Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Noor Shams, 24, högg ihjäl granne

Noor Shams döms för att ha mördat en annan man med kniv. Foto: POLISEN
Noor Shams döms för att ha mördat en annan man med kniv. Foto: POLISEN

Noor Shams, 24, knivhögg en man till döds på ett hotellhem i Bromma i Stockholm.

Nu har han dömts för mord.

Straffet blir 14 års fängelse och utvisning på livstid.

Vid lunchtid den 18 januari i år gick receptionisten på hotellhemmet till rummet för att se om mannen som bodde i rummet var där.

Det gick inte att öppna dörren eftersom något stod i vägen. Men genom dörrspringan såg han omkullvälta möbler och blod.

Med hjälp av en städare fick han upp dörren och såg att det låg en man under möblerna. Han ringde 112 och påbörjade hjärt- och lungräddning, men märkte då att mannen var kall. Polisen inledde en förundersökning om mord samma dag.

Hade skärskador på händerna

Dagen därpå greps Noor Shams, 24, som var granne med den döde. Han hade då skärskador på händerna.

Den rättsmedicinska undersökningen visade att mannen hade dött av blodförlust efter att ha fått ett tjugotal stick- och skärskador i bland annat ansiktet, halsen och magen. Han hade 3,2 promille alkohol i blodet. 

Efter att han huggits i ansiktet och halsen hade han förflyttat sig runt i rummet i en låg position tills han dog. Rättsläkaren bedömde att han levde i 15–60 minuter, kanske mer, efter att han huggits. 

Innanför den döde mannens kalsonger låg ett knivblad med delar av skaftet kvar. Resten av skaftet låg på golvet. På knivbladet fanns blod från den döde och på skaftet fanns en blandning av blod från den döde och från Noor Shams.

Receptionisten hittade den mördade mannen på rummet. Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Blodiga fingeravtryck

I rummet fanns blodiga finger- och handflateavtryck, där blodet visade sig komma från den döde och avtrycken från Noor Shams. 

Enligt tingsrätten är det klarlagt att det var han som dödade den andre mannen. 

Han hävdar att den andre anföll honom och att han handlade i nödvärn. 

Men tingsrätten tror inte på honom:

"Redan jämförelsen mellan skadebilden på (NN) och honom visar klart att det av Noor Shams utövade våldet är mer omfattande och aggressivt än vad (NN) kan ha utsatt honom för. Utöver blåmärken och skrapsår kan hans skador inte ses som annat än ytliga rispor", skriver rätten bland annat.

Det är inte klarlagt att han hade direkt avsikt att döda den andre, men han var likgiltig inför att mannen kunde dö och anses därför att haft uppsåt. 

Inget tyder på att gärningen var planerad och det kan inte uteslutas att det var den andre mannen som först angrep Noor Shams. Men eftersom han utövat våldet när den andre varit i underläge och på grund av det utdragna händelseförloppet döms han ändå för mord.

Kommer att överklaga

Straffet blir 14 års fängelse. Shams, som är irakisk medborgare, döms också till livstids utvisning.

Han kommer dock att överklaga domen.

– Han anser att han har varit utsatt för ett brottsligt angrepp. Om han inte hade agerat som han gjorde hade det varit han som hade avlidit, säger hans advokat Rodney Humphreys.

Enligt Shams var det mörkt i rummet.

– Han såg inte vilka skador den andre mannen hade fått. Han försvarade sig på bästa sätt, sedan lämnade han rummet. Då var den andre mannen fortfarande vid liv och skrek efter honom.

I första hand vill Noor Shams bli helt frikänd.

– Om man kommer fram till att han har brukat för mycket våld borde man i vart fall kunna mildra straffet, säger Rodney Humphreys.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!