Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Palme-experten: Gåtan ”är fortfarande olöst”

Gunnar Wall har bland annat skrivit boken "Mordgåtan Olof Palme”.
Foto: GUNNAR SEIJBOLD
Statsminister Olof Palme sköts till döds på Sveavägen 28 februari 1986.
Foto: ROLF ADLERCREUTZ / IBL
Foto: RUE DES ARCHIVES / IBL

Den nya boken ”Stieg Larssons arkiv: Nyckeln till Palmemordet” kastar ljus på en tidigare okänd person i utredningen.

Palme-experten Gunnar Wall menar att uppgifterna är anmärkningsvärda – men att erfarenheten säger att man ska vara försiktig.

– Min huvudslutsats är att gåtan fortfarande är olöst, säger Gunnar Wall.

I Jan Stocklassas bok ”Stieg Larssons arkiv: Nyckeln till Palmemordet”, som släpps på måndagen, kastas nytt ljus på omständigheterna kring det så kallade Sydafrikaspåret som finns i utredningen efter mordet på Olof Palme.

När författaren gått tillbaka till bortgångne Stieg Larssons privata utredningsmaterial från 1987 ges en tidigare okänd person en betydande roll för teorin som säger att mordet på Olof Palme hade kopplingar till Sydafrika.

Mannen – som enligt boken har haft täta kopplingar till den exilsvensk som innehar en huvudroll i teorin – förhördes två gånger men avfördes sedan från utredningen.

Gunnar Wall: "Sydafrikaspåret är intressant"

Palme-experten Gunnar Wall, som skrivit flera böcker om statsministermordet, har faktagranskat boken och är väl inläst på de nya uppgifterna.

– Sydafrikaspåret och (exilsvensken) som är knuten till det på olika sätt har varit intressant i många år och jag tycker fortfarande att det är angeläget att det utreds ytterligare. Alla nya uppgifter som kommer fram runt det är alltid är intressanta att gå vidare med, säger Gunnar Wall.

Hur hett är det här spåret?

– Det är väldigt svårvärderat. I utredningen finns många exempel på Palme-fientliga personer, där omständigheter som kan knytas till dem är anmärkningsvärda. Man lyfter på ögonbrynen och tänker "det här skulle kunna vara någonting", och mannen som presenteras i boken är definitivt en av dem. Men erfarenheten säger att man måste vara lite försiktig innan man drar ytterligare slutsatser, säger Gunnar Wall.

Mordgåtan lever vidare

Enligt Wall lever mordgåtan alltjämt vidare. Han menar att boken framför allt lanserar en teori om personer som eventuellt har koppling till mordet – men att den lämnar luckor vad gäller vem som gjorde vad på Sveavägen den 28 februari 1986.

– Det underlag som är intressant i Stocklassas bok ger inte så värst mycket stöd för slutsatser om vem eller vilka som skulle ha varit inblandade på plats, säger Gunnar Wall.

LÄS MER: 8 frågor och svar om mordet på Olof Palme 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.