Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nazistledaren åtalas för hets mot folkgrupp

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Simon Lindberg, 34, åtalas för hets mot folkgrupp.
Foto: SVEN LINDWALL
Simon Lindberg under Almedalsveckan 2017.
Foto: SVEN LINDWALL

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg, 34, åtalas för hets mot folkgrupp.

På en demonstration i Stockholm förra året avslutade han ett tal med utsträckt hand och orden "hell seger".

Under demonstrationen gick nazisterna till attack mot polisen, beväpnade med sköldar, och 109 personer greps, omhändertogs eller avlägsnades i samband med händelsen.

Det var den 12 november 2016 som den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen samlade ett 100-tal sympatisörer i Kungsträdgården i centrala Stockholm för en demonstration. Grupperingen tågade till Mynttorget där flera personer höll tal.

NMR samlade ett 100-tal sympatisörer i centrala Stockholm för en demonstration i november 2016.
Foto: SVEN LINDWALL

Bland talarna fanns organisationens ledare Simon Lindberg, 34, som anmäldes för hets mot folkgrupp av den ideella föreningen Juridikfronten för sitt tal.

Nu har åklagare väckt åtal med samma rubricering och i stämningsansökan skriver man:

"Simon Lindberg har i samband med en demonstration anordnad av Nordiska motståndsrörelsen hållit ett tal som spritts och därvid uttryckt missaktning för andra folkgrupper med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, genom att ropa "hell seger" och samtidigt höja sin högra arm uppåt i en hälsningsrörelse."


LÄS MER: Flera gripna vid nazistdemonstration


Åklagaren: "Tillräckliga skäl för ett åtal"

Åklagaren skriver vidare:

"Uttalandet och hälsningen innebar ett tydligt förknippande med nationalsocialistiska rörelser under 1930- och 1940-talen och med idéerna om rasöverlägsenhet och rashat och en allmän nedvärdering av andra folkgrupper än främst den nordiska."

– Hälsningen och uttalandet är avgörande för åtalet, men det måste ses i kontexten av vad som sägs i talet, säger kammaråklagare Olof Vrethammar till Nyhetsbyrån Siren.

– Min bedömning är att det funnits tillräckliga skäl för ett åtal, men det är inte min uppgift att ta ställning till om bevisningen räcker för en fällande dom, säger Olof Vrethammar.


LÄS MER: Nazistiska NMR:s mål - inrätta tvångsarbete

Foto: SVEN LINDWALL

Nekar till brott

Simon Lindberg skriver i ett sms till Expressen att han inte vill kommentera åtalet.

I förhör förnekar han brott och hävdar att hälsningen "hell seger" har anor som sträcker sig längre bakåt i tiden än 30-talets nazism. Han nekar också till att ha gjort en modifierad nazisthälsning och menar att det rör sig om ett kraftuttryck som används av flera grupper, däribland kommunister och Svarta pantrarna i USA.

Demonstrationen blev en stökig händelse för polisen. Förutom hundratalet nazister samlades en långt större skara motdemonstranter som demonstrerade både med och utan tillstånd. Grupperna utbytte slagord och vid ett tillfälle blev polisen attackerade av nazister med sköldar.

Nio personer greps och ett hundratal avlägsnades eller omhändertogs av polis.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.