Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Palme-utredare lockade vittne med 50 miljoner

DOLD MIKROFON. Lillemor Östlin anklagar tidigare Palme-utredaren Thure Nässén för att ha manipulerat utredningen mot Christer Pettersson. Här filmar Uppdrag Granskning ett möte med Nässén där Östlin utrustats med dold mikrofon.Foto: SVT
Christer Pettersson dömdes 1989 i Stockholms tingsrätt för mordet på Olof Palme, men friades i hovrätten.Foto: Mikael Sjöberg
Statsminister Olof Palme sköts ihjäl på Sveavägen i Stockholm.Foto: BERTIL ERICSON / PRESSENS BILD

 

Ett vittne lockades med pengar för att fälla Christer Pettersson – och en stjärnåklagare vilseledde rätten.

Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning en tidigare okänd inspelning om Palme-utredningen.

– Det här är en skam, säger advokaten Leif Silbersky till SVT.

I reportaget utrustas den knarkdömda författaren Lillemor ”Hinsehäxan” Östlin med dold mikrofon för att dokumentera möten med en känd Palme-utredare.

Flera vittnen i Palme-utredningen har genom åren hävdat att polisen lockat dem med pengar för att få Christer Pettersson fälld för mordet på den tidigare statsministern.  

Petterssons vän, Harri Miekkalinna, berättade redan under rättegången 1989 hur polisen lockat med belöningen på 50 miljoner, som utlovats för avgörande tips om Palmes mördare:

– Hur fan ska jag få ett lån på banken med min bakgrund? Då sa en av poliserna: Hjälper du oss så kan du inte bara köpa huset utan hela samhället.

– Det finns 50 miljoner i potten….

– Jag vill understryka att polisen lockade mig med dessa pengar.

Polisen har dock ständigt avfärdat dessa påståenden – som hittills aldrig bevisats. 

Christer Pettersson dömdes för Palme-mordet, men friades i hovrätten.Foto: Mikael Sjöberg

Åklagaren dolde för rätten

Nu avslöjar dock SVT:s Uppdrag granskning, i en ny serie om Palme-mordet, hur en missbrukare lockades med pengar för att vittna mot Pettersson och hur en stjärnåklagare sedan dolde detta för rätten.

Vittnet, Ulf, var missbrukare och vän till Pettersson. 

Han hade en avgörande roll i utredningen eftersom han befann sig i Petterssons lägenhet under mordnatten och kunde vittna om när Pettersson kom hem. I polisens förhörsprotokoll uppges att Pettersson, enligt Ulf, kom hem runt ett på natten. Uppgiften gjorde att Pettersson, i tid, blev trolig som gärningsman efter mordet klockan 23.21 den 28 februari 1986. 

Men vid Pettersson-rättegången 1989 tillbakavisade Ulf dessa uppgifter.

Han sade sig inte minnas något om detta och uppgav att Pettersson kommit hem betydligt tidigare. 

 

LÄS MER: Bevis mot Christer Petersson förfalskades av polisen 

”De försökte locka en med pengar”

Han berättade då också att en polis i Palmegruppen lockat honom med pengar för att lämna dessa felaktiga uppgifter.

– Ja, de försökte väl locka.

– De försökte locka en med pengar.

Stjärnåklagaren Anders Helin, numera avliden, sade då:

”Hörudu, är du säker på det där? Vet du vad jag har här? Jag har bandet från förhöret serru. Det finns ingenting i detta band som tyder på att de nämnt siffran 50 miljoner. Det har stått en bandspelare och snurrat hela tiden ser du.”

SVT:s Uppdrag granskning har nu tagit del av hela förhörsinspelningen som chefsåklagaren Anders Helin hänvisade till i rätten.

I inspelningen framgår nu att vittnet Ulf hade rätt. Han hade lockats med pengar - och åklagaren mörkade detta inför rätten.

Statsminister Olof Palme sköts ihjäl på Sveavägen i Stockholm.Foto: BERTIL ERICSON / PRESSENS BILD

”Du vet hur mycket som ligger i potten”

Ur inspelningen från polisförhöret framgår hur Ulf lockades med de 50 miljonerna:

Polis: Om han blir dömd då va, då kan du köpa dina hästar sen. 

Ulf: Menar du att jag skulle få belöning för det här då?

Polis: Du vet hur mycket som ligger i potten. 

Ulf: Ja, skulle jag få de pengarna då?

Polis: 50 miljoner. 

Leif Silbersky är mycket kritisk i en intervju med SVT:

– Det här är en skam, som drar skam över svenskt polisväsende. Jag borde inte bli förvånad, efter allt jag varit med om genom åren, men jag blir extremt förvånad.

– Jag blir förvånad för jag trodde inte svensk polis kunde ge sig hän åt något sådant. Man får ju inte lova, utlova en belöning för att ett vittne ska komma med uppgifter som inte är sanna. Fullkomligt självklart. Man får inte göra så. Det är direkt tjänstefel. Man ljuger ju. Man lämnar fram ett ofullständigt material.

 

LÄS MER: Anna försökte rädda livet på Olof Palme 

”De skulle vittna mot Christer”

I Uppdrag gransknings nya serie om Palme-mordet intervjuas även författaren Lillemor Östlin, som är den kvinna som suttit längst tid i fängelse i Sverige. Hösten 1988 ska hon ha fått veta att Palmeutredaren Thure Nässén försökt manipulera Palme-utredningen genom att uppvakta flera missbrukare för att de skulle vittna mot Christer Pettersson. 

– De skulle vittna mot Christer eftersom polisen ville ha det uppklarat. Och sen var det frågan om att nån skulle få belöningen också. 

– Han lockade dem med belöningen, visst. Därför att polisen ville ha det uppklarat. 

Östlin har också tidigare, bland annat i sin bok ”Hinsehäxan” och i Gunnar Walls bok ”Mordgåtan Olof Palme”, berättat om ett möte månaderna före gripandet av Christer Pettersson. Vid mötet påstås bland andra polisen Thurén Nässén och knarkhandlaren Sigge Cedergren ha deltagit och man ska då ha bestämt sig för att sätta fast Christer Pettersson för mordet.

Den nu 82-årige Thure Nässén har både då, och nu åter i Uppdrag granskning, tagit avstånd från anklagelserna. 

– Det är rena fantasier, har han sagt till författaren Gunnar Wall. 

DOLD MIKROFON. Lillemor Östlin anklagar tidigare Palme-utredaren Thure Nässén för att ha manipulerat utredningen mot Christer Pettersson. Här filmar Uppdrag Granskning ett möte med Nässén där Östlin utrustats med dold mikrofon.Foto: SVT

Spelade in samtalet

I Uppdrag granskning utrustas nu Lillemor Östlin med en mikrofon där ett möte och ett telefonsamtal mellan henne och Thure Nässén spelas in. Syftet är att undersöka sanningshalten i hennes uppgifter. De talar då om hans kontakter med Petterssons vänner Sigge Cedergren, Roger Östlund och Harri Miekkalinna: 

Östlin: Men Sigge Cedergren, Roger Östlund och Harri, de ville ju ha belöningen, så klart?

Nässén: Ja, det är klart att de var ute efter det.

Östlin: Ja. Men det är väl klart att de var lockade av belöningen, det sa du väl till dem också att de skulle ha...

Nässén. Ja, det kan man väl säga. 

Lillemor Östlin tolkar samtalet som en bekräftelse på att Nässén lockade med belöningen.

Christer Pettersson dömdes i juli 1989 för Palme-mordet, men friades senare i Svea hovrätt.

Expressen har förgäves sökt Thure Nässén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.