Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nahom, 18: ”Det är människoliv som gått till spillo”

Det finns ett människoliv bakom varje siffra när gängvåldet skördar allt fler offer. Det säger Nahom Tecle, 18, som är en av ungdomarna bakom organisationen Ungdomsrådet i Skärholmen.

– Vi kräver ett erkännande från politikerna om att gatuvåldet är ett nationellt problem och inte bara något som finns i förorterna.

Till och med november har 42 personer skjutits ihjäl i 275 skjutningar runtom i Sverige i år. Polisregion Stockholm toppar statistiken med 82 stycken skjutningar och tio döda. Skärholmens ungdomsråd bad sina följare på Instagram att skicka in namn på anhöriga som mist livet i våld och skjutningar och det strömmade in namn.

– Det blir mer personligt om man verkligen inser att det finns ett människoliv som faktiskt gått förlorat, bakom varje siffra i statistiken, bakom varje tidningsrubrik, säger Nahom Tecle, 18, som är styrelseledamot i Skärholmens ungdomsråd som består av ett tiotal ungdomar och är en del av stadsdelsförvaltningen.

Listan på namn har bland annat resulterat i en manifestation den 6 januari i Skärholmen i södra Stockholm för att uppmärksamma våldets och skjutningarnas konsekvenser.

– Vi kräver ett erkännande från politikerna att gatuvåldet är ett nationellt problem, inte bara något som finns i förorterna, säger Nahom Tecle.

"Det är för att verkligen visa att det är ett människoliv som gått till spillo"

Ungdomsrådet kommer också trycka upp tröjor där det står "säg deras namn"- med förnamnen på många av de personer som gått bort.

– Det är för att verkligen visa att det är ett människoliv som gått till spillo, säger Nahom Tecle.

Skärholmens ungdomsråd bad sina följare på Instagram att skicka in namn på anhöriga som mist livet i våld och skjutningar och det strömmade in namn.
Ungdomsrådet kräver ett erkännande från politikerna om att gatuvåldet är ett nationellt problem och inte bara något som finns i förorterna.

Kevins vän sköts av misstag

För Kevin Walian, 23, har manifestationen en särskild betydelse. Han förlorade en av sina närmsta vänner, Shayan Gaff - som sköts till döds i höstas i området Segeltorp i Stockholm.  En händelse som av polisen beskrivits som ett misstag då man tror att förövaren förväxlade Shayan med någon annan person.

Vi gjorde inte så mycket, spelade TV-spel snackade skit. Det gör vi fortfarande men nu fattas 25 procent av oss. Det är fruktansvärt tomt utan Shayan, säger Kevin Walian Foto: privat
Kevin Walian och Shayan Gaff var uppväxta tillsammans. Foto: privat

– Efter allt det här inser jag verkligen att detta kan hända precis vem som helst. Numera kan jag inte parkera bilen utan att se mig över axeln. Någon kan skjuta dig och springa iväg. Detta måste få ett slut och alla kan bidra, säger Kevin Walian.