Merhawi Aregai var en av dem som dödades. Foto: Polisen / POLISENMerhawi Aregai var en av dem som dödades. Foto: Polisen / POLISEN
Merhawi Aregai var en av dem som dödades. Foto: Polisen / POLISEN
Nu svarar polisen på kritiken. Foto: Tomas LeprinceNu svarar polisen på kritiken. Foto: Tomas Leprince
Nu svarar polisen på kritiken. Foto: Tomas Leprince

Nu kontrar polisen sjukvårdens kritik

Publicerad

Polisen uppträdde hotfullt och gav inte tillräcklig vård till de två män som sköts i huvudet i Kista förra veckan – enligt ambulanspersonalen.

Men polisen kontrar och anser, enligt Expressens uppgifter, att det var ambulansen som dröjde och sedan inte körde hela vägen fram trots att polis var på plats.

Nu utreds händelseförloppet internt.

Det var i onsdags kväll som Merhawi Aregai, 26 år – med en ledande position inom det kriminella nätverket Lejonen – och en till man sköts till döds när de satt i en bil i Kista. På måndagen berättade polis att en misstänkt dubbelmördare gripits i Danmark, och ska transporteras till Sverige för förhör.

Expressen har tidigare rapporterat om att polisen misstänker att de två männen lurades till platsen – och att ett av polisens spår är att dådet var en intern uppgörelse inom Lejonen. Tidningen Aftonbladet har rapporterat om en ambulanssjuksköterskas kritik mot polisens agerande vid brottsplatsen.

"Situationen hos poliserna gentemot oss är så stressad och i paniksituation, och en hotsituation uppstår (helt omöjligt att bedriva vård under denna situation)", står i avvikelserapporten som Expressen tagit del av.

"Total radioförvirring"

Den skickades in klockan 00.58 mordnatten.

"Total radioförvirring råder på plats då vi inte vet vilka patienter som åker i vilken bil samt skadeläge rapporteras inte alls, eller om det finns patienter kvar på plats."

Männen ska fortfarande ha andats och haft puls, men varit svårt skottskadade, när polispatruller bar in dem i bilarna och körde i hög hastighet mot Karolinska Sjukhusets akutavdelning.

Expressen har tidigare rapporterat om att polisen misstänker att de två männen lurades till platsen.Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Ambulanssjuksköterskan hävdar bland annat att ambulanspersonal larmade polisen om att de skulle komma till brottsplatsen inom en minut.

Trots detta ska polisen ha valt att transportera de skjutna männen i polisbilar, enligt avvikelserapporten. Där har akutvården, enligt samma rapport, varit undermålig.

Polisen: De orsakade försening

Ambulanssjuksköterskan listar fem punkter där polisen brustit i sin vård och rekommenderar att ärendet Lex Maria-anmäls.

Men polisen har en annorlunda uppfattning om händelseförloppet, enligt uppgift till Expressen.

Polisen uppger att ambulanspersonal sa att de skulle anlända om fyra minuter, inte en – minuter som kan vara avgörande när det gäller allvarliga skottskador. Vidare menar polis att ambulansen stannade en bit från platsen och vägrade köra fram, vilket orsakade ännu längre försening.

Nu utreds ärendet internt.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag