Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rakhmat Akilov får livstids fängelse för terroristbrott

Rakhmat Akilov dömdes på torsdagen för terroristbrott. Straffet blir livstids fängelse. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Elsie Haghnazarian är en av de målsägande: ”Det ska bli skönt med ett avslut”, säger hon. Foto: Privat
Fem personer dog i attacken på Drottninggatan. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Rakhmat Akilov körde lastbilen på Drottninggatan den 7 april 2017 och dödade fem personer samt skadade flera.

Nu döms han för terroristbrott genom fem mord och straffet blir livstids fängelse. Han döms även till utvisning.

Enligt rätten präglades hans agerande av ”stor hänsynslöshet” som orsakade ett ”outsägligt lidande för många människor”.

Den 7 april 2017 skakades Sverige av ett av de värsta terrorattentaten i modern tid. 

Fem personer dog och flera skadades. 

På kvällen samma dag greps 39-årige Rakhmat Akilov i närheten av en bensinmack i Märsta. 

Han fördes till häktet och har sedan dess suttit med stränga restriktioner - förutom när han under våren befunnit sig i Stockholms tingsrätts säkerhetssal för att medverka vid den historiska rättegången. 

Tingsrätten: Skyldig till terroristbrott

Klockan 13 meddelade Stockholms tingsrätt sitt besked. Rakhmat Akilov är skyldig till terroristbrott och döms till livstids fängelse och därefter utvisning. I domen skriver rätten att de: 

kommit fram till att Rakhmat Akilov ska dömas för terroristbrott dels genom fem mord, dels genom allmänfarlig ödeläggelse. Tingsrätten har vidare kommit fram till att Rakhmat Akilov ska dömas för försök till terroristbrott genom 119 försök till mord. Slutligen har tingsrätten funnit att han i 24 fall har gjort sig skyldig till framkallande av fara för annan.

”Stor hänsynslöshet och outsägligt lidande”

I sin bedömning av straffet skriver rätten att:

Brottsligheten har föregåtts av noggrann planering, präglats av stor hänsynslöshet och den har orsakat ett närmast outsägligt lidande för många människor. Vid en helhetsbedömning av Rakhmat Akilovs samlade brottslighet finner tingsrätten att denna otvivelaktigt motiverar livstids fängelse”.

Får skadestånd för kränkning

Rätten meddelar också att de personer som har utsatts för försök till mord eller framkallande av fara för annan får skadestånd för kränkning. Tingsrätten skriver att skadeståndsbeloppen "har fastställts utifrån rättspraxis", men när det gäller kränkningsersättning har rätten gått utöver de schabloner som finns på området.

För anhöriga till de fem dödsoffren håller sig tingsrätten till schablonbeloppet för skadestånd som är på 60 000 kronor.

Nivån vad gäller skadestånden till samtliga hamnar på cirka 14 miljoner kronor, enligt rättens domare Carl Rosenmüller.   

LÄS MER: Han planerade dådet med Akilov – samlar in pengar igen 

Åklagare: ”Känt stort ansvar mot hela samhället”

Vice chefsåklagare Hans Ihrman är nöjd med domen mot Rakhmat Akilov.

– Jag har känt ett oerhört stort ansvar, framför allt mot de enskilda som drabbats. Eftersom det är ett brott mot hela vårt samhälle har jag och hela utredningen känt ett stort ansvar gentemot vårt samhälle. Det har varit en ytterligare påfrestning, säger Hans Ihrman.

Nu återstår att se om domen kommer att överklagas från någon part. Åklagare meddelar att han inte beslutat sig för om han kommer att överklaga domen eller inte. Han säger samtidigt att det inte finns något skäl att överklaga från åklagarens sida. 

Eriksson: Vill vänta några dagar med besked

Klockan 15 höll Rakhmat Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson en presskonferens angående ett eventuellt överklagande.

– Han vill fundera några dagar till om han vill överklaga eller inte, sade Rakhmat Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson under presskonferensen.

Eriksson träffade Akilov kort innan presskonferensen.

– Rakhmat Akilov vet alltså inte än om han vill överklaga domen eller inte. Däremot är han besviken över att han döms till livstids fängelse, sade Johan Eriksson.

Rättsexpert: Väntad dom

Sven-Erik Alhem är före detta överåklagare och rättslig debattör. Han säger att domen, livstids fängelse för terroristbrott, var den han väntat sig.

– Om man börjar med påföljden: Det kunde inte bli annat än livstid, alldeles oavsett hur brottsrubriceringen kom att bli. Även terroristbrottet är styrkt, och det tycker jag är helt rätt, säger han. 

Skadestånden är också klokt bedömda av tingsrätten, anser Alhem.

– De upplevs ofta som en skymf i sig eftersom de är så låga. Där kan man invända att man aldrig kan ersätta liv eller skador på personer. Men i det här fallet har tingsrätten lagt sig lite över praxis, och det är positivt.

Akilov har suttit i häkte i över ett år. Foto: TT

Akilov har i häktet haft sekundbevakning - vilket innebär att han varit ständigt iakttagen. Han sitter på den strängaste säkerhetsavdelningen på Kronoberg och får inte ha kontakt med andra personer än sin advokat och häktets personal. Tiden i häktet har inneburit flera incidenter och en rad raseriutbrott. 

 

LÄS MER: Terrorplanerna mot Stockholm var kända – i ett annat EU-land