Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nygifte Kaj Linnas fria liv i paradiset

Kaj Linna satt felaktigt dömd i 13 år för rånmordet i Kalamark 2004. Foto: KRISTOFER SANDBERG
I skadestånd fick Kaj Linna 18 miljoner kronor av staten – pengar som han bland annat investerat i fastigheter på ön El Hierro. Foto: KRISTOFER SANDBERG
På ön El Hierro i Kanarieöarna har Kaj Linna valt att starta sitt nya liv. Foto: KRISTOFER SANDBERG
Även Kaj Linnas bror och hans fru har valt att bosätta sig på ön. Foto: KRISTOFER SANDBERG
Kaj Linna är nygift med kärleken Petra Wüllrich – och smekmånaden spenderar de på paradisön La Gomera. Foto: KRISTOFER SANDBERG

Kaj Linna – som satt felaktigt dömd i 13 år – är nygift med kärleken Petra Wüllrich.

Nu tillbringar paret sin smekmånad på paradisön La Gomera.

– Det känns som att mina önskningar gått i uppfyllelse.  Det är det här vi vill göra, säger Kaj Linna under en promenad i bergen.

För drygt ett år sedan rev hovrätten upp domen för mordet i Kalamark som felaktigt hållit Kaj Linna i fängelse i 13 år.

För 56-årige Linna innebar det nytt kapitel i livet. Ett kapitel i frihet, tillsammans med kärleken Petra Wüllrich som han träffat under spansklektionerna i fängelset. 

För åren som felaktigt fängslad betalade staten ut 18 miljoner kronor i skadestånd. En del av pengarna har Linna investerat i fastigheter på ön El Hierro, Kanarieöarna, där han valt att starta sitt nya liv.

På midsommarafton tog han och Petra Wüllrich nästa steg i sitt förhållande – när de gifte sig på ön. Kajs bröder, Petras föräldrar och en svensk vigselförrättare fanns med under ceremonin som följdes upp med rustik mat på en restaurang i bergen, med ingefärsparfait till dessert.

 

Bröllopet var intimt, men endast Kajs bröder, Petra föräldrar och en svensk vigelförfattare på plats. Foto: KRISTOFER SANDBERG

 

"Det var ett underbart ögonblick"

– Vi gifte oss i bergen i Jinama på El Hierro med värsta utsikten, säger Kaj Linna och fortsätter:

 – Det var ett underbart ögonblick och väldigt fint, säger Kaj och försvinner under en kort stund ur samtalet under telefonintervjun. I bakgrunden hör man honom:

"Petra kan jag få ta en bild på dig här?"

Efter bröllopet har paret nu har gett sig ut på sin smekmånad. Första anhalt är El Hierros grannö La Gomera.

Ett paradis med 30 grader vid stränderna och något svalare i bergen, berättar Kaj Linna.

– Vi är på väg upp i bergen på La Gomera nu med otroliga vyer, det är nästan så att man gråter. Framför oss har vi ett stort sund som skiljer La Gomera och Teneriffa, ett naturreservat med 300 valar. Vi ser Teide, vulkanen på Teneriffa, som dominerar vyn även från La Gomera.

 

"Det är nice", säger Kaj Linna om hur det känns att vara på smekmånad. Foto: KRISTOFER SANDBERG / KRISTOFER SANDBERG KRISTOFER SANDBERG/EXPRESSEN

 

Hur känns det att vara på smekmånad?

– Det är "nice", skönt att få koppla av och att bara vara med Petra.

Samtidigt som paret lever paradisliv på ögruppen utanför Afrikas västkust har de fortfarande starka kopplingar till hemlandet Sverige, där hustrun Petra fortfarande arbetar med utbildning.

– Vi har ju en fot kvar i Sverige och Stockholm båda två. Jag kan inte släppa Sverige och vi har båda två barn hemma i Sverige, säger Kaj Linna och fortsätter:

– Petra älskar sitt jobb så vi kommer fortsätta köra den varianten ett tag till. Det har funkat jättebra så här långt med två hem. Jag har varit uppe i Sverige flera gånger och då passar vi på att träffas.

Hur har det här första året i frihet varit?

 – Ja du, vad ska jag säga. Jag har upplevt tusen gånger mer saker under det här året än under de 13 år jag satt i fängelse, säger Linna och fortsätter:

– Ett år känns som en evighet när det är så innehållsrikt. Medans 13 år i fängelse kan gå väldigt fort när det inte händer något alls. Det är på det sättet jag upplever det. En del tycker att tiden går sakta när det är tråkigt men jag upplever det inte riktigt så. När man blickar bakåt, så gick de här tretton åren till slut väldigt fort.

 

Kaj Linna har anpassat sig väl till sitt nya liv på ön. Foto: KRISTOFER SANDBERG

 

Drömmer om att starta en bed & breakfast

Efter smekmånaden väntar en fortsatt sommar på ön El Hierro. Kaj Linna har köpt fastigheten intill bostaden och drömmer om att starta en bed & breakfast-verksamhet.

Entreprenörsådran har han fortfarande. Han har identifierat en bilbrist på ön och vill se över möjligheterna att starta egen elbilsuthyrning.

Efter sommaren på El Hierro väntar nya åtaganden i Sverige när det är dags för release för den bok som Linna skrivit tillsammans med journalisten Theodor Lundgren.

Kaj Linna blir som förbytt i telefonsamtalet. Från skratt och beundran av naturen blir tonläget gravallvarligt. 13 år som felaktigt fängslad är inget han skämtar om.

– Det kommer bli väldigt mycket som inte är allmänt känt i boken.

– Jag vill försöka få folk att förstå att Kriminalvården inte är världens bästa myndighet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!