Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya ”vännen” torterade och förnedrade Anton i timmar

”Jag har ju ärren, de kommer jag att ha resten av livet”, säger Anton Olsson.Foto: PRIVAT
Den 21-årige "vännen."

Anton Olsson trodde de var vänner.

Men hans nya ”kamrat” och en till man knivhögg Anton, brände honom med glödande knivar och gasolbrännare. Filmade när de skendränkte honom. Sedan lämnade de honom vid älven.

– Jag tror faktiskt de tyckte det var kul, säger Anton.

Nu döms de två männen till fängelse för mordförsök.

En sjuksköterska på akuten vid Kalix sjukhus ringde till polisen. 

En man hade kommit in med ambulans, kraftigt nedkyld, med brännskador och blånader över hela kroppen och en punkterad lunga.

Sköterskan uppgav att mannens namn var Anton Olsson.

– Jag har faktiskt klarat det förvånansvärt bra, säger Anton drygt fyra månader senare.

Men, fortsätter han:

– Mardrömmar har jag. Och jag har ju ärren, de kommer jag att ha resten av livet.

Trodde att han var en vän

Natten till lördagen 5 maj i år hade Anton Olsson sovit över hos en kompis i Kalix. Han hade lärt känna den 21-årige mannen under vintern och trodde att de var vänner. 

På förmiddagen gick "vännen" för att hämta en annan kompis, en 19-åring, vid bussen.

När de kom tillbaka märkte Anton genast att något var fel. 

Det var då det började.

19-åringen slog honom så att han föll till golvet. Därefter fick han ett slag i huvudet och en spark i ansiktet. 21-åringen fick själv ont av våldet han utförde ut och tvingade Anton att kyssa hans hand och fot som ursäkt. När Anton gjorde som han blev tillsagd skrattade gärningsmännen.

Allt enligt domen vid Haparanda tingsrätt.

Anton Olsson tänkte: ”Det är slut”

De tvingade honom att dricka handsprit och ta droger. "Vännen" högg honom fyra gånger i låret med en kniv och såg road ut. 19-åringen tog över kniven, gick ner på knä, förde sin hand ned till hans vänstra revben och stack in kniven i lungan. 

Det kom luftbubblor ur såret och 19-åringen såg ut att bil rädd, enligt Anton.

Gärningsmännen tog fram en gasolbrännare och en kniv som de hettade upp. Anton blundade och tänkte: ”Nu kommer det att göra ont”. De stängde såret.

Sedan ledde de ner honom till källardörren på nedervåningen.

”Det är slut”, tänkte han.

Trappan ner till källaren där tortyren trappades upp.Foto: Polisen

Skendränkningen

Klädd i bara kalsonger fördes han in i källarens dusch, där han lade sig i fosterställning på golvet. 19-åringen lade en handduk över hans ansikte och sade att han skulle döda honom om han tog bort den.

Sedan började han filma.

Ljummet vatten började spola, och Anton fick kämpa mot impulsen att ta bort handduken.

De kissade på honom medan de filmade, och det sved i läppen. 

Filmen, som säkrats av polisen, visar att de slog honom med skiftnyckel och brynjärn medan de skendränkte honom, men det har han inget minne av.

Efter skendränkningen lämnade de honom ensam och sade åt honom att städa.

Knivblad som hittades bland brandresterna.Foto: POLISEN

Fasttejpad och bränd

De kom tillbaka med en presenning som de lade på golvet. Ovanpå ställde de en stol som de klädde med en sopsäck. Han fick sätta sig i stolen, varpå de slog honom med brynjärn, skiftnyckel och aluminiumrör. 19-åringen tog ett strypgrepp om Antons hals och han drabbades av andnöd.

Därefter hämtade de kniven och gasolbrännaren. De tejpade fast honom i stolen och värmde knivbladet tills det slog upp en eldslåga från det. Den 21-årige "vännen" fnissade.

Sedan brände de honom med kniven. De brände bort hans bröstvårta. 19-åringen gapskrattade.

Gasolbrännaren som användes för att bränna Anton Olsson.Foto: POLISEN

De öppnade källardörren och släppte in luft eftersom det luktade bränt kött. 

”Fan vad det stinker”, sade de.

