NMR-ledaren Simon Lindberg är åtalad för hets mot folkgrupp. Foto: MELI PETERSSON ELLAFINMR-ledaren Simon Lindberg är åtalad för hets mot folkgrupp. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
NMR-ledaren Simon Lindberg är åtalad för hets mot folkgrupp. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Simon Lindberg talar inför NMR-sympatisörer i Almedalen Foto: SVEN LINDWALLSimon Lindberg talar inför NMR-sympatisörer i Almedalen Foto: SVEN LINDWALL
Simon Lindberg talar inför NMR-sympatisörer i Almedalen Foto: SVEN LINDWALL

Nazistledaren i rätten – åtalad för hets mot folkgrupp

Publicerad
Uppdaterad

Ett 20-tal sympatisörer visade sitt stöd när nazistledaren Simon Lindberg, 34, förhördes i Stockholms tingsrätt i dag. 

NMR-ledaren står åtalad för hets mot folkgrupp och misstänks ha gjort en nazisthälsning under fjolårets våldsamma demonstration i Stockholm.

Simon Lindberg nekar till brott och säger att den höjda armen kom spontant: 

– Jag kände att det var bra uppslutning på plats, god stämning och jag kände mig segerviss, sa han under rättegången. 

Nazistledaren Simon Lindberg, 34, står åtalad för sitt agerande under ett tal på Nordiska motståndsrörelsens, NMR, demonstration på Mynttorget i Stockholm den 12 november 2016. Demonstrationen urartade i våldsamheter – där motdemonstranter och nazister drabbade samman respektive gav sig på poliser. 109 personer omhändertogs av polisen och flera personer skadades i samband med demonstrationen. 

Lindberg polisanmäldes för hets mot folkgrupp efter att ha höjt armen med knuten näve och skrikit ”Hell seger” flera gånger som avslutning på talet. 

20-tal NMR-sympatisörer på plats

Simon Lindberg hade stöd av ett 20-tal NMR-sympatisörer vid huvudförhandlingen i sal 26 i Stockholms tingsrätt. Även polis och säkerhetsvakt var där för att hålla ordningen. 

Enligt åklagaren ska Lindberg ha uttryckt missaktning i sitt tal för andra folkgrupper under den tumultartade demonstrationen och avslutningen utgör ett slags modifierad nazisthälsning – där ”Hell seger” är en svensk variant på ”Sieg heil”.

Simon Lindberg talar inför NMR-sympatisörer i AlmedalenFoto: SVEN LINDWALL

– Han står åtalad för att han i samband med ett tal, som anordnades av den Nordiska motståndsrörelsen, avslutade det genom att ta upp sin hand i en hälsningsrörelse och samtidigt ropa ”Hell seger”. Min bedömning var att det sammanhang som den här gesten och uttalandet gjordes var att referera till nazismen under 30- och 40-talet i Tyskland och därmed också en anspelning på deras idéer om rashat och rasöverlägsenhet, säger Olof Vrethammar, kammaråklagare.  

 

LÄS MER: Nazistledaren åtalas för hets mot folkgrupp

 

Nazistledaren nekar till brott

Simon Lindberg förnekar brott, men har avböjt att kommentera åtalet. Nazistledaren menar att hälsningen "hell seger" har anor som sträcker sig längre bakåt i tiden än 30-talets nazism och att den höjda armen bara är ett kraftuttryck som används av flera grupper, däribland kommunister och Svarta pantrarna i USA.

Simon Lindberg uppgav i rätten att han förberett sitt tal i förväg, men att gesten och hans ”Hell seger”-rop kom spontant. 

– Jag kände att det var bra uppslutning på plats, god stämning och jag kände mig segerviss, sa han under rättegången. 

 

LÄS MER: Flera gripna vid nazistdemonstration

 

Advokaten: ”Vedertaget kraftuttryck”

Hans försvarare advokat Sargon de Basso menar att Lindberg borde frikännas:

– Uttrycket "Hell seger" har tidigare prövats i domstol med frikännande dom. Uttrycket betyder att man "vill nå framgång/seger i sin sak/kamp". Innebörden av "Hell Seger" ändras inte av att man håller en knuten näve i luften samtidigt som det uttalas. Knuten näve i luften är ett vedertaget kraftuttryck som används i väldigt många politiska sammanhang.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag