. Efter att vi efterforskat kom vi fram till att den lämnats över till bevisning till polisen. Det är en hylsa som hittats, säger Olof Calmvik.

Polis tog emot hylsan

En polischef misstänks för tjänstefel och brott mot tystnadsplikten i samband med mordutredningen. En förundersökning mot denne pågår. Polischefen ska ha tagit emot hylsan, men inte lämnat den vidare förrän tre dagar efter mordet på mannen i 40-årsåldern.

– Den lämnas, om jag inte minns fel, över den 10 mars. Jag kan inte se att det varit något negativt om vi hade fått en hylsa som var kopplad till den här händelsen, säger Olof Calmvik.

Gärningsmännen besköt först offret och följde sedan efter honom när denne fick skjuts till Karolinska universitetssjukhuset för att då gå till ny, den gången dödlig, attack. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Hur visste gärningsmännen att mannen i 40-årsåldern var ett vittne?

– Det vet de om eftersom han bor ovanpå garaget och han går ut när han hör skotten. Han ser personerna och de ser honom, säger Olof Calmvik, som menar att det inte är fastslaget att gärningsmännen visste om att mannen var hörd som vittne till det första mordet men att det gick att anta att så var fallet.

Tio minuter långt larmsamtal

Den döde mannen hade också en narkotikakonflikt med åtminstone en av de misstänkta gärningsmännen, enligt Olof Calmvik.

Som bevisning kring dubbelmordet finns bland annat ett nästan tio minuter långt larmsamtal från mannen.

– Han berättar att det är en pågående inbrytning i sin lägenhet och att frun är hemma. Han namnger två gärningsmän. Han uppger att han är vittne till mordet på A och att det är anledningen, säger åklagaren Olof Calmvik.

 

LÄS MER: Pekade finger i rätten – åtalas som misstänkt trippelmördare 

 

Familjen till det dödade paret i 40-årsåldern har sett fram emot att rättegången startar för att de misstänkta ska ställas till svars, menar advokat och målsägandebiträdet Marcus Lodin.

– Jag är imponerad hur starka de är mentalt. De vill ha avslut på det här, sätta punkt och gå vidare i sitt sorgearbete, säger han.

Mordet i Sundbyberg och dubbelmordet i Hallonbergen

# Den 22 januari inträffade en dödsskjutning. En man i 25-årsåldern ska först ha blivit beskjuten i ett garage. Han överlevde och skjutsades till Karolinska universitetssjukhuset – men gärningsmännen tog upp jakten. 

 

# Mannen ska prejats och blivit beskjuten med automatvapen och enligt uppgift till Expressen blev bilens framruta och dörr sönderskjuten. Offret bars in till sjukhuset med skottskador i ansiktet, men hans liv gick inte att rädda. Enligt uppgift till Expressen kopplades mordet då samman med tidigare skjutningar i Stockholmsområdet. Enligt åklagaren var mordet en uppgörelse i Stockholms undre värld.

 

# Morgonen den 7 mars inträffade ett dubbelmord i Hallonbergen. Offret var ett par i 40-årsåldern och enligt uppgift till Expressen hade någonting gjort mannen misstänksam och han hade själv ringt 112. Men fyra män hann ta sig in i bostaden – beväpnade med knivar.

 

# Kvinnan lämnades blödande på platsen och ringde 112. Gärningsmännen följde sedan efter mannen och en polispatrull som var snabbt på plats blev ögonvittnen till hur han knivhöggs. Polisen avlossade ett skott för att försöka avstyra det inträffade – då ska den yngsta av männen ha fortsatt hugga.

 

# Både mannen och kvinnan dog. Han hann innan dess uppge ett av namnen på de misstänkta mördarna. Det manliga offret hade lämnat vittnesuppgifter till polisen gällande mordet i Sundbyberg och en av åklagarens teorier kring motivet till dådet är att han skulle tystas. Ett annat ska ha varit att han "har ett förflutet när det gäller framställan av narkotika" med en 21-årig man som misstänks för samtliga tre mord.

 

# Mannen som dödsattackerades skulle dagen därpå ha infunnit sig i rätten som tilltalad i ett narkotikamål. I den förundersökningen framkommer att den mördade mannen kände sig hotad i samband med att han ville hoppa av en knarkodling.

 

# Två 21-åringar anses av åklagaren ligga bakom samtliga tre mord. Det är en av dem som utredningen i mångt och mycket har handlat om. Det är främst han som ska ha haft ett förflutet med det andra manliga mordoffret och det är han som pekat finger åt Expressens kamera i rätten. Hans advokat bröt dessutom med honom då mannen ska ha riktat mycket allvarliga anklagelser mot denne.

 

# Under onsdagen åtalades åtta unga män misstänkta för mord. Sex av dem misstänks för det första mordet vid Karolinska sjukhuset och fyra för dubbelmordet i Hallonbergen. Åtalet innefattar också grovt övergrepp i rättssak, synnerligen grovt vapenbrott, grovt vapenbrott, narkotikabrott och misshandel.

 

# Polisens utredning har varit omfattande. Förundersökningen är på runt 5 000 sidor och består av så väl förhör som olika tekniska utredningar. En polischef misstänks också för tjänstefel och brott mot tystnadsplikten, som kopplas till mordutredningen. Besked om förundersökningen mot denne kommer fortsätta eller läggas ner väntas i mitten av september.