Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nellas mördare gav order till pojke om att våldta

Johan Fallqvist, 28, delade en fascination för tv-spel, vapen och tankar om att skada kvinnor med 14-åringen.
Nella Olander mördades brutalt. Foto: Privat

14-åringen och Johan Fallqvist, 28, delade en fascination för tv-spel, vapen och tankar om att skada kvinnor.

När småbarnsmamman Nella Olander blev grovt våldtagen och brutalt mördad agerade de två gärningsmännen tillsammans, enligt tingsrätten.

Fallqvist har dömts till livstids fängelse.

Pojken går fri – eftersom han är för ung för att åtalas.

Vid tretiden på morgonen den 27 juli ser flera av varandra oberoende vittnen hur två figurer vandrar längsmed en gångväg i centrala Fagersta.

En av dem beskrivs som en vuxen man, närmare två meter lång, grov i kroppen, puckelryggig.

Den andre som en pojke i de yngre tonåren, kortare, spinkig.

Det omaka paret sticker ut på flera sätt. Det är högsommarvärme och 27 grader i luften. Trots detta är de två männen rejält påklädda, helt i svart. Vittnen beskriver också hur de har en scarf som döljer delar av ansiktet.

Den vuxne mannen är 28-årige Johan Fallqvist. Pojken en 14-åring som han blivit vän med. 

Fallqvist ska senare berätta för polisen att de två männen är ute på ett uppdrag. De vill hitta en kvinna och förverkliga sina våldsamma fantasier. 14-åringen ska våldta henne och Fallqvist ska sedan mörda henne.

Valdes slumpvis

Kort efter vittnesiakttagelserna hittar duon sitt slumpvalt utvalda offer. Vid en gångtunnel hinner de ikapp 28-åriga småbarnsmamman Nella Olander.

Beväpnad med kniv och soft air gun börjar Fallqvist hota henne. Hon blir inte rädd. I stället ifrågasätter hon. Senare i rättegången återger Fallqvist en ordväxling från tidpunkten:

– Varför, frågade Nella.

– Är det inte det här lustmördare gör, dödar för att det är kul, svarade Fallqvist.

De två angriparna våldtar henne i samförstånd. Sedan mördar Johan Fallqvist henne med flera knivhugg mot halsen och nacken. Kroppen hittas först någon timme senare när en man på väg till jobbet cyklar förbi gångtunneln.

Följande kväll ringer 14-åringens pappa till polisen och meddelar att hans son berättat att han såg hur Johan Fallqvist mördat Nella Olander. För familjemedlemmar har pojken berättat att han varit på platsen – men påstått att han själv är helt oskyldig.

Förra veckan dömdes Johan Fallqvist till livstids fängelse för mord och grov våldtäkt.

Pojken slipper helt straff. Han är för ung för att åtalas.

Nella Olander blev ikapphunnen vid en gångtunnel.

Pojken: Gjorde det under hot

I de fyra barnförhör som hållits med pojken har han lämnat flera olika versioner. Inledningsvis påstod han att han endast varit vittne till mordet. Efter att ha konfronterats med bevisning som binder honom till våldtäkten har han medgett att han utförde de sexuella handlingarna – men påstått att han gjorde det under hot.

Tingsrätten dömer ut pojkens historia som motsägelsefull. Samtidigt menar rätten att de sammantagna omständigheterna ger stöd åt att 14-åringen och Fallqvist agerat tillsammans utifrån en gemensam plan.

– Min klients inställning vidhålls. I de moment där han har varit delaktig så har det varit genom tvång, säger pojkens juridiska biträde Katerina Tomis Blissinger.

Den sammantagna bilden av Johan Fallqvist är att han är en ensamvarg. Han var relativt nyinflyttad till Fagersta när mordet skedde, saknade jobb och umgicks framför allt med pojkar i tonårsåldern. Han har en historik av att ha blivit mobbad och en komplicerad relation till kvinnor.

En av de pojkar som han lyckades imponera på med sin vapensamling – knivar och soft air guns – var den 14-årige pojken. De två började umgås i hemlighet, utan att pojkens föräldrar fick veta något. Tillsammans spelade de tv-spel, samtidigt som Fallqvist köpte ut alkohol och cigaretter till den minderårige pojken.

Chattade dagen innan

Dagen innan mordet chattade de två med varandra. 14-åringens pappa skulle skjutsa honom under förevändningen att han skulle sova över hos en jämnårig kompis. Till Fallqvist skrev pojken att det var bäst att han inte mötte upp bilen:

"Det är kanske bäst om han inte vet hur du ser ut".

I ett utlåtande från socialnämnden beskrivs pojkens problematiska tillvaro:

"Det står dock klart att han har ett omfattande vårdbehov med anledning av det brott som han misstänks för samt att han vistas i riskfyllda miljöer, begår antisociala handlingar och har en kriminell attityd. Han har bl.a. börjat dricka alkohol, uppehållit sig med tveksamt umgänge, varit ute sent om nätterna och ljugit for sina föräldrar om var han är och vilka han umgås med."

Kvällen då mordet skedde åkte 14-åringen hem till Fallqvist på kvällen. De spelade tv-spel och tittade på film. Pojken berättar i förhör att han drack tio cider och vodka, medan Fallqvist inte drack en droppe.

Vid midnatt lämnade de lägenheten, beväpnade med soft air guns och kniv.

Enligt 14-åringen för att gå en promenad.

Enligt Johan Fallqvist, och tingsrätten, för att gemensamt hitta en kvinna att våldta och mörda.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!