Till slut fick Anton komma upp till husets nedervåning. Han lutade tillbaka huvudet och drack ett glas alkohol, varpå allt blev svart. Nästa minne är att han gick med en okänd person längs älven. Han sade att hans ben var för tunga.

Den okända personen bredvid honom sade: 

”Lägg armen om mig.” 

Sedan blev det svart igen.

Lämnades ensam vid älven

Under de timmar som Anton Olsson inte minns förde 19-åringen honom till en lägenhet där han fortsatte slå honom. Under tiden städade 21-åringen undan bevis i huset.

På kvällen tog gärningsmännen med sig påsar med bevis till ett fågeltorn, varpå 19-åringen tände eld på bevismaterialet och tornet.

Även Anton Olsson kom på något sätt till fågeltornet, enligt de inblandades uppgifter. Därefter lämnades han ensam. Han hittades drygt en kilometer därifrån, liggande på en promenadväg vid den ännu istäckta älven.

Brandresterna vid fågeltornet.Foto: POLISEN

Anton Olssons berättelse vinner stöd av omfattande teknisk bevisning. 

Utöver filmen som fanns i 19-åringens telefon hittade polisen flera sms som han skrev till sin bror under dagen:

”Han lever iaf. Kom innan vi gjort allt det roliga”

Och senare:

”Vad ska vi göra. Dra ut han i skog och lämna elr”

Döms för mordförsök

De tilltalade, som anhölls två dagar efter händelsen, nekade först till allt. Men efter omkring två månader i häktet och flera långa förhör erkände de. I tingsrätten medger de att de har utövat allt det våld som Anton Olsson berättat om. 19-åringen har dessutom erkänt att han bröt av Antons finger med en polygrip. 

21-åringen har sagt att han är ledsen över det som hänt men att han ”upplevde att de hade trevligt”, enligt domen i Haparanda tingsrätt.

Båda döms för försök till mord. 21-åringen får tolv års fängelse. 19-åringen får med hänsyn till sin ålder ett något lägre straff – åtta år och sex månader. Tillsammans ska de betala 194 750 kronor i skadestånd till Anton Olsson.

– Domen kommer att överklagas. Min klient har erkänt grov misshandel med förnekar att han haft uppsåt att döda, säger 21-åringens advokat Lennart Wiklund.

Har inte vågat gå ner i källaren

Anton Olsson är nöjd med domen.

– Man går omkring och oroar sig över att de kommer att släppas eller få korta straff. När de fick ordentligt med tid kändes det som en lättnad.

Det tog ett tag innan han orkade tala om vad som hänt.

– När jag var på sjukhuset kom det folk två eller tre gånger om dagen och sa: ”Om du vill prata så finns jag här”. Till slut började de säga att jag måste prata med någon. Men jag var inte redo för det. Det var för jobbigt, säger han. 

Men till sist valde han att ta emot det stöd som erbjöds.

– Det har hjälpt väldigt mycket.

Mycket har han ännu inte hunnit bearbeta.

– Jag har inte vågat gå ner i källaren, det tror jag kommer att vara jobbigt. Men det handlar väl bara om att inte låta sig leva i det, om du förstår.

"De tyckte det var kul”

På väg till 21-åringen skickade 19-åringen ett sms där han frågade om ”mobboffret” var hos honom. Men båda de tilltalade har förnekat att sms:et skulle ha ingått i en tortyrplan.

21-åringen nämner i tingsrätten att han blev arg på att Anton ska ha försökt riva ner tv:n och att han och 19-åringen triggades av varandra när tortyren väl hade börjat. I övrigt framkommer inget tydligt motiv till tortyren. 

– Jag har tänkt på det ofta. Och jag tänkte att under rättegången skulle de säga varför de gjorde det. Jag tror faktiskt att de tyckte det var kul, säger Anton.

Han har haft ett missbruk, och kvällen före mordförsöket hade han tagit droger. Bland annat på grund av det som hänt honom placerades han i början av sommaren på ett hem enligt lagen om vård av missbrukare, LVM.

– De såg de väl så här: Hade det inte varit för mitt missbruk hade jag inte varit där och då hade inte det här hänt. 

Han hoppas att han nu har lämnat missbruket bakom sig.

– LVM:et var ju en spark i magen, men jag tycker att jag har klarat det ganska bra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.