Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu kontrar polisen sjukvårdens kritik

Merhawi Aregai var en av dem som dödades. Foto: Polisen / POLISEN
Nu svarar polisen på kritiken. Foto: Tomas Leprince

Polisen uppträdde hotfullt och gav inte tillräcklig vård till de två män som sköts i huvudet i Kista förra veckan – enligt ambulanspersonalen.

Men polisen kontrar och anser, enligt Expressens uppgifter, att det var ambulansen som dröjde och sedan inte körde hela vägen fram trots att polis var på plats.

Nu utreds händelseförloppet internt.

Det var i onsdags kväll som Merhawi Aregai, 26 år – med en ledande position inom det kriminella nätverket Lejonen – och en till man sköts till döds när de satt i en bil i Kista. På måndagen berättade polis att en misstänkt dubbelmördare gripits i Danmark, och ska transporteras till Sverige för förhör.

Expressen har tidigare rapporterat om att polisen misstänker att de två männen lurades till platsen – och att ett av polisens spår är att dådet var en intern uppgörelse inom Lejonen. Tidningen Aftonbladet har rapporterat om en ambulanssjuksköterskas kritik mot polisens agerande vid brottsplatsen.

"Situationen hos poliserna gentemot oss är så stressad och i paniksituation, och en hotsituation uppstår (helt omöjligt att bedriva vård under denna situation)", står i avvikelserapporten som Expressen tagit del av.

"Total radioförvirring"

Den skickades in klockan 00.58 mordnatten.

"Total radioförvirring råder på plats då vi inte vet vilka patienter som åker i vilken bil samt skadeläge rapporteras inte alls, eller om det finns patienter kvar på plats."

Männen ska fortfarande ha andats och haft puls, men varit svårt skottskadade, när polispatruller bar in dem i bilarna och körde i hög hastighet mot Karolinska Sjukhusets akutavdelning.

Expressen har tidigare rapporterat om att polisen misstänker att de två männen lurades till platsen. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Ambulanssjuksköterskan hävdar bland annat att ambulanspersonal larmade polisen om att de skulle komma till brottsplatsen inom en minut.

Trots detta ska polisen ha valt att transportera de skjutna männen i polisbilar, enligt avvikelserapporten. Där har akutvården, enligt samma rapport, varit undermålig.

Polisen: De orsakade försening

Ambulanssjuksköterskan listar fem punkter där polisen brustit i sin vård och rekommenderar att ärendet Lex Maria-anmäls.

Men polisen har en annorlunda uppfattning om händelseförloppet, enligt uppgift till Expressen.

Polisen uppger att ambulanspersonal sa att de skulle anlända om fyra minuter, inte en – minuter som kan vara avgörande när det gäller allvarliga skottskador. Vidare menar polis att ambulansen stannade en bit från platsen och vägrade köra fram, vilket orsakade ännu längre försening.

Nu utreds ärendet internt.

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!