Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen klarar upp färre våldtäktsfall

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: ROBIN ARON / EXPRESSEN
Foto: PEO MÖLLER / EXPRESSEN

Uppklarningsprocenten för våldtäkter sjunker.

Förra året klarades tolv procent av de utredda våldtäkterna upp.

Motsvarande siffra för det första halvåret i år är åtta procent.

På torsdagsmorgonen offentliggjorde Brottsförebyggande rådet (Brå) sin preliminära statistik över handlagda brott för första halvåret under 2017.

Statistiken visar att bara åtta procent av våldtäkter som har utretts under 2017 har klarats upp. Det är en minskning från förra året då motsvarande siffra var 12 procent.

Johanna Olseryd är utredare på Brå och arbetar med frågor om sexualbrott.

– Många anmärker på att siffran känns låg, men man måste ha förståelse för att det finns omständigheter i de här brotten som gör att de är svåra att utreda. Man kan till exempel ha bevisning som gör att det går att styrka att det har skett ett samlag, men det kan ändå vara svårt att bevisa att det har skett utan samtycke, säger hon till TT.

Johanna Olseryd är utredare på Brå och arbetar med frågor om sexualbrott.
Foto: LIESELOTTE VAN DER MEIJS

Fler våldtäkter anmäls

En förklaring är att fler våldtäkter anmäls. Siffran över handlagda ärenden för det första halvåret är 4 004 våldtäkter. Motsvarande siffra för samma period förra året var 3 047. Det kan jämföras med siffrorna över uppklarade våldtäkter: 302 det första halvåret 2017 respektive 354 förra årets första halvår.

Den nya Brå-statistiken visar också att andelen polisanmälningar som skrivs av utan att vidare utredas minskar. Jämfört med förra året, då 52 procent direktavskrevs och 48 procent gick vidare till utredning, är siffrorna för första halvåret nu omvända, enligt Brå-statistiken.


LÄS OCKSÅ: Polisen tvingas prioritera bort sexbrott


Brå pekar på utvecklingen av olika brottstyper som den bakomliggande faktorn.

Brottstyper som ofta leder till utredning, till exempel narkotikabrott och bidragsbrott, har ökat under det första halvåret medan typer som oftare direktavskrivs, till exempel datorbedrägeri och skadegörelse, minskade under samma period.


Polis på plats efter att en skottskadad 25-årig man hittats på Västra Skrävlingevägen i Malmö den 19 september.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Personuppklarningsprocent oförändrad

Under första halvåret 2017 personuppklarades 104 000 brott, vilket innebär en minskning med 2 420 brott, eller två procent, jämfört med samma period 2016.

Av samtliga handlagda brott personuppklarades 14 procent, vilket är oförändrat jämfört med samma period förra året. Prognosen för helåret visar samma mönster, att siffran kommer att ligga kvar oförändrad.


LÄS OCKSÅ: Samtliga skjutningar i Malmö under 2017


Förra årets siffror, de för 2016, uppmärksammades framför allt för minskningen av personuppklarade brott. Antalet personuppklarade brott minskade med tio procent jämfört med året innan och handlagda brott som slutade med åtal minskade med nio procent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.