Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nazistledaren Simon Lindberg döms

Simon Lindberg, ledare för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Stockholmstingsrätt.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Simon Lindberg åtalades för att ha gjort en nazisthälsning under en demonstration i Stockholm 2016.
Foto: NORA LOREK

NMR-ledaren Simon Linberg döms till villkorlig dom och dagsböter efter att ha ropat "hell seger" och lyft handen vid en demonstration i Stockholm.

Stockholms tingsrätt bedömer hans agerande som hets mot folkgrupp.

Det var den 12 november 2016 som nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen höll demonstrationen i centrala Stockholm.

I samband med demonstrationen utspelade sig flera våldsamma scener där nazister och motdemonstranter drabbade samman. Fler än 100 personer omhändertogs av polis.

Lindberg polisanmäldes för hets mot folkgrupp efter att ha höjt armen med knuten näve och skrikit ”Hell seger” flera gånger som avslutning på talet.


LÄS OCKSÅ: NMR-ledaren i rätten för hets mot folkgrupp 

Åklagare Olof Vrethammar beslutade att väcka åtal och när rättegången hölls i december fanns ett 20-tal sympatisörer på plats för att visa NMR-ledaren Simon Lindberg stöd.

"Refererar till nazismen"

På tisdagen meddelade Stockholms tingsrätt sin dom.

Lindberg döms till villkorlig dom och dagsböter för hets mot folkgrupp.

Rättegången handlade framför allt om hur Lindbergs påstådda nazisthälsning skulle tolkas in i en kontext. Åklagaren menar att gesten anspelar på bland annat rashat.

– Min bedömning var att det sammanhang som den här gesten och uttalandet gjordes var att referera till nazismen under 30- och 40-talet i Tyskland och därmed också en anspelning på deras idéer om rashat och rasöverlägsenhet, sa kammaråklagare Olof Vrethammar i samband med rättegången.

Nu går tingsrätten på åklagarens linje.

"Det utrop, "hell seger", och den hälsningsgest som Simon Lindberg utfört avser otvivelaktigt ett sådant meddelande som avses i bestämmelsen", skriver domstolen och syftar på lagstiftningen om hets mot folkgrupp.

Stockholms tingsrätt konstaterar att straffvärdet motsvarar fängelse i en månad, men dömer ut villkorlig dom och böter med följande motivering:

Slipper fängelse

"I påföljdsfrågan beaktar tingsrätten emellertid att Simon Lindberg ska betraktas som tidigare ostraffad, att meddelandet lämnats under en sammankomst för vilken tillstånd getts, och att Lindberg bortsett från meddelandet hållit sig inom yttrandefrihetens gränser. Mer ingripande påföljd än villkorlig dom krävs därför inte. Den villkorliga domen ska emellertid förenas med ett bötesstraff."

En av nämndemännen var skiljaktig, framgår av domen.

Simon Lindberg nekade till brott och menade att den höjda handen är ett kraftuttryck med äldre anor än nazismen, och som använts av flera grupper, däribland kommunister och Svarta pantrarna i USA.

– Jag kände att det var bra uppslutning på plats, god stämning och jag kände mig segerviss, sa han under rättegången.

Under en stor NMR-marsch i Göteborg i september fanns Simon Lindberg bland de 22 som anhölls misstänkta för våldsamt upplopp. Han försattes sedan på fri fot.

Strax innan nyår ansökte Lindberg om ersättning hos justitiekanslern för att ha varit felaktigt frihetsberövad. Han kräver 5 000 kronor i lidande.

2007 dömdes Simon Lindberg till tre månaders fängelse för medhjälp till misshandel, medhjälp till olaga hot och skadegörelse i samband med en attack mot en RFSL-lokal i Kristianstad året innan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.