Mordoffrets liv: Hotade polis – poserade med skjutvapen

Mordoffret poserar med vapen.
Foto: POLISEN

Som 15-åring uttryckte han sin avsky mot poliser och klargjorde att han och kompisarna kunde "förklara krig" om de ville.

När han i går sköts till döds, 20 år gammal, hade han hunnit klättra i den kriminella hierarkin, enligt Expressens uppgifter.

En person har gripits efter dödsskjutningen i Dalen.

Det var strax