Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nio kilo kokain hittades – ingen kan förklara varifrån det kom

Mauritz Andersson var under utredning av svensk polis när han greps av franska kustbevakningen i juni 2010. Foto: POLISEN - / POLISEN

Kokainsmugglaren Mauritz Andersson misstänktes jobba med Jonas Falk när han greps i Karibien.

För att få tag i Falk behövde Andersson utlämnas till Sverige.

Två veckor efter gripandet hittades nio kilo kokain på Mauritz Anderssons båt i Göteborg – narkotika vars ursprung ingen kan förklara, framgår i SVT:s ”Operation Playa”.

I början av juni 2010 greps göteborgaren Mauritz Andersson av franska kustbevakningen på Atlanten, i närheten av Karibien. Ombord på båten fanns 1,4 ton kokain.

Andersson var under utredning av svensk polis, som en del av den så kallade operation Playa. Misstanken var att Andersson var en kurir, som på något sätt jobbade med Jonas Falk. Och för att kunna sätta dit Falk behövde seglaren utlämnas till Sverige.

Jonas Falk pekades ut som huvudman för en internationell kokainliga. Han dömdes till fängelse i 18 år för grova narkotikabrott i tingsrätten, men friades sedan i hovrätten eftersom bevisen inte höll.

 

LÄS MER: ”Ensamseglaren” Mauritz Anderssons flickvän Berit, 70, avlyssnad av polis 

 

Jonas Falk har avtjänat flera fängelsestraff under sitt liv och tre gånger blivit fritagen. 1993 fritogs Falk från Hällbyanstalten, 1995 utanför Svea hovrätt och 2001 fritogs han under sin första dagpermission från Hallanstalten.

Jonas Falk (tidigare Oredsson) friades i hovrätten eftersom bevisen inte höll. Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN

Kokainet kan ha planterats

De franska myndigheterna ville inte släppa Mauritz Andersson – de hade gripit honom, båten var inte svensk, så det självklara var, menade fransmännen, att Andersson skulle ställas inför rätta på Martinique.

I tredje delen av SVT:s dokumentär ”Operation Playa”, som sänds i SVT1 på tisdagen, tas Mauritz Anderssons situation upp.

Den 15 juni 2010, två veckor efter gripandet på Atlanten, hittades nio kilo kokain på en segelbåt – kallad Gloria – i hamnen Lilla Bommen i Göteborg. Gatuvärdet på kokainet beräknas till minst 30 miljoner kronor.

I början av juni 2010 greps Mauritz Andersson av franska kustbevakningen på Atlanten, i närheten av Karibien. Ombord på båten Solero fanns 1,4 ton kokain. Foto: POLISEN - / POLISEN

Gloria ägs av Mauritz Andersson, som på grund av fyndet skulle kunna utlämnas till Sverige. Åklagare Karin Bergstrand säger i programmet att kokainfyndet i Göteborg inte krävdes för att få Mauritz Andersson utlämnad, men i SVT:s program ifrågasätts de uppgifterna. Inte minst Anderssons advokat menar att kokainet verkar planterat.

”Sockrade” begäran om utlämning

I ett brev, skrivet av åklagaren och skickat till myndigheterna på Martinique, skrev Karin Bergstrand att Andersson tvunget skulle lämnas över till Sverige, framfår i SVT:s ”Operation Playa”. Bergstrand erkänner i programmet att hon behövde ”sockra” sitt brev, för att övertala de franska myndigheterna att lämna över Andersson.

– Det kan jag absolut ha gjort, säger hon i ”Operation Playa”.

Åklagare Karin Bergstrand säger till SVT att hon absolut kan ha ”sockrat” sitt brev till myndigheterna på Martinique. Foto: SVT Play

Åklagaren: Andersson kan ha glömt kokainet

Under tiden satt Mauritz Andersson i häktet på Martinique. I förhör nekade han – så kraftfullt att de franska myndigheterna reagerade – till att ha med kokainet i Göteborg att göra.

Åklagare Karin Bergstrand menar att Andersson kan ha glömt kokainet på båten på grund av stress, något som försvarsadvokaten ställer sig frågande till:

– Det är en bransch som handlar i gram, och det är nio kilo som han skulle ha glömt kvar, säger Mauritz Anderssons advokat Martin Cullberg i SVT:s ”Operation Playa”.

 

LÄS MER: Jonas Falk, "ensamseglaren", Berit och åklagaren – här är nyckelpersonerna i "Playa"-härvan 

 

Åklagaren menar att Andersson smugglade runt ”flera hundra kilo” kokain, och glömde nio av kilona på båten. Två år senare ska narkotikan ha hittats av polisen i Göteborg.

Advokaten: ”Det är genant”

Under de två åren hyrde Mauritz Andersson ut båten till två personer, kallade Stefan och Mary. I själva verket var de SSI-agenter, anlitade av åklagaren för att jobba under täckmantel.

– Det är genant, säger advokat Cullberg i SVT:s program.

Advokat Martin Cullberg menar att kokainet måste komma från ett annat håll. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Men det är inte allt: Under tiden agenterna bodde på båten genomförde polisen en hemlig husrannsakan för att ”skaffa information inför förväntad kommande narkotikasmuggling”.

”Slarv och lättja”

En av poliserna som genomförde husrannsakan – som pågick i flera timmar – var SSI-agenten Stefan, framgår i SVT:s ”Operation Playa”. En annan var med och hittade narkotikan i Göteborg 2010. Men ingen narkotika hittades.

Dessutom saknas dokumentation om fyndet 2010, trots att åklagare Karin Bergstrand säger att det finns. Bergstrand menar att det bror på ”slarv och lättja”.

 

FREDRIK SJÖSHULT: Mördare, langare och mordbrännare har avslöjats av svenska undercoveragenter 

 

Advokat Cullberg menar att kokainet måste komma från ett annat mål, åtminstone annat håll. Bland annat pekas en amerikansk DEA-agent – som var inblandad i operation Playa – ut som potentiell källa.

Men med hjälp av de nio kilona utlämnades Mauritz Andersson till Sverige, och några månader därpå greps Jonas Falk.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!