Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Par utsattes för våldtäkt och tortyr i sitt eget hem

I sitt eget hem utsattes paret för en utdragen, plågsam attack med inslag av såväl tortyr som sexuellt våld.

Under ett fyra timmar långt förlopp skars och brändes mannen medan kvinnan våldtogs.

Allt enligt det nyss väckta åtalet.

– De har varit med om hemska saker, säger Monika Lilja, parets målsägandebiträde.

Det var en natt i början av september som två män i 25-årsåldern misstänks ha tagit sin in hos paret i Härnösandstrakten och utsatt dem för tortyrliknande och sexuellt våld. Det extrema våldet ska ha pågått i omkring fyra timmar.

Under tiden blev mannen slagen med käpp, skuren och rispad med köttyxa, tvingad att dricka såpa, brännskadad med en tändare, avklädd naken och utsatt för ett grovt sexuellt övergrepp, enligt åtalet.

I stämningsansökan anges att en av gärningsmännen vid ett tillfälle höll fast det manliga offret medan kumpanen våldtog hans flickvän.

En av de misstänkta männen.
Foto: Polisen

Misstänks ha våldtagit kvinna framför pojkvännen

Attacken beskrivs som grov – präglad av "upprepade våldshandlingar" och "förnedrande och tortyrliknande inslag." Åtalspunkten grov våldtäkt beskrivs så här av åklagaren Lo Jonsson:

"Brottet bör bedömas som grovt eftersom (gärningsmännen) visat särskild hänsynslöshet och råhet då det utförts inför (kvinnans) pojkvän som vid samma tillfälle hotats, misshandlats och förnedrats och som under tiden våldtäkten pågick tvingades ligga på golvet bredvid sängen."

Kolsyrepistol som hittades hos en av de åtalade männen.
Foto: POLISEN

Målsägandebiträdet Monika Lilja säger om det drabbade paret:

– De mår dåligt, så klart. De har varit med om hemska saker. Man häpnar ju när man läser förundersökningen vilket våld de har blivit utsatta för.

Hon fortsätter:

– De har utsatts för grovt tortyrliknande våld. En har blivit bränd, slagen, skuren, tvingats dricka hemsk vätska. Det har varit både kniv och tång inblandat.

Kniv som hittades hos en av de åtalade männen.
Foto: Polisen

Äldre mannen pekas ut som drivande

Åtalet gäller en lång rad punkter. Båda män åtalas för grovt hemfridsbrott, grov misshandel, grovt olaga hot, olaga frihetsberövande alternativt grovt olaga tvång.

Den äldre av de två männen pekas ut som drivande bakom attacken. Han åtalas förutom de nyss nämnda punkterna också för grov våldtäkt mot kvinnan, grovt sexuellt övergrepp mot mannen och grovt övergrepp i rättssak.

Han är sedan tidigare känd av polis sedan han dömts för våldsbrott. I ett förhör om annan misstänkt brottslighet beskrivs mannen av en person som varit kontakt med honom: "NN älskar våld."

Mannens advokat Jonas Vedin säger om åtalet:

– Min klient har medgett vissa omständigheter men är inte överens om alla delar.

Den yngre mannen – den misstänkte kumpanen – försvaras av Johan Lavås.

 – Han är förvånad över att han är åtalad på alla dessa punkter, säger han om sin klient.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.