Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu släpper polisen bilder från trippelmordet – och ber om hjälp

Tomas LeprinceFoto: Trippelmordet skedde tidigt på kvällen – mitt på öppen gata.
”Vi vill ju ha in så många vittnesiakttagelser som möjligt. Från alla delar av den här gärningen”, säger förundersökningsledaren Jeanette Sprimont.Foto: TOMAS LEPRINCE/LEPRINCE.SE / COPYRIGHT ©TOMAS LEPRINCE. ALL RIGHTS RESERVED

Nu släpper polisen övervakningsbilder från trippelmordet.

Syftet: Att få in fler vittnesmål.

– Det är ju så, så klart, att vi vill ju ha in så många vittnesiakttagelser som möjligt. Från alla delar av den här gärningen, säger förundersökningsledaren Jeanette Sprimont.

Trippelmordet den 18 juni chockade Malmöborna. Tre personer mördades mitt i stan – tidigt under den ljusa sommarkvällen.

– Det här är ett oerhört allvarligt brott. Man har skjutit med automatvapen på öppen gata i centrala Malmö, och man har dödat tre personer, skadat flera och kunnat skada betydligt fler. Det är en väldigt hänsynslös gärning och det är väldigt viktigt att alla som har någonting hjälper oss att lösa det här, säger Jeanette Sprimont, åklagare som leder förundersökningen.

Poliser var snabbt framme för att säkra den misstänkta brottsplatsen, och tekniker jobbade på platsen under natten mellan 18 och 19 juni.Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM

Målet för attacken tros ha varit en 21-åring, en känd kriminell som befann sig på platsen, men som enbart skadades vid attacken. Ingen har suttit häktad för brottet, trots att 3,5 månader har gått.

Släpper filmer från brottsplatsen

Därför går polisen nu ut med fler uppgifter om mordet. Jeanette Sprimont har även tidigare gått ut med att det finns övervakningsbilder från händelsen.

– Vi har hämtat övervakningsfilmer från alla ställen vi kan tänka oss vara intressanta. Det är ett väldigt omfattande arbete att gå igenom, sa Jeanette Sprimont redan i juli.

Nu släpper polisen en film. Skälet är att utredarna vill ha in fler vittnesmål.

– Det är ju så, så klart, att vi vill ju ha in så många vittnesiakttagelser som möjligt. Från alla delar av den här gärningen – förloppet före och efter. Särskilt så har vi konstaterat att vi har ganska många iakttagelser från själva gärningen och strax efter. Men kanske inte så många i tiden före – vilka iakttagelser man har gjort på brottsplatsen innan gärningen, av personer, av platsen och av det här speciella fordonet, säger Jeanette Sprimont.

Alla vittnesmål om flyktbilen är intressanta för polisen

På filmen syns tre personer. De är förbipasserande och har inte med brottet att göra.

I stället är det fordonet, en ljusgrå Saab 9-5 som polisen är intresserad av.

Bilen som gärningsmännen färdades i har tack vare flera olika övervakningskameror kunnat spåras från Drottningtorget till Arlöv, där den hittades övergiven på Målaregatan. 

En kvart före dådet stod den parkerad nära brottsplatsen – och filmades då av en förbipasserande buss.

Åklagaren: ”Har man sett något, då berättar man det för oss”

Polisen lyckats säkra bevisning från det dumpade fordonet. Exakt vad det är går man inte ut med.  

Mördarnas bil anses fortfarande ”oerhört intressant”, och Jeanette Sprimont vill att alla som sett något kontaktar polisen.

– Jag vill också påpeka att vi inte vill att folk själva ska avgöra vad som kan vara intressant eller inte. Utan har man sett någonting, eller hört någonting, eller vet någonting – då berättar man det för oss, säger hon.

Finns det fler övervakningsfilmer? Kanske till och med från själva mordet?

– Det finns mer övervakningsmaterial som vi inte har möjlighet att gå ut med av utredningstekniska skäl, säger Jeanette Sprimont och fortsätter:

– Det finns material som visar delar av händelseförloppet. Det vet jag inte om vi någonsin kommer gå ut med innan en eventuell rättegång.