Ny åklagare tar över – utreder Cissi Wallin

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

Förtalsmålet mellan medieprofilen Cissi Wallin och tidigare krönikören Fredrik Virtanen fortsätter dra ut på tiden.

Nu tar kammaråklagare Daniel Suneson över målet – och blir därmed den tredje förundersökningsledaren i ordningen.

– När kompletterande förhör har hållits får jag ta ställning till åtalsfrågan, säger han.

Medieprofilen Cissi Wallin har flera gånger anklagat tidigare Aftonbladet-krönikören Fredrik Virtanen för att ha våldtagit henne. Anklagelsen hanterades rättsligt redan 2011 och slutade då med att förundersökningen lades ner.

Cissi Wallins offentliga anklagelser, som främst gjorts på sociala medier, fick stor spridning i samband med ”me too”-uppropet i oktober 2017. Fredrik Virtanen anmälde i samband med detta Wallin för grovt förtal och sedan dess har en utdragen rättsprocess pågått.

Nu står det klart att målet får en ny förundersökningsledare – den tredje i ordningen, vilket Medievärlden först uppmärksammade.

Åklagare nummer tre

I samband med att kammaråklagare Malin Arentoft nu lämnar sin anställning på åklagarmyndigheten träder kammaråklagare Daniel Suneson in i hennes ställe.

Han säger att det inte har skett någon ny utveckling i målet:

– Det är ett antal kompletterande vittnesförhör som ska höras på begäran av försvaret, säger han och fortsätter:

– Efter det får jag ta ställning till om det är klart att fatta beslut i åtalsfrågan.

Utredningen har varit lång och utdragen. Redan i september 2018 sa dåvarande förundersökningsledaren Viktoria Thörnqvist att utredningen var i sitt slutskede.

– Om inget nytt kommer upp från försvarets håll väcks åtal troligtvis i slutet av nästa vecka, sa hon då.

Nya förhör ska hållas

Sedan dess har försvaret begärt en rad kompletteringar kopplat till en internutredning som Aftonbladet tidigare gjort avseende anklagelserna. Personen som har utfört utredningen har redan hörts och det senaste kravet från Wallins läger har varit att ytterligare tre personer som finns i utredningen ska höras.

Kammaråklagare Malin Arentoft avslog den begäran med motiveringen att deras förhör inte skulle ha någon betydelse för målet – men efter överklagande till domstolen körde tingsrätten över det beslutet och beordrade att förhören skulle hållas.