Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya brottsligheten pressar polisen: "Massor av hinder"

– Jag tänkte ”Hjälp, vem gör det här?”, säger barnbutiksägaren Johanna Engberg.
Foto: Brottscentralen
Identiska hemsidor, men med porrbilder och texter om mord, läggs ut i butikens namn.
Foto: Privat

Johanna Engbergs barnklädesbutik – med många kändisar och kungligheter bland kunderna – har fått sin hemsida kapad. 

Identiska hemsidor, men med porrbilder och texter om mord, läggs ut i butikens namn.

Nu vittnar svensk polis om en stor ökning av just IT-relaterad brottslighet – som de inte lyckas få under kontroll.

När butiksägaren Johanna Engberg, 35, i februari googlade på sitt namn och sin butik upptäckte hon att någon kopierat hennes webbutik för barnkläder, lagt upp den på en ny adress men med sexuella anspelningar och bilder på likbilar. 

– Jag tänkte ”hjälp, vem gör det här?”. När man är ensamstående med två barn blir man väldigt rädd, säger Johanna Engberg. 

Under våren har nya hemsidor dykt upp regelbundet och totalt har Johanna upptäckt 61 fejkade hemsidor om henne, blandat med dejtingannonser, pornografiskt material och texter om mord och död. Nu toppas också Googles sökträffar av dem falska hemsidorna och gärningspersonen bakom har enligt Johanna Engberg också köpt annonser i hennes namn. 

– Det är information om mig, att jag är ensamstående, om mina barn, med kommentarer om sånt som jag har varit med om i mitt liv men det inkluderas också ord om droger och sex som inte är en del av mitt liv.

I Johannas butik säljs exklusiva barnkläder och bland kunderna finns kändisar och kungligheter.
Foto: Brottscentralen

Kronprinsessan bland kunderna

I Johannas butik säljs exklusiva barnkläder och bland kunderna finns kändisar och kungligheter. Flera gånger har de yngsta kungligheterna har synts bära kläderna från butiken. 

– Det är klart att det är väldigt negativt när folk googlar på barnkläder och hamnar på en sajt som den här personen har skapat. Man blir väldigt utsatt, man känner sig träng och man vill inte att de som googlar hamnar på fel sajt. Jag vill få bort sidorna men det är väldigt svårt.

IT-brott ökat med 949 procent

Enligt polisen är det omöjligt att skydda sig mot att få sin hemsida kapad, dagens teknisk alla hemsidors koder går att kopiera. Johanna Engberg har gjort två polisanmälningar som rubriceras som sexuellt ofredande, båda har lagts ner. Bristande resurser tvingar polisen att prioritera brott med högre straffvärde. 

– Man väger arbetsinsatsen mot brottets allvarlighetsgrad. Det här rubriceras som sexuellt ofredande, det är ett relativt obetydligt brott sett till straffskala. Det skulle ta väldigt mycket resurser att utreda det om det ens går, säger Anders Ahlqvist.

Hur känns det som polis, att man kan komma undan med ganska mycket på internet? 

– Tyvärr är det så och det känns inte alls bra. Det beror på flera saker, våra egen ofullkomlighet inom polisen, vi vet inte tillräckligt mycket. Men också på internationaliseringen, olika lagar i olika länder, det tar tid att få ut uppgifter, det finns massor av hinder på vägen och det är inte bara svensk polis som upplever det. 

Polisen ser en stor ökning av brott som sker över internet och får stöd av en analys gjord av Brottsförebyggande rådet. Det finns ingen säker statistik för IT-relaterade brott, men för IT-brott ökande anmälningarna med 949 procent mellan 2006 och 2015. 

"Vi gör massor inom polisen för att bättre kunna möta det här", säger Anders Ahlqvist.
Foto: Brottscentralen

Under 2015 påbörjades därför en omorganisation inom polisen för bättre kunna jobba mot IT-relaterad brottslighet. På nationell nivå har ett IT-brottscenter startats som ska bli 100 anställda, som ska jobba samarbeta med Europol. Dessutom kommer även alla de sju regionerna att starta varsitt regionalt IT-brottscenter, där specialutbildade poliser ska kunna bistå resten av myndigheten.  

– Vi gör massor inom polisen för att bättre kunna möta det här, detta är inget vi är omedvetna om, säger Anders Ahlqvist. 

Lägger ner butiken

I Johannas fall har gärningspersonen använt sig av en anonymiseringssajt i USA vilket hindrar polisens möjlighet att spåra datorn. Dessutom är hemsidorna upplagda på utländska domäner, vilket kräver internationell rättshjälp. 

– I det här ärendet har jag en klar uppfattning, med min erfarenhet som polis, att Johanna vet ganska väl vem som troligtvis ligger bakom det här. Det är inte troligt att målsägande är plockad hux flux. Det finns en bakomliggande historia och den måste man lämna till polisen för att vi ska kunna agera i det här, säger Anders Ahlqvist.

Lagom till midsommar kommer Johanna Engberg att stänga ner sin fysiska butik i Stockholm och bara fortsätta med sin webbutik. Ett beslut som delvis beror på vårens hemsidekapningar.

– Jag känner mig väldigt trängd i detta. Att det finns en hotbild som tar väldigt mycket tid och ork. Jag har mått enormt dåligt av det här hela våren och det är absolut en del i beslutet, säger Johanna Engberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.