Paret bands och mördades i sitt hem

Ann-Christine Lekander och Tor Lekander mördades i sitt hem.
Foto: Privat
Polisavspärrningar efter att det mördade paret hittats.
Foto: Gustav Sveidquist

Pensionären Tor Lekander, 70, älskade att påta i trädgården och hustrun Ann-Christine Lekander, 62, levde för sin familj.

I juni blev paret brutalt angripna i sitt hem, fastbundna med tejp och mördade.

– Ett bestialiskt mord på två gamla människor som varit helt utlämnande och försvarslösa, säger familjens målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz.

På tisdag väcks åtal mot en 24-årig tidigare ostraffad småbarnsfar som misstänks för dådet.

Det röda huset ligger utanför motorbygden Mantorp i Östergötland. Bakom huset trängs träden i ett skogsbryn medan resten av omgivningen utgörs av stora öppna fält.

Här bodde 70-årige Tor Lekander tillsammans med hustrun Ann-Christine Lekander, 62 fram till förra sommaren då de båda blev offer i ett dubbelmord.

– Det här var en avrättning. Det är så pass kraftigt våld som använts att jag kan säga det med säkerhet. Båda offren har blivit kraftigt bundna med tejp, sa chefsåklagare Pär Andersson då till TT.

För familjen samt vänner och bekanta i bygden kom det brutala våldsdådet som en chock.

– Det är så ofattbart, det går inte att ta in. Sådant där händer inte här ute, inte i min värld, sa en släkting till paret dagen efter att de hade hittats döda.

– De var vanliga snälla hyggliga människor. Det kan inte finnas någon som helst vettig eller logisk anledning till att de skulle råka ut för något sådant här.


LÄS MER: Leif GW Persson om dubbelmordet i Mantorp 

Paret mördades i sitt hem i Mantorp.

Hade arbetsledande roll

Släktingen beskrev då paret som väldigt familjekära. Tor hade arbetat som vaktmästare under många år och efter pensionen låtit sitt stora intresse för trädgårdsarbete få allt större utrymme. Hustrun Ann-Christine hade en arbetsledande roll på ett företag i närheten. Paret gav sig ofta ut motorcykelturer på fritiden.

Juristen Elisabeth Massi Fritz företräder åtta av det mördade parets anhöriga som nu vill se rättvisa skipad i domstol.

– Ett bestialiskt mord på två gamla människor som varit helt utlämnande och försvarslösa, säger Massi Fritz.

– Sedan mordet har det varit och är fortfarande en mycket plågsam tid för alla mina klienter.

Efter dubbelmordet fick polisen in tips, iakttagelser och spår som ledde utredningen åt olika håll. 

En större summa pengar som togs ut från parets konto i en bankomat i Borensberg dagen innan de hittades döda pekades ut som ett möjligt ekonomiskt motiv.


LÄS MER: Mordmisstänkt i Mantorp sa upp sig när offren hittades 

Elisabeth Massi Fritz företräder åtta av det mördade parets anhöriga.
Foto: Christopher Hunt.

Genombrottet blev DNA

I två omgångar gjordes gripanden av misstänkta gärningsmän som senare försattes på fri fot när misstankarna hade försvagats.

Genombrottet i utredningen kom slutligen i form av DNA på brottsplatsen i kombination med ovanliga typer av tejp som använts vid dubbelmordet.

Spåren ledde polisen till en 24-årig tidigare ostraffad småbarnsfar och i september – mer än tre månader efter dubbelmordet i Mantorp – slog polisen till. Mannen greps i ett radhusområde på en mindre ort i Västergötland och sedan dess har han suttit häktad, på sannolika skäl misstänkt för dådet.

– DNA-spåren är på brottsplatsen och de sitter på ett sådant sätt att man på goda grunder kan misstänka att det är gärningsmannen, sa åklagare Eva Nemec Nordh efter den första häktningen.

Nu väntar rättegång. På tisdag väcks åtal mot 24-åringen för två fall av mord. Han kommer även att åtalas för bedrägeri där misstankarna rör bankomatuttaget från Tor och Ann-Christine Lekanders konto som gjordes i samband med mordet.


LÄS MER: Så ringade polisen in den misstänkte dubbelmördaren

En 24-årig småbarnsfar åtalas som misstänkt för mordet.
Foto: LÄSARBILD

Ingen koppling med mördade paret hittad

I samband med åtalet blir den 4 000 sidor långa förundersökningen offentlig. Kammaråklagare Helene Gestrin som väcker åtal säger att man inte har kunnat hitta någon koppling mellan 24-åringen och det mördade paret. I övrigt vill åklagaren inte lämna några nya detaljer från utredningen förrän en inplanerad presskonferens på tisdag. 

En angelägen fråga är huruvida utredningen talar för att 24-åringen är ensam gärningsman – eller om det fortfarande kan finnas andra gärningsmän på fri fot.

24-åringen förnekar skuld för dubbelmordet.

– När det gäller de misstänkta morden så har han förnekat sedan dag ett. Den inställningen är oförändrad, säger den misstänktes försvarsadvokat Henrik Lindblom som tillägger:

– Rättegången blir ett tillfälle för honom att föra sin talan.

Som målsägandebiträde har Elisabeth Massi Fritz tagit del av förundersökningen.

– Det finns robust kvalitativ bevisning i målet som binder den misstänkte till både brottsplats och offren. Det finns även ett motiv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.