Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ökning av kvinnor som utsätts för sexualbrott

Det är nu en månad sedan #metoo-rörelsen inleddes. Kända och okända kvinnor har sedan dess på bred front vittnat om trakasserier och övergrepp. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
I kvällens Brottscentralen kan du ställa dina frågor direkt till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

Utsattheten för sexualbrott och trakasserier är högre än vad som tidigare uppmätts, visar ny statistik från Brå.

Inrikesminister Morgan Johansson, S, kräver att fler poliser tillsätts. 

– Det är alldeles uppenbart att det behövs fler poliser och civila utredare. Vi ska ha 10 000 fler polisanställda till 2024, säger Morgan Johansson. 

I kvällens Brottscentralen kan du ställa dina frågor direkt till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

Det är nu en månad sedan #metoo-rörelsen inleddes. Kända och okända kvinnor har sedan dess på bred front vittnat om trakasserier och övergrepp.

Och en ny undersökning visar att utsattheten för sexualbrott och trakasserier är den högsta på tio år i Sverige.

Resultatet presenterades under onsdagen i en delrapport av Nationella trygghetsundersökningen, publicerats av Brottsförebyggande rådet, Brå

Andelen privatpersoner som utsatts för brott överlag är också den högsta sedan mätningarna startade 2006.

– Jag tycker det är bra med #metoo, att vi lyfter av locket på något som alla vetat har funnits men inte pratat om. I sektor efter sektor visar det sig nu att de sexuella trakasserierna finns. Det gäller bara att det finns starka handlingsplaner så att folk känner att de vågar berätta, säger Morgan Johansson.

Unga kvinnor mest utsatta

Ökningen märks av vad gäller flera brott - bland annat bedrägerier och hot – men Brå lyfter särskilt fram en ökning bland unga kvinnor som utsatts för trakasserier och sexualbrott.

Enligt undersökningen, som bygger på intervjuer med cirka 12 000 personer, har dock bara 11 procent som utsatts för sexualbrott anmält händelsen till polisen.

– Den vanligaste orsaken till att man inte anmäler brottet är att den som utsatts inte tror att polisen kan göra något, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå, i ett pressmeddelande.

Unga kvinnor mellan 16 och 24 år är mest utsatta för sexualbrott och trakasserier, enligt Brå. I den målgruppen uppger 14 procent att de utsatts för sexualbrott och 11,5 procent för trakasserier.

Foto: / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Våldtäktsutredningar läggs på hög

Den nya statistiken presenteras bara en vecka efter avslöjanden om att våldtäktsutredningar med utpekade gärningsmän läggs på hög hos polisen.

Enligt uppgifter till Expressen hölls ett ledningsmöte för Stockholm syd förra veckan – där man redogjorde för de stora bristerna.

Enbart på avdelningen för brott i nära relationer i Stockholm syd fanns då 50 öppna våldtäktsärenden med utpekad gärningsman som låg outredda på grund av resursbrist. 

– Jag träffade polischefen i region Stockholm i går, Ulf Johansson, i samband med ett besök. Då pratade vi om detta, det är alldeles uppenbart att det behövs fler poliser och civila utredare. Men vi fick 295 nya poliser i går. I dagar går det ut flera från polishögskolan och jag välkomnade 133 av dem på Stadshuset. Vi har också fördubblat antalet som tas in på polishögskolan varje år. Så i år är det 1304 studenter som har påbörjat utbildningen vilket är den högsta siffran någonsin, säger Morgan Johansson. 

Antalet poliser minskar – nio av tio månader

Ny statistik från polismyndigheten visar också på en negativ utveckling av antalet anställda inom polismyndigheten det senaste året. Antalet poliser har minskat nio av årets tio månader – trots en uttalad ambition att öka antalet poliser.

Hittills i år har antalet poliser minskat med totalt 752 stycken, från 20 025 poliser till 19 273 stycken i år, enligt polismyndighetens egna siffror. Antalet civila i polismyndigheten har under samma period ökat med 397 personer.

Socialdemokraterna meddelade tidigare i år att partiet vill öka antalet polisanställda med 10 000 till 2024.

I torsdagens Brottscentralen, klockan 20:00 på Expressen TV och Investigation Discovery, chattar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, S, direkt med tittarna. Ställ dina frågor här mellan 20:00 och 21:00.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!