Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ökände svindlarens nya mångmiljonkupp

"La Reinemannen" Carl Vennung i samband med en rättegång. Bilden är tagen 2006. Foto: STEFAN FORSELL

Han har kallats Sveriges störste ekonomiske brottsling någonsin.

Nu åtalas 63-årige miljardsvindlaren Carl Vennung, även känd som "La Reinemannen", för nya brott.

I morgon inleds rättegången där han åtalas för grovt penningtvättsbrott efter en bluffaffär som kostade ett gift par nästan nio miljoner kronor.

Carl Vennung, som tidigare hette Gustafsson i efternamn, blev ökänd för sin ekonomiska brottslighet i början av 90-talet.

Med start i den lilla sportaffären "La Reine" i Eslöv var han en central figur i en härva där en liga köpte omkring 200 skalbolag som sedan försattes i konkurs. Staten betalade ut miljardbelopp i samband med konkurserna och när brottsligheten uppdagades fick Vennung smeknamnet "La Reinemannen".

Nu åtalas han återigen för grov ekonomisk brottslighet. Rubriceringen är grovt penningtvättsbrott och rättegången inleds på tisdagen och är schemalagd att pågå fram till 28 juli.

Ytterligare fem andra män står åtalade i målet, som gäller en bostadsaffär i fashionabla Danderyd. I december förra året till och med januari i år misstänks bedragarna ha sålt en fastighet, som de inte ägde, till ett gift par. Kostnaden för affären uppgick till drygt 8,7 miljoner kronor.

 

LÄS MER: La Reinemannen Carl Vennung dömdes senast 2014

 

Tog emot bedrägeripengarna

Två män – 51 och 25 år gamla – åtalas för huvudbrottet. Carl Vennung, med flera, åtalas för att ha tagit emot bedrägeripengarna på sina konton och sedan fört delar av dem vidare.

I stämningsansökan skriver åklagaren att Vennung "otillbörligen främjat möjligheten för någon att omsätta pengar eller annan egendom som härrör från brott eller brottslig verksamhet."

– Jag har inget att säga i det ärendet. Det jag har att säga kommer jag att säga i förhandlingen, säger vice chefsåklagare Peter Salzberg.

Inte heller Carl Vennungs advokat Johan Grahn vill lämna någon uttömmande kommentar:

"Carl Vennung förnekar brott. I övrigt får jag hänvisa till vad som kommer framgå under rättegången", skriver han i ett meddelande.

Carl Vennung har flera gånger dömts till fängelse för grovt bedrägeri. Senaste domen föll i Svea hovrätt 2014 då han fick två år och sex månaders fängelse för delaktighet i ett bolag som gjort stora kreditköp "trots avsaknad av vilja och/eller förmåga att betala för sig".

 

 

 

La Reinemannen

• Smeknamnet kommer efter ett miljardsvindleri som startade med en liten sportklädesaffär i Eslöv som hette just La Reine. Tillsammans med andra köpte han cirka 200 skalbolag. Bolagen tömdes på vinstmedel innan de försattes i konkurs. På så sätt lyckades de lura staten på ungefär en miljard kronor.

 

• 1992 dömdes La Reinemannen till sju års fängelse för sin inbladning. Han dömdes också till att betala åtta miljoner till staten.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!