Hovrätten fäller Arnault för två våldtäkter – skärper straffet

Jean-Claude Arnault förs ut ur domsalen i Svea hovrätt.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elisabeth Massi Fritz är målsägandebiträde för kvinnan i målet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Elisabeth Massi Fritz.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Jean-Claude Arnault har gjort sig skyldig till två våldtäkter mot samma kvinna, slår Svea hovrätt fast.

Kulturprofilens straff skärps därmed till två och ett halvt års fängelse.

– I dag har rättvisa segrat, tycker Elisabeth Massi Fritz, målsägandebiträde för kvinnan som anklagar Arnault.

Det var i Dagens Nyheter som 18 kvinnor i fjol riktade anklagelser mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault, 72 – med nära kopplingar till Svenska Akadamien och stora delar av Sveriges kulturelit – om olika former av sexuella övergrepp.

Anklagelserna från en av kvinnorna ledde hela vägen fram till åtal och den 1 oktober fälldes Arnault för ett fall av våldtäkt i Stockholms tingsrätt. Straffet blev två års fängelse. Tingsrätten frikände honom från två andra misstänkta våldtäkter mot samma kvinna. Samtliga anklagelser i åtalet rörde hösten och vintern 2011.

Arnaults advokat: Vill inte han ska dömas

Samtliga parter överklagade domen – och nu har Svea hovrätt nått fram till sin:

Arnault fälls för också en andra våldtäkt och straffet skärps till fängelse i två och ett halvt år. Han ska också betala 215 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Jean-Claude Arnault, 72, i Stockholms tingsrätt innan han dömdes.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Min klient känner stor tacksamhet och är väldigt lättad över hovrättens dom. Hon finner inga tillräckliga ord, säger Elisabeth Massi Fritz i en kommentar.

Kulturprofilens advokat Björn Hurtig säger i SR att domen kommer att överklagas till Högsta domstolen.

– Vi vill inte att han ska dömas för någonting alls.

"Kvinnans berättelse trovärdig"

På en presskonferens på Svea hovrätt berättade hovrättslagmannen Lars Dirke om resonemanget bakom att fälla kulturprofilen för en ytterligare våldtäkt.

– Hovrätten gör en annan bedömning och anser att det är ställt bortom rimligt tvivel att den tilltalade gjort sig skyldig till våldtäkt även vid detta tillfälle.

Jean-Claude Arnaults hustru Katarina Frostenson har stöttat honom i häktet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

– Målsägandens berättelse har gjort ett trovärdigt intryck. Hennes berättelse får också i centrala delar stöd av vad flera vittnen har uppgett att målsäganden har berättat för dem. Hovrätten bedömer att målsägandens och vittnenas uppgifter är tillförlitliga och att bevisningen sammantaget är tillräcklig för en fällande dom.

Straffvärdet bedöms till tre års fängelse men hovrätten tar i påföljdsdelen hänsyn till bland annat Arnaults ålder, står att läsa i domen.

I ett pressmeddelande skriver Svea hovrätt så här om sin utvidgat fällande dom:

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault döms

"När det sedan gäller händelsen den 2–3 december 2011 frikände Stockholms tingsrätt den tilltalade. Hovrätten gör en annan bedömning och anser att det är ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade gjort sig skyldig till våldtäkt även vid detta tillfälle. Hovrätten anser, liksom vid bedömningen av den tidigare händelsen, att målsägandens berättelse har gett ett trovärdigt intryck."

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Domstolen fortsätter:

"Hennes berättelse får även i centrala delar starkt stöd av vad flera vittnen uppgett att målsäganden berättat för dem. Hovrätten bedömer att målsägandens och vittnenas uppgifter är tillförlitliga och att bevisningen sammantaget är tillräcklig för en fällande dom."

Massi Fritz: "Domen otroligt viktig"

Målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz menar att det är ett viktigt principiellt mål för att visa att alla är lika inför lagen.

– Den tilltalade är inte vilken person som helst. Det är en person med makt och min klient har hela tiden varit livrädd för att den här personen ska komma att påverka henne och att ingen inom rättsväsendet skulle tro på henne. Därför blir den här domen otroligt viktig, säger hon.

– Den visar också tycker jag att det råder en allas likhet inför lagen. Den tilltalade har inte på något sätt särbehandlats.

Rättegången mot Jean-Claude Arnault avslutades den 14 november. Kulturprofilen har under hela processen nekat till brott – men har själv varit fåordig om anklagelserna.

Orden i rätten: Mitt liv är förstört

Under den avslutande rättegångsdagen bröt han tystnaden och höll ett försvarstal inför rätten och åhörarna.

– Mitt liv är förstört. Jag är anklagad för något som jag inte har gjort. Det är fasansfullt, sa han.

Jean-Claude Arnault advokat Björn Hurtig.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Samma dag kallade försvaret hans hustru Katarina Frostenson, som är ledamot i Svenska Akademien, som karaktärsvittne för att tala i hans sak.

– Det var ett kort vittnesmål, men det hon sa var viktigt. Vi fick en balans i processen som inte fanns i tingsrätten. Hon sa en del saker som jag tror att de kan tänka på om honom som person, sa Arnaults försvarsadvokat Björn Hurtig då om Frostensons vittnesmål.

Expressen har sökt Arnaults advokat Björn Hurtig och kammaråklagare Christina Voigt.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.