Simon Lindberg, ledare för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Stockholmstingsrätt. Foto: MELI PETERSSON ELLAFISimon Lindberg, ledare för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Stockholmstingsrätt. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Simon Lindberg, ledare för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Stockholmstingsrätt.  Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Simon Lindberg åtalades för att ha gjort en nazisthälsning under en demonstration i Stockholm 2016. Foto: NORA LOREKSimon Lindberg åtalades för att ha gjort en nazisthälsning under en demonstration i Stockholm 2016. Foto: NORA LOREK
Simon Lindberg åtalades för att ha gjort en nazisthälsning under en demonstration i Stockholm 2016.  Foto: NORA LOREK

Nazistledaren Simon Lindberg döms

Publicerad

NMR-ledaren Simon Linberg döms till villkorlig dom och dagsböter efter att ha ropat "hell seger" och lyft handen vid en demonstration i Stockholm.

Stockholms tingsrätt bedömer hans agerande som hets mot folkgrupp.

Det var den 12 november 2016 som nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen höll demonstrationen i centrala Stockholm.

I samband med demonstrationen utspelade sig flera våldsamma scener där nazister och motdemonstranter drabbade samman. Fler än 100 personer omhändertogs av polis.

Lindberg polisanmäldes för hets mot folkgrupp efter att ha höjt armen med knuten näve och skrikit ”Hell seger” flera gånger som avslutning på talet.

 

LÄS OCKSÅ: NMR-ledaren i rätten för hets mot folkgrupp 

Åklagare Olof Vrethammar beslutade att väcka åtal och när rättegången hölls i december fanns ett 20-tal sympatisörer på plats för att visa NMR-ledaren Simon Lindberg stöd.

"Refererar till nazismen"

På tisdagen meddelade Stockholms tingsrätt sin dom.

Lindberg döms till villkorlig dom och dagsböter för hets mot folkgrupp.

Rättegången handlade framför allt om hur Lindbergs påstådda nazisthälsning skulle tolkas in i en kontext. Åklagaren menar att gesten anspelar på bland annat rashat.

– Min bedömning var att det sammanhang som den här gesten och uttalandet gjordes var att referera till nazismen under 30- och 40-talet i Tyskland och därmed också en anspelning på deras idéer om rashat och rasöverlägsenhet, sa kammaråklagare Olof Vrethammar i samband med rättegången.

Nu går tingsrätten på åklagarens linje.

"Det utrop, "hell seger", och den hälsningsgest som Simon Lindberg utfört avser otvivelaktigt ett sådant meddelande som avses i bestämmelsen", skriver domstolen och syftar på lagstiftningen om hets mot folkgrupp.

Stockholms tingsrätt konstaterar att straffvärdet motsvarar fängelse i en månad, men dömer ut villkorlig dom och böter med följande motivering:

Slipper fängelse

"I påföljdsfrågan beaktar tingsrätten emellertid att Simon Lindberg ska betraktas som tidigare ostraffad, att meddelandet lämnats under en sammankomst för vilken tillstånd getts, och att Lindberg bortsett från meddelandet hållit sig inom yttrandefrihetens gränser. Mer ingripande påföljd än villkorlig dom krävs därför inte. Den villkorliga domen ska emellertid förenas med ett bötesstraff."

En av nämndemännen var skiljaktig, framgår av domen.

Simon Lindberg nekade till brott och menade att den höjda handen är ett kraftuttryck med äldre anor än nazismen, och som använts av flera grupper, däribland kommunister och Svarta pantrarna i USA.

– Jag kände att det var bra uppslutning på plats, god stämning och jag kände mig segerviss, sa han under rättegången.

Under en stor NMR-marsch i Göteborg i september fanns Simon Lindberg bland de 22 som anhölls misstänkta för våldsamt upplopp. Han försattes sedan på fri fot.

Strax innan nyår ansökte Lindberg om ersättning hos justitiekanslern för att ha varit felaktigt frihetsberövad. Han kräver 5 000 kronor i lidande.

2007 dömdes Simon Lindberg till tre månaders fängelse för medhjälp till misshandel, medhjälp till olaga hot och skadegörelse i samband med en attack mot en RFSL-lokal i Kristianstad året innan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag