Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nazistledaren i rätten – åtalad för hets mot folkgrupp

NMR-ledaren Simon Lindberg är åtalad för hets mot folkgrupp.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Simon Lindberg talar inför NMR-sympatisörer i AlmedalenFoto: SVEN LINDWALL

Ett 20-tal sympatisörer visade sitt stöd när nazistledaren Simon Lindberg, 34, förhördes i Stockholms tingsrätt i dag. 

NMR-ledaren står åtalad för hets mot folkgrupp och misstänks ha gjort en nazisthälsning under fjolårets våldsamma demonstration i Stockholm.

Simon Lindberg nekar till brott och säger att den höjda armen kom spontant: 

– Jag kände att det var bra uppslutning på plats, god stämning och jag kände mig segerviss, sa han under rättegången. 

Nazistledaren Simon Lindberg, 34, står åtalad för sitt agerande under ett tal på Nordiska motståndsrörelsens, NMR, demonstration på Mynttorget i Stockholm den 12 november 2016. Demonstrationen urartade i våldsamheter – där motdemonstranter och nazister drabbade samman respektive gav sig på poliser. 109 personer omhändertogs av polisen och flera personer skadades i samband med demonstrationen. 

Lindberg polisanmäldes för hets mot folkgrupp efter att ha höjt armen med knuten näve och skrikit ”Hell seger” flera gånger som avslutning på talet. 

20-tal NMR-sympatisörer på plats

Simon Lindberg hade stöd av ett 20-tal NMR-sympatisörer vid huvudförhandlingen i sal 26 i Stockholms tingsrätt. Även polis och säkerhetsvakt var där för att hålla ordningen. 

Enligt åklagaren ska Lindberg ha uttryckt missaktning i sitt tal för andra folkgrupper under den tumultartade demonstrationen och avslutningen utgör ett slags modifierad nazisthälsning – där ”Hell seger” är en svensk variant på ”Sieg heil”.

Simon Lindberg talar inför NMR-sympatisörer i AlmedalenFoto: SVEN LINDWALL

– Han står åtalad för att han i samband med ett tal, som anordnades av den Nordiska motståndsrörelsen, avslutade det genom att ta upp sin hand i en hälsningsrörelse och samtidigt ropa ”Hell seger”. Min bedömning var att det sammanhang som den här gesten och uttalandet gjordes var att referera till nazismen under 30- och 40-talet i Tyskland och därmed också en anspelning på deras idéer om rashat och rasöverlägsenhet, säger Olof Vrethammar, kammaråklagare.  

 

LÄS MER: Nazistledaren åtalas för hets mot folkgrupp

 

Nazistledaren nekar till brott

Simon Lindberg förnekar brott, men har avböjt att kommentera åtalet. Nazistledaren menar att hälsningen "hell seger" har anor som sträcker sig längre bakåt i tiden än 30-talets nazism och att den höjda armen bara är ett kraftuttryck som används av flera grupper, däribland kommunister och Svarta pantrarna i USA.

Simon Lindberg uppgav i rätten att han förberett sitt tal i förväg, men att gesten och hans ”Hell seger”-rop kom spontant. 

– Jag kände att det var bra uppslutning på plats, god stämning och jag kände mig segerviss, sa han under rättegången. 

 

LÄS MER: Flera gripna vid nazistdemonstration

 

Advokaten: ”Vedertaget kraftuttryck”

Hans försvarare advokat Sargon de Basso menar att Lindberg borde frikännas:

– Uttrycket "Hell seger" har tidigare prövats i domstol med frikännande dom. Uttrycket betyder att man "vill nå framgång/seger i sin sak/kamp". Innebörden av "Hell Seger" ändras inte av att man håller en knuten näve i luften samtidigt som det uttalas. Knuten näve i luften är ett vedertaget kraftuttryck som används i väldigt många politiska sammanhang.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.