Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny rapport: Anmälda våldtäkter ökar

Antalet anmälda våldtäkter ökade med tio procent mellan 2016 och 2017.
Foto: EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Polisen undersöker en plats i Malmö där en misstänt överfallsvåldtäkt inträffade i december.

Antalet anmälda våldtäkter ökade med tio procent i fjol, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Det här bekräftar att vi har fått ett mycket råare samhällsklimat, med mer grovt våld och en ökning av sexualbrott, säger Tomas Tobé (M), rättspolitisk talesperson.

Däremot har man valt att inte utreda sexbrottslingars bakgrund.

Brå fick i januari regeringens uppdrag att utreda varför sexualbrotten ökar och analysera ”om ökningarna gäller särskilda grupper av gärningspersoner”. 

Det blev upp till Brå att avgöra om det även innefattade gärningsmännens härkomst, vilket M, SD och enstaka C-ledamöter ville

– Vi ser ju i mycket annan brottslighet att det inte sällan till exempel är personer i utsatta områden som både får stå ut med kriminalitet och där vi har kriminalitet, sa Tomas Tobé (M), rättspolitisk talesperson.

Våldtäkter och sexofredanden ökade

På tisdagen kom rapporten från Brå, som inte utrett härkomst. Enligt Brå skulle det kräva en annan studie än vad som var fokus denna gång, rapporterar TT.

"Regeringen har gett Brå i uppdrag att analysera ökningarna av utsatthet för sexualbrott och anmälda sexualbrott. Det är sedan Brå som i egenskap av rättsväsendets kunskapscentrum beslutar om uppdragets närmare genomförande", säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Enligt Brå ökade antalet anmälda våldtäkter och sexuella ofredanden i fjol mot året innan. 7 370 våldtäkter anmäldes, en ökning med 654 anmälningar eller tio procent. Sexofredanden ökade med 3 procent, sexuellt tvång och utnyttjande med 7 procent och anmälningar om våldtäkt mot barn ökade med 17 procent. 

– Regeringen har inte satsat tillräckligt mycket på svensk polis, och vi har för svaga straff. Det här gör att tusentals brottsoffer inte får upprättelse, säger Tomas Tobé.

Dödliga våldet ökar 

Antalet fall av dödligt våld var det högsta sedan Brå började ta fram sådan statistik 2002. Det dödliga våldet, som minskade mellan 2015 och 2016, ökar nu med sju konstaterade fall till totalt 113 stycken i fjol.

Det finns förklaringar, bland annat kunde 16 av de fallen knytas till händelser med fler dödsoffer – däribland terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm där fem personer dog. 

Antalet misshandelsbrott minskade med 5 procent. Fickstöd och butiksstöld  minskade med 9 respektive 6 procent. Butiksrån minskade med 13 procent, grov fridskränkning med 1 procent, olaga hot med 2 procent och anmälda ofredanden minskade med 5 procent.


Rapporten från Brå 2005

Rapporten från Brå 2005 visade att det i genomsnitt var 2,5 gånger så vanligt att utrikesfödda var registrerade för brott, jämfört med dem som var födda i Sverige med två svenska föräldrar. För födda i Sverige men med utländska föräldrar var det dubbelt så vanligt att vara registrerad för ett brott jämfört med födda i Sverige med två svenska föräldrar.

Studien visade att överrisken var fyra gånger för utrikesfödda män att vara registrerade för dödligt våld och rån jämfört med män födda i Sverige med svenska föräldrar. Överrisken för utrikes födda män att vara registrerade för våldtäkt eller försök till våldtäkt var ännu högre: 5,1 gånger jämfört med män födda i Sverige av två svenskfödda föräldrar.

På Brå har man sagt att den gamla rapporten från 2005 duger än. Den visar ungefär samma resultat som en tidigare Brå-utredning från 1996 och som undersökningar gjorda av Stockholms universitet sedan 1960-talet och Brå drar slutsatsen att det ser likadant ut i dag.

”Nu har jag levt med den här undersökningen i tio år och sett reaktioner och resultat. Jag ser inte i dag att ytterligare en undersökning skulle ha något stort mervärde”, har  Stina Holmberg, enhetschef på Brå, sagt.

”Resultaten är så pass lika över tid, vi ser överrepresentation i varje studie. Fem procent av dem med svenska föräldrar är misstänkta för brott jämfört med tolv procent av utlandsfödda. Och ännu högre överrepresentation vad gäller grova brott”.

Källa: Expressen 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.