"La Reinemannen" Carl Vennung i samband med en rättegång. Bilden är tagen 2006. Foto: STEFAN FORSELL
"La Reinemannen" Carl Vennung i samband med en rättegång. Bilden är tagen 2006. Foto: STEFAN FORSELL

Ökände svindlarens nya mångmiljonkupp

Publicerad

Han har kallats Sveriges störste ekonomiske brottsling någonsin.

Nu åtalas 63-årige miljardsvindlaren Carl Vennung, även känd som "La Reinemannen", för nya brott.

I morgon inleds rättegången där han åtalas för grovt penningtvättsbrott efter en bluffaffär som kostade ett gift par nästan nio miljoner kronor.

Carl Vennung, som tidigare hette Gustafsson i efternamn, blev ökänd för sin ekonomiska brottslighet i början av 90-talet.

Med start i den lilla sportaffären "La Reine" i Eslöv var han en central figur i en härva där en liga köpte omkring 200 skalbolag som sedan försattes i konkurs. Staten betalade ut miljardbelopp i samband med konkurserna och när brottsligheten uppdagades fick Vennung smeknamnet "La Reinemannen".

Nu åtalas han återigen för grov ekonomisk brottslighet. Rubriceringen är grovt penningtvättsbrott och rättegången inleds på tisdagen och är schemalagd att pågå fram till 28 juli.

Ytterligare fem andra män står åtalade i målet, som gäller en bostadsaffär i fashionabla Danderyd. I december förra året till och med januari i år misstänks bedragarna ha sålt en fastighet, som de inte ägde, till ett gift par. Kostnaden för affären uppgick till drygt 8,7 miljoner kronor.

 

LÄS MER: La Reinemannen Carl Vennung dömdes senast 2014

 

Tog emot bedrägeripengarna

Två män – 51 och 25 år gamla – åtalas för huvudbrottet. Carl Vennung, med flera, åtalas för att ha tagit emot bedrägeripengarna på sina konton och sedan fört delar av dem vidare.

I stämningsansökan skriver åklagaren att Vennung "otillbörligen främjat möjligheten för någon att omsätta pengar eller annan egendom som härrör från brott eller brottslig verksamhet."

– Jag har inget att säga i det ärendet. Det jag har att säga kommer jag att säga i förhandlingen, säger vice chefsåklagare Peter Salzberg.

Inte heller Carl Vennungs advokat Johan Grahn vill lämna någon uttömmande kommentar:

"Carl Vennung förnekar brott. I övrigt får jag hänvisa till vad som kommer framgå under rättegången", skriver han i ett meddelande.

Carl Vennung har flera gånger dömts till fängelse för grovt bedrägeri. Senaste domen föll i Svea hovrätt 2014 då han fick två år och sex månaders fängelse för delaktighet i ett bolag som gjort stora kreditköp "trots avsaknad av vilja och/eller förmåga att betala för sig".

 

 

 

La Reinemannen

• Smeknamnet kommer efter ett miljardsvindleri som startade med en liten sportklädesaffär i Eslöv som hette just La Reine. Tillsammans med andra köpte han cirka 200 skalbolag. Bolagen tömdes på vinstmedel innan de försattes i konkurs. På så sätt lyckades de lura staten på ungefär en miljard kronor.

 

• 1992 dömdes La Reinemannen till sju års fängelse för sin inbladning. Han dömdes också till att betala åtta miljoner till staten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag