Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Palme-utredaren: Skyldige mördaren kommer avslöjas

"Att vi kommer klara upp det är jag helt övertygad om", säger åklagare Krister Petersson, som leder Palmeutredningen.Foto: EMIL NORDIN
Chefsåklagare Krister Petersson är övertygad om att Olof Palmes mördare kommer att avslöjas.Foto: TOBBE GUSTAVSSON / PRESSENS BILD

Krister Petersson leder utredningen om mordet på Olof Palme – han är övertygad om att den skyldige kommer avslöjas, säger han i ”Aktuellt” i SVT.

– Vi håller ett flertal förhör i veckan, säger Petersson.

Statsminister Olof Palme mördades i centrala Stockholm den 28 februari 1986. 32 år senare har den skyldige fortfarande inte gripits eller ens kunnat pekas ut med säkerhet.

SVT:s ”Uppdrag granskning” har avslöjat nya uppgifter om utredningen där poliser uppges ha lockat ett vittne med 50 miljoner kronor för att lämna falska uppgifter om Christer Pettersson – som dömts för att sen frias för Palme-mordet.

Chefsåklagare Krister Petersson, som i ett år varit förundersökningsledare i fallet, säger i SVT:s ”Aktuellt” att han inte nödvändigtvis ser några konstigheter i miljonmoroten.

– Man kan ju använda den här belöningen på olika sätt. Att lämna en ren upplysning om att ”om du lämnar uppgifter som kan leda till att brottet löses”, så ser jag inga konstigheter i det i sig, säger Petersson i ”Aktuellt” på onsdagskvällen.

Just nu är Palmeutredningen i en mycket aktiv period, säger Krister Petersson i "Aktuellt".Foto: SVT

Flera förhör om Palme-mordet i veckan

Just nu är utredningen i en mycket aktiv period, säger Petersson vidare i ”Aktuellt”.

– Vi håller ett flertal förhör i veckan och har kontakt med flera myndigheter i andra länder. Det är olika personer som vi bedömer som intressanta att höra i utredningen, men jag tänker inte berätta i tv vilka vi vill höra och har hört.

Kontakterna med andra länder handlar om flera saker. Bland annat teknisk kunskap och information om organisationer, säger Petersson.

GW: Lägg ner Palme-utredningen

Kriminologen Leif GW Persson har gett upp hoppet om att Palme-mordet kommer lösas. Han menar att det är dags att lägga ner mordutredningen.

– Utredningen står och stampar. Det finns inget spaningsbart, det är dags att lägga ned den, säger GW Persson.

Chefsåklagare Krister Petersson är övertygad om att Olof Palmes mördare kommer att avslöjas.Foto: TOBBE GUSTAVSSON / PRESSENS BILD

Men Krister Petersson är övertygad om att mördaren kommer avslöjas.

– Att vi kommer klara upp det är jag helt övertygad om, som vi jobbar. Sen är frågan vad det kommer leda till. Om vi kommer kunna ställa någon inför rätta, det kan vara så att gärningsmannen är död, det är ganska lång tid sen mordet skedde. Men vi kommer kunna lämna en förklaring om vad som hände, i alla fall. Det är jag helt övertygad om, säger Petersson i ”Aktuellt”.

Petersson säger att de arbetar med ”substantiella” uppgifter, men han vill inte säga något mer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.