Offren satt lutade mot väggen – skjutna i huvudet

De två unga männen sköts med flera skott i huvudet.

Timmar senare hittades deras kroppar i källarförrådet i Sätra, sittande mot en vägg med utsträckta ben, enligt uppgifter till Expressen.

Dubbelmordet är det andra grova våldsdådet i förorten på en vecka.

Polisen utreder två fall av mord i Sätra i södra Stockholm
Foto: Janne Åkesson / Swepix
Polisens tekniker arbetar på platsen.
Foto: Janne Åkesson / Swepix

Det var klockan 16.26 på torsdagen som polisen fick larmet. En anmälare ringde då in och berättade att man hade hittat två livlösa kroppar i ett källarutrymme i ett lägenhetshus i Sätra i södra Stockholm.

När polisen anlände möttes de av flera ungdomar som uttryckte oro för två av sina vänner. Kort därefter bekräftades de initiala uppgifterna.

I ett låst källarförråd hittades två döda män sittandes på golvet, med ryggen mot väggen med utsträckta ben. De två männen bedömdes då ha varit döda under flera timmar, enligt uppgifter till Expressen.

Sedan fyndet utreder polisen händelsen som ett dubbelmord. Inga gripanden har gjorts.

Flera skott

Enligt uppgifter var båda männen skjutna i överkroppen med flera skott, varav flera skott i huvudet vardera. En av männen hade också skärsår från ett vasst föremål på ena benet.

I källarutrymmet hittade polisen enligt uppgifter både tomhylsor och kulor. Utanför huset hittades också kläder utslängda.

På fredagseftermiddagen meddelar polisen att de två männen har identifierats, och att de är i 20-årsåldern. Enligt uppgifter handlar det om en 20-åring och en 18-åring som båda har koppling till Sätra.

Ingen av dem är tidigare dömd för någon grövre brottslighet men enligt uppgifter rör de sig i en umgängeskrets med människor kopplade till det kriminella nätverket i Bredäng.

En anhörig till 18-åringen anmälde honom försvunnen på torsdagsmorgonen, enligt uppgifter. Det finns vittnesuppgifter om att 20-åringens bil stått parkerad i närheten av källarförrådet sedan 20-tiden på onsdagskvällen.

Dubbelmordet är det andra våldsdådet i Sätra på en vecka.

Brutal kidnappning

Fem tonåringar, som ännu inte fyllt 18, sitter häktade misstänkta för människorov, rån, grov misshandel och övergrepp i rättssak. Misstankarna är kopplade till en brutal kidnappning som skedde förra onsdagen.

En grupp på mellan tio och femton personer ska då ha fört en yngling från tunnelbanestationen i Bredäng till en vind i ett bostadshus i Sätra. Där ska han ha blivit sparkad och slagen med järnrör till han tappade medvetandet. När han vaknade var hans värdesaker stulna, enligt uppgifter som Aftonbladet har rapporterat.

Vinden i fråga ligger nära det källarutrymme där de två männen hittades mördade på torsdagen. 

Kammaråklagare Lisa Collste, som leder förundersökningen om kidnappningen, känner inte till något eventuellt samband mellan händelserna.

– Jag vet inget om mordutredningen, men den information jag har fått från polisen är att de har bedömt att fallen inte har någon koppling. Men jag vet inte, säger Collste.

Man mördad på station

Dubbelmordet i Sätra är den tredje dödsskjutningen på kort tid i polisområde Stockholm syd.

Den 9 mars sköt en maskerad gärningsman en man döds med flera skott på Älvsjö station, inför en rad vittnen. Tre dagar innan skjutningen dömdes mordoffret, en 20-åring, själv till åtta månaders fängelse för att ha burit ett skarpladdat vapen på allmän plats.

Förra veckan gjorde polisen ett genombrott i utredningen efter Älvsjö-mordet när man grep en jämngammal man. Han sitter nu häktad, på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Kvällen den 8 februari sköts en ung man till döds när han promenerade på en gångväg i Norsborg tillsammans med sina vänner.

Skott träffade mannen i halsen och i huvudet. Efter skjutningen ska gärningsmännen ha gått fram till kroppen för att säkerställa att mannen var död, rapporterade Aftonbladet i samband med händelsen.

Fyra män häktades som misstänkta för mordet, men de försattes senare på fri fot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.