Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENFoto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
 Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Foto: SVEN LINDWALLFoto: SVEN LINDWALL
 Foto: SVEN LINDWALL
Foto: OLLE SPORRONGFoto: OLLE SPORRONG
 Foto: OLLE SPORRONG
På ett sådant här rum på Helix – en toppmodern rättspsykiatrisk anläggning i Huddinge – bodde Johanna Möller under den rättspsykiatriska undersökningen. Foto: PRESSBILDPå ett sådant här rum på Helix – en toppmodern rättspsykiatrisk anläggning i Huddinge – bodde Johanna Möller under den rättspsykiatriska undersökningen. Foto: PRESSBILD
På ett sådant här rum på Helix – en toppmodern rättspsykiatrisk anläggning i Huddinge – bodde Johanna Möller under den rättspsykiatriska undersökningen. Foto: PRESSBILD
Foto: POLISEN POLISENFoto: POLISEN POLISEN
 Foto: POLISEN POLISEN
Foto: POLISEN POLISEN / POLISENFoto: POLISEN POLISEN / POLISEN
 Foto: POLISEN POLISEN / POLISEN

Möller ville sparka advokat och rättsläkare

Publicerad

Johanna Möller visar inga tecken på "sviktande verklighetskontakt" – tvärtom ger hon ett "ångestbefriat" intryck. När hon får höra att hon inte bedöms lida av en allvarlig psykisk störning blir hon nöjd.

Men under tiden på psyket ville Möller sparka både rättsläkaren och sin advokat – och krävde att få granska den rättspsykiatriska undersökningen innan den nådde domstol.

I tisdags kom beskedet att vare sig Johanna Möller eller Mohammad Rajabi lider av några allvarliga psykiska störningar, och därmed kan dömas till fängelse. Nu har Expressen tagit del av stora delar av de rättspsykiatriska undersökningarna.

"Samtliga gärningar bedöms till sin natur vara instrumentella och motiveras av ekonomisk vinning", står i rättspsykiaterns utlåtande.

Den skyldiga mördaren Johanna Möller har gett ett "ångestbefriat" intryck under tiden på psyket, enligt rättspsykiatern.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

När Johanna Möller anlände till Helix – en toppmodern rättspsykiatrisk anläggning i Huddinge – i slutet av juni var hon "lugn och trevlig" mot personalen, enligt utredningen.

Hon hade flitig kontakt med sin advokat Amanda Hikes som hon beskrev som "sin enda trygghet". Samtidigt försökte hon, enligt rättspsykiatern, att få advokaten sparkad.

 

LÄS OCKSÅ: Johanna Möllers förvandling från skolflicka till mördare

 

"Ingen tilltro"

Mot sin vilja satt Johanna Möller isolerad i sitt rum på Helix – med anledning av restriktionerna – och mot slutet av vistelsen ville hon bli av med sin rättspsykiater:

"(...) begärde Möller att få byta ut undertecknad och få en annan rättspsykiatrisk utredande kontaktperson eftersom hon inte längre kände någon tilltro."

Göran Möller – mördad av Johanna Möller och Mohammad Rajabi, enligt tingsrätten.Foto: / PRIVAT

Ungefär samtidigt vädrade Johanna Möller sitt missnöje med resten av det rättspsykiatriska teamet och anklagade dem för att hålla "alldeles för få utredningssamtal" med henne.

Efter att slutligen ha nåtts av beskedet att hon inte anses lida av någon allvarlig psykisk störning svarade Möller med ett nöjt "vad bra", enligt utredningen.

I utredningen framkommer också att Johanna Möller innan hon häktades hade för vana att dricka champagne motsvarande ett glas varje dag.

Aki Paasila dog sensommaren 2015. Det avskrevs som en olycka – men nu är det bevisat att hustrun Johanna Möller fick honom mördad, enligt Västmanlands tingsrätt.Foto: PRIVAT / PRIVAT

Jobbade som vanligt – mellan morden

Rättspsykiatern skriver i sitt utlåtande att Möller inte visar några tecken på "sviktande verklighetskontakt, manisk uppvarvning, förvirring, uttalat tvångsmässigt beteende eller andra tecken på allvarlig psykisk ohälsa."

Hennes psykosociala funktion bedöms som hög.

"Sammantaget ger Möller ett vaksamt och ångestbefriat intryck och det framkommer inga tecken på varken förvirring, uttalade minnessvårigheter eller en bristande verklighetsuppfattning."

Johanna Möller är enligt tingsrätten skyldig till att 2015 ha beställt mordet på sin make Aki Paasila och ett år senare mördat sin pappa Göran Möller och försökt mörda sin mamma, tillsammans med dåvarande pojkvännen Mohammad Rajabi.

Rättspsykiatern noterar att "gärningarna ägt rum under en längre tidsperiod" – och att Johanna Möller samtidigt klarat av att sköta sina vanliga arbetsuppgifter som egenföretagare.

Johanna Möller var trevlig och tillmötesgående när hon kom till psyket, enligt undersökningen.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL

"Gärningarna har krävt planering, förberedelser samt ett ändamålsenligt genomförande tillsammans med andra", står det.

"Det finns inget som tyder på att Möller har agerat utifrån en bristfällig verklighetsuppfattning som vid en psykos. Ur ett psykologiskt perspektiv talar detta emot en allvarlig psykisk störning. Det framkommer inget som talar för en allvarlig psykisk störning."

Rajabi spelade tv-spel och biljard

Under perioden mellan 4 och 21 juli gick Mohammad Rajabi igenom en motsvarande rättspsykiatrisk undersökning i Göteborg. I utlåtandet står att "han var lugn och vänlig mot såväl personal som medintagna men uppfattades något tillbakadragen".

När han inte deltog i utredningssamtal tillbringade han mycket tid med att spela tv-spel på avdelningen. Han visade också prov på "god koncentration och förmåga till strategiskt tänkande" i samband med biljardspel.

Mohammad Rajabi spelade tv-spel och biljard på psyket i Göteborg, enligt utlåtandet.Foto: SVEN LINDWALL

Under tiden på avdelningen har Rajabi haft telefonkontakt med anhöriga i Iran. Vid två tillfällen under perioden hämtades han upp av polis – för att han skulle genomgå ålderstester. 

Rättsmedicinalverket nådde samma slutsats för Rajabi som för Möller: Någon allvarlig psykisk störning föreligger inte.

"Rajabi visade inga tecken på psykisk ohälsa under vistelsen på utredningsavdelningen. Han blev delgiven om att man inte anser att han lider av en allvarlig psykisk störning vilket han instämde i."

Rättegången vid Västmanlands tingsrätt fortsätter den 7 augusti.

Runt två veckor senare faller domen mot Johanna Möller och Mohammad Rajabi.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag