Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Muslimska friskolans förra styrelse åtalas för ekobrott

En av stiftelsens skolor, belägen i Vällingby. Foto: GOOGLE MAPS

I november slog polisen till mot toppskiktet i den muslimska friskolekoncernen Al-Azshar efter misstankar om ekonomisk brottslighet.

Nu åtalas sammanlagt sju personer för brott som grov trolöshet mot huvudman i två fall, grova bokföringsbrott samt grovt penningtvättsbrott.

Fem av dem har tidigare suttit i Al-Azshars styrelse.

Det var i november i fjol som polisen slog till mot personerna i ägarstiftelsen bakom muslimska friskolekoncernen Al-Azhar. Flera av dem greps då i en gryningsräd, misstänkta för ekonomisk brottslighet.

Nu är Ekobrottsmyndighetens utredning färdig.

På torsdagsmorgonen åtalades sju personer misstänkta för ekonomisk brottslighet. Inom ramen för målet finns två fall av grov trolöshet mot huvudman, grova bokföringsbrott samt grovt penningtvättsbrott.

Brottsligheten ska ha pågått mellan 2015 och 2018.

Skolpengar försvann

Fem av de åtalade har tidigare suttit i styrelsen för friskolekoncernens ägarstiftelse. Däribland den tidigare ordföranden, tillika grundaren av stiftelsen, som suttit häktad sedan i november.

Brottsmisstanken om grov trolöshet mot huvudman består av att den tidigare styrelsen ska ha fört ut sammanlagt 11 miljoner kronor från friskoleverksamheten, vilken i princip till fullo finansieras med skolpeng från offentliga medel.

De 11 miljonerna har förts över till en bolagsgrupp där den tidigare styrelseordföranden ingår. Syftet har varit att pengarna skulle gå till bankverksamhet som skulle startas i bolagsgruppen.

I flera andra fall har större summor hanterats med bristfällig verifikation och insyn, enligt åtalet.

Rättegången börjar den 9 maj 2019 vid Stockholms tingsrätt och beräknas pågå i cirka fem veckor.