Jean-Claude Arnault döms till två års fängelse

Jean-Claude Arnault i Stockholms tingsrätt i samband med rättegången.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan. Efter beskedet att Arnault häktats i väntan på dom kallade hon det "en seger för rättvisan".
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
"Både målsägandens och vittnenas uppgifter har vi bedömt som tillförlitliga och trovärdiga", säger lagman Gudrun Antemar.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Med ett fast grepp om kvinnans nacke tvingade sig Jean-Claude Arnault till sex.

Det anser Stockholms tingsrätt är bevisat – och dömer honom till två års fängelse för våldtäkt.

Vittnesmålen från flera kvinnor som pratat med målsäganden i anslutning till våldtäkten blev avgörande.

– Han är stark i sin övertygelse om att det här ska ändras i hovrätten, säger Arnaults advokat Björn Hurtig till TT.

I samband med att Metoo-kampanjen spred sig förra hösten publicerade Dagens Nyheter en artikel där 18 kvinnor riktade anklagelser om sexuella övergrepp och trakasserier mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault.

Åklagare inledde förundersökning och när utredningen stod färdig åtalades 72-årige Arnault för två fall av våldtäkt som båda ska ha skett mot samma kvinna 2011. Flera andra misstankar utreddes men lades ned.

Men nu fälls Jean-Claude Arnault för ett fall av våldtäkt. Stockholms tingsrätt finner det bevisat att han tvingat till sig en sexuell handling genom att hålla fast kvinnan i fråga så att hon inte kunde ta sig loss. Straffet blir fängelse i två år.

Samtidigt ska Arnault betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

LÄS OCKSÅ: Fredrik Sjöshult: "Bevisen som fällde Arnault" 

Arnaults advokat Björn Hurtig.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Arnault ska överklaga

Domen kommer att överklagas, meddelar Arnaults advokat Björn Hurtig. Under tiden blir han kvar i häktet.

– Det är jobbigt för honom. Han har under flera månader, vågar jag påstå, nästan mötts av en tsunami av hat och förolämpningar på olika sociala medier. Nu är han dömd och sitter kvar i häkte, så det är klart att han inte mår bra, säger Björn Hurtig till TT och fortsätter:

– Men han är stark i sin övertygelse om att det här ska kunna ändras i hovrätten, så nu gäller det att jobba för det.

Domaren: "Vi är eniga"

Lagman Gudrun Antemar höll presskonferens strax efter att domen meddelats. 

– Jag och nämnden har haft tre överläggningar tillsammans och vi är eniga om domen, säger hon.

Att bedöma trovärdigheten och tillförlitligheten i målsägandens och vittnens berättelser har varit centralt i prövningen. Bland de vittnen som hördes i rätten finns flera kvinnor som pratat med målsäganden i anslutning till händelserna.

Domen mot Arnault

 Arnault döms för en våldtäkt i oktober 2011 – men frikänns på den andra åtalspunkten om våldtäkt som gäller en händelse i Arnaults övernattningslägenhet i Stockholm i december samma år.

 Enligt kvinnan hade hon gjort tydligt för Arnault att hon inte ville ha sex med honom och sedan somnat, för att vakna av att han utförde ett samlag med henne. Eftersom tingsrätten inte bedömer det som säkert att kvinnan sov kan man inte säga att hon befann sig i ett "hjälplöst tillstånd", vilket lagen krävde när händelsen inträffade. 

 Lagen utvidgades sedan 2013, men det har ingen bäring på detta fall.

Jean-Claude Arnault har hela tiden hävdat att han är oskyldig till anklagelserna.

– Det hon (kvinnan) berättat om styrks av sex vittnen varav två varit hennes läkare och terapeuter, säger domaren och fortsätter:

– Tingsrätten bedömer att hennes uppgifter varit både trovärdiga och tillförlitliga. Vi har också noggrant bedömt vittnenas uppgifter om kommit fram till samma sak.

LÄS MER: Arnault häktad i väntan på dom 

Får ingen rabatt

Tiden som gått sedan de åtalade händelserna – sju år – och Arnaults ålder – 72 år – har av försvaret lyfts fram som tänkbara anledningar att sänka straffet. Så blir det inte.

– Vi har noga gått igenom de rättsfall som finns och kommit fram till att det inte på grund av den tid som gått finns anledning att reducera straffet, säger Gudrun Antemar.

– När det gäller ålder brukar det vara ålder och någon annan faktor, det är inte så att hög ålder automatiskt leder till lägre straff. Då har vi också där kommit fram till att det inte finns anledning att göra detta.

Jean-Claude Arnault.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Massi Fritz: "En stor lättnad"

Den fällande domen välkomnas av kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz.

– Tingsrättens fällande dom är en stor lättnad för min klient och i dag tror hon på rättvisan. Det har varit oerhört tungt under många år men i dag när den fällande domen kommit var det värt allt, säger hon.

Massi Fritz menar att måndagens dom är viktig för hela metoo-rörelsen:

– Inga våldtäktsoffer ska vara tysta, inga våldtäktsoffer ska känna skuld eller skam.  Tvärtom ska våldtäktsoffer göra en polisanmälan så fort det går. Bevis ska dokumenteras. Finns det bevis går det att få fällande dom, även om brottet är gammalt. Det visar dagens dom.

Elisabeth Massi Fritz.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Expressen har sökt Jean-Claude Arnaults försvarsadvokat Björn Hurtig.

Efter avslutad rättegång sade Hurtig så här om beskedet att hans klient häktas:

– Han blev chockad. Han blev tyst. Han blev inbunden och mådde dåligt.

Anklagelserna mot Arnault har väckt stor uppmärksamhet under det senaste året och bidrog till att utlösa en kris som fortfarande pågår inom Svenska Akademien. Genom sin hustru, dåvarande ledamoten Katarina Frostenson, samt en nära vänskap med flera övriga ledamöter har Arnault under lång tid stått Akademien nära.

Se Brottscentralen måndag 1 oktober här:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.