Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nina, 35, nära att dö av misshandeln i tunnelbanan

Expressens reporter Anton Nilsson och ordningsvakten Nina.
Foto: Emma Johansson/Expressen

Ordningsvakten Nina, 35, misshandlades svårt under ett arbetspass i tunnelbanan.

En man dunkade hennes huvud i perrongen – Stockholms tingsrätt bedömde att våldet var så allvarligt att Nina riskerade att dö. 

– Jag börjar se suddigt efter några smällar, men jag hinner också tänka att, så länge det inte krasar så släpper inte jag, säger Nina. 


Artikeln fortsätter efter chatten.

Kvällen den 23 september började som vilket arbetspass som helst för ordningsvakten Nina, 35 – men slutade på akuten, vilket Metro var först med att rapportera om.

Nina och hennes kollega fick larm om en man på ett tunnelbanetåg som uppfattades som stökig. De mötte upp tåget på Fridhemsplan i Stockholm, och beslutade att avvisa mannen från tunnelbanan.

– Sen var det i gång, brottningen, säger Nina, som bara vill förekomma med sitt förnamn.

Dunkade hennes huvud i marken

Enligt Nina gjorde mannen motstånd då de försökte avvisa honom. I tumultet som uppstod fick mannen tag i Ninas hår, och dunkade hennes huvud i marken – en övervakningsfilm från plattformen visar, enligt Stockholms tingsrätt, att mannen dunkar hennes huvud minst sju gånger. 

Mannen dömdes förra veckan i tingsrätten för mordförsök. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Mannen sa under rättegången att han, då han blev avvisad, blev rädd för att bli misshandlad, och att han försökte "få kontroll över situationen". 

Han medgav att han "satte sig på Nina och tog tag i hennes kläder och hår och ruskade om henne", men nekade till att ha dunkat hennes huvud i marken, enligt tingsrättens dom.

– Allting gick så himla fort, minns Nina.

Sjukskrevs efter attacken

Hon fick en kraftig hjärnskakning av våldet mot huvudet, och skadade en tand. 

Nina sjukskrevs ett tag efter attacken, men är nu tillbaka på jobbet.

– Man blir trött efter en hjärnskakning, men nu är jag helt återställd, och är tillbaka i tjänst, säger hon. 

Hennes kollega fick motta smällar mot ansiktet och blev dragen i håret. För det dömdes mannen för våld mot tjänsteman. 

Nina är fast besluten att fortsätta arbeta.

– Jag tycker oavsett om du är tjänsteman – om du är biljettkontrollant, ordningsvakt, polis, väktare – ingen ska behöva bli utsatt för det här på sin arbetsplats. Vi gör vårt jobb för att upprätthålla den allmänna ordningen. Det tänker jag fortsätta göra, säger Nina. 

Mannens advokat, Martin Cullberg, säger att de planerar att överklaga domen.

– Det är dels frågan om det ska bedömas som ett mordförsök, och sen tycker klienten också att, han vill inte dömas till rättspsykiatrisk vård, utan vill att det ska bli fängelse i stället.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.