Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johan Fallqvist mördade småbarnsmamman Nella

Foto: Privat

28-årige Johan Fallqvist hade fantasier om att döda kvinnor.

Sent en kväll i somras var småbarnsmamman Nella Olander, 28, ute och gick. 

Då mötte hon den maskerade mördaren Johan Fallqvist. 

Tidigt på morgonen den 27 juli hittades småbarnsmamman Nella Olander, 28, svårt skadad i en slänt vid en gångtunnel i Fagersta. Kroppen var livlös. En cyklist försökte stoppa blodförlusten med en tröja tills ambulansen kom. Men Nella Olanders liv gick inte att rädda och hon avled av stickskadorna i halsen. 

På fredagen dömdes 28-årige Johan Fallqvist för mordet och grov våldtäkt. En minderårig pojke misstänks ha varit delaktig men på grund av hans ringa ålder har det inte varit aktuellt med åtal mot honom. 

För Johan Fallqvist var mordet resultatet av en eskalerande fantasi om att mörda. 28-åringen har som motiv beskrivit att han sett på tv och läst att mördare upplevde en euforisk känsla av att döda och att han själv ville veta hur det kändes.

Han anhölls och häktades två dagar efter att Nella hittades. I förhör erkände han vad han gjort. 

Kvällen innan Johan Fallqvist mördade Nella Olander umgicks han med den minderåriga pojken. De två spelade tv-spel och åt godis. Sedan tog de en paus.

Skrev brev och erkände

I ett brev som 28-åringen skrev under utredningens gång har han berättat om händelseförloppet den aktuella natten. Pojken ville våldta – han själv ville mörda, enligt brevet. I brevet skriver Johan Fallqvist att han gick ut för att hitta en tjej att döda. I brevet skriver han detaljerat om hur han och pojken var klädda. Den minderåriga pojken tog enligt brevet med sig sprit – 28-åringen en liten kniv. Han tog även med sig en softairgun, en rånarluva och plasthandskar ”för att inte lämna några fingeravtryck”. I brevet skriver 28-åringen att pojken som var med honom tyckte att de skulle gå till simbadet för att se om de kunde hitta någon ”ung snygg tjej” som var där ensam.

”Han ville ha roligt med henne så kunde jag döda henne sen. Sen skulle vi slänga ut henne i sjön”.

De mötte Nella Olander på en cykelväg och började följa efter henne - mörklädda och maskerade. Vid viadukten stoppade de henne. Enligt brevet hotade de att döda henne om hon sprang därifrån. 

Enligt domen begicks den grova våldtäkten på kvinnan tillsammans med den minderårige pojken medan 28-åringen hotade henne med en så kallad soft airgun. Efter att kvinnan våldtagits mördade 28-åringen kvinnan genom att skära och hugga henne i halsen med kniv.

Den mordmisstänkte mannen skriver att han efter händelsen kände ”bara rent förakt” mot sig själv.

”Och bara sorg över att jag hade dödat en oskyldig person”.

Han säger sig också vara glad att ha åkt fast. 

Tingsrätten skriver i domen att brotten präglats av hänsynslöshet och grymhet.  Att ”omständigheterna vid mordet är synnerligen försvårande” och 28-åringen döms därför till fängelse på livstid. Mannen ska också betala skadestånd till kvinnans närmast anhöriga.

 

Kände avsky mot kvinnor

Redan som tonåring uttryckte Johan Fallqvist sin avsky mot kvinnor - och dömdes för olaga hot.  

Han hotade döda en klasskamrat – och sköt en annan med softairgun. 

– Jag har inga problem med kvinnor men tycker vissa av dem är riktiga bitchar, har han sagt i förhör. 

Han polisanmäldes, dömdes till samhällstjänst för olaga hot och relegerades från skolan.

Kvinnan som utsattes tvingades ha livvakt i ett halvår, enligt vad 28-åringen uppgett för polisen.

”Inför förvånad över domen”

Den nu dömde mördaren har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, som visar att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Mannen har aldrig haft ett eget arbete. De senaste tio åren har han hjälpt till på föräldrarnas gård, enligt ett yttrande från frivården. När Fallqvist greps hade han blivit antagen till en utbildning i personlighetsutveckling på Gotland. Han gick på teorilektioner för att ta körkort och skulle skriva teoriprovet i augusti och därefter ta körlektioner. 

Inget har framkommit under förhandlingen som tyder på att Johan Fallqvist och Nella Olander var bekanta med varandra sedan tidigare.

– Min klient är inte direkt förvånad över den fällande domen. Vi försökte under rättegången att lyfta en del kring hans personliga omständigheter och få rätten att anse dem strafförmildrande, säger mannens advokat Thomas Carlstedt.

Försvaret har inte bestämt om de kommer att överklaga domen.

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.