Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritiserade Fittjadomen överklagas – nya bevis

Runt 100 000 personer har skrivit på en namninsamling för att ge sitt stöd till kvinnan.
Det anordnades tidigare en manifestation där man visade stöd för kvinnan. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
En av de platser som polisen undersökt. Foto: POLISEN / POLISEN

De fem männen friades från våldtäktsanklagelserna - men åklagare ger inte upp och har idag överklagat domen. 

Tyska experter har kallats in för att få fram de mobilfilmer som ska finnas från det misstänkta gärningstillfället.

"Undersökningen i Tyskland beräknas ta omkring fyra veckor", skriver åklagaren Markus Hankkio.

Alla fem män som misstänktes för inblandning i en gruppvåldtäkt i Fittja 2016 friades nyligen i en dom som blivit mycket uppmärksammad. Runt 100 000 personer har skrivit på en namninsamling för kvinnan och hennes målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz har sågat domen.

Expressen skrev i går om man skickat två mobiltelefoner till Tyskland för att få hjälp att hitta nya bevis mot de friade männen. Syftet är att få loss filmmaterial som påstås skildra händelsen i Fittja. Anledningen till att mobilerna inte använts tidigare är för att männen inte velat lämna ut sina mobiltelefoner och pinkoder och därför har det materialet inte kunnat analyseras. 

– Mobiltelefonen kan tas ifrån den misstänkte oavsett om denne vill det eller inte, däremot kan den misstänkte vägra att lämna koden till telefonen och detta är inte straffbart. En misstänkt har ingen skyldighet att medverka i utredningen, säger åklagare Markus Hankkio.

Han har i dag fredag lämnat in överklagan till Stockholms tingsrätt. 

Eftersom man inväntar resultaten från den utredningen har åklagaren begärt anstånd om skälen till överklagan till den 16 februari.

LÄS MER: Friande domar i Fittjamålet överklagas

Begär anstånd

"I utredningen finns uppgifter om att händelsen filmats med mobiltelefon. Kompletterande utredning i form av undersökning av de tre telefoner som finns i bevisbeslag pågår. Två telefoner har före jul skickats till Tyskland för undersökning. Gällande den tredje telefonen inväntas besked om telefonen kan tas emot av det företag som utför sådana undersökningar. Undersökningen i Tyskland beräknas ta omkring fyra veckor. Med hänsyn till att resultatet av nämnda undersökningar kan bli av väsentlig betydelse för målet, begärs anstånd med att ange grunder för överklagandet och angivande av bevisuppgift till den 16 februari 2018”, skriver Markus Hankkio i sin överklagan.

– I avvaktan på att nämnda undersökningar blir klara har jag inga ytterligare kommenterar om ärendet, säger Markus Hankkio till Expressen. 

Advokat: ”Övertygad” att domen står sig i hovrätten

Advokat Hanna Lindblom, som försvarade en av de tilltalade männen i tingsrätten, har tidigare sagt till Expressen: 

– Både min klient och jag är helt övertygade om att domen kommer att stå sig i hovrätten. Och för alla som som valt att inte ägna sig åt bevisvärdering i media, står det klart att tingsrättens dom är mycket välmotiverad, ordentligt genomarbetad och korrekt i sak.

De fem männen åtalades i november – tre för grov våldtäkt, två för medhjälp. Samtliga frikändes. 

Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck sa på torsdagen att åklagarens överklagan är väntad:

– Det tycker jag absolut. Målet är otroligt uppmärksammat, har spridit sig mycket, många har upprörts över domen. Det är bra att det ska prövas i hovrätten.