Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pappa tvingade Sara, 19, att gifta sig med sin kusin

Bröllopet där 19-årige Sara blir bortgift med sin kusin. Under klänningen har hon blåmärken från misshandel till följd av att hon protesterat mot äktenskapet, har hon berättat i en intervju med Expressen.
Efter tingsrättens dom i oktober träffade Sara Expressens reporter Nina Svanberg och berättade då om hedersförtrycket hon fått utstå från sina föräldrar. Foto: EXPRESSEN TV

När Sara, 19, reste till kurdiska Irak sålde föräldrarna in det som en "familjesemester".

Men allt var en lögn.

På plats utsattes hon för våld och förnedring – och tvingades slutligen att gifta sig med sin kusin.

Nu skärper hovrätten straffet för pappan till ett år och åtta månaders fängelse.

Det var i juli förra året som Västerås-familjen reste till irakiska Kurdistan, där de har sina rötter.

Med på resan var Sara, 19. När familjen var på plats fick hon veta att hon skulle gifta sig med sin kusin. Hon protesterade, men i flera fall slutade det med att hon blev misshandlad, har hon berättat i förhör.

I desperation tog hon kontakt med Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime, som arbetar mot hedersrelaterat våld. Svenska myndigheter kopplades in i ärendet men både förlovningen och bröllopet med kusinen blev av.

När familjen – utan Sara – återvände till Sverige stod myndigheterna redo. Föräldrarna greps och när Sara så småningom kunde föras hem till Sverige inkvarterades hon i ett skyddat boende.

I oktober i fjol föll tingsrättens dom. Pappan fick ett år och fyra månaders fängelse för äktenskapstvång och ofredande. Mamman dömdes till ett års fängelse för äktenskapstvång.

Hovrätten skärper straffet

Pappan överklagade till Svea hovrätt, som i fredags meddelade dom.

Straffet mot pappan skärps till ett år och åtta månaders fängelse.

I domen skriver hovrätten:

"Vid bedömningen av straffvärdet beaktar hovrätten särskilt vad Sara fått utså efter att hennes planer på att rymma hade röjts för föräldrarna och hon under flera timmar blev frihetsberövad, misshandlad och utsatt för förhör. Hovätten noterar också att hon kort efter bröllopet blev kvarlämnad utan pass och pengar i ett för henne främmande land och i en mycket utsatt situation."

I domen slår hovrätten fast att pappan är den som varit drivande i att gifta bort dottern, mot hennes vilja.

"Det är vidare tydligt att de gärningar (pappan) har gjort sig skyldig till begåtts som en reaktion på Saras önskan att själv bestämma över sitt liv och vem hon ska gifta sig med. Det står också klart att motivet till gärningarna varit att undvika att familjens heder skulle skadas."

 

LÄS MER: Sara berättar i intervju – "Trodde allt var mitt fel" 

 

Pappans vrede – slutade kalla Sara vid namn

Efter tingsrättsdomen berättade Sara i en intervju med Expressen att hedersförtrycket från föräldrarna började när hon skaffade pojkvän under första året i gymnasiet. Pappan läste Saras sms och blev rasande när han förstod att dottern och hennes pojkvän hade haft sex.

Han slutade kalla henne vid namn, har hon berättat:

– Han kallade mig för hora. Flera gånger om dagen. Han spottade mig i ansiktet. Slog mig med bälte eller sparkade. Han tog mitt smink. Sa att jag var tvungen att gå hem direkt efter skolan. Jag fick inte träffa eller ha kontakt med mina vänner.

– Jag var tvungen att äta ensam, innan eller efter de andra. Min pappa ville inte se på mig. Jag satt alltid i mitt rum eller hos mina bröder.

Pappans försvarsadvokat Jöran Flood avböjer att lämna någon kommentar, men meddelar att hans klient är missnöjd med domen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!