Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny rättegång i Fittja- målet – utan åklagare

Elisabeth Massi Fritz.
Foto: MICHAELA HASANOVIC
Samtliga åtalade friades i gruppvåldtäktsfallet.
Foto: POLISEN
Tingsrätten delade ut svidande kritik för brister i polisutredningen.
Kvinnan i gruppvåldtäktsmålet.

Åklagaren drog tillbaka sitt överklagande.

Men det blir ändå en ny rättegång i Fittja-målet.

Nu väljer kvinnan och hennes målsägandebiträde att själva driva fallet vidare till hovrätten – med risk för att själva få stå för notan.

Den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja var en av årets och förra årets mest uppmärksammade rättsfall. I december i fjol frikände tingsrätten de fem unga män som stod åtalade för att tillsammans ha våldtagit en kvinna i ett trapphus i Stockholmsförorten.

Tingsrätten delade ut svidande kritik för brister i polisutredningen.

Åklagare Markus Hankkio överklagade – men drog sedan tillbaka sin överklagan.

Men nu står det klart att den misstänkta gruppvåldtäkten, det så kallade Fittja-målet, ändå ska prövas i en ny rättegång i hovrätten.

"Min klient har bestämt att hon vill driva målet i hovrätten utan åklagare. Det kommer bli en rejäl uppförsbacke och det är ett svårt mål, men å andra sidan är majoriteten av våldtäkter svåra", skriver kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz i ett mejl till Expressen.

Kan skramla pengar – för rättegångskostnader

Tingsrättens slutsats var att bevisningen inte räckte för att fälla någon av de fem åtalade männen. Nu menar Massi Fritz att man kommer att åberopa ny bevisning i hovrätten – samtidigt som hon vill att den gamla bevisningen prövas igen.

Hon menar att kvinnan i målet såg den friande domen som "ett svek".

"Även åklagarens återkallelse av överklagan i hovrätten blev ytterligare ett svek. Hon förstår att domstol och åklagare har sina olika roller men hon tycker inte att hon har fått en rättvis prövning."

Om hovrätten skulle landa i samma slutsats som tingsrätten finns en möjlighet att kvinnan själv måste stå för rättegångskostnaderna.

Massi Fritz skriver:

"Finns det risker för att min klient  får stå för rättegångskostnader kommer det bli en ny insamling. Min klient har svenska folket med sig som tidigare visat stort stöd för henne och det är hon evigt tacksam för. Ett stöd som har gjort att hon orkat kämpa."


LÄS MER: Fem män frikänns i Fittja-målet 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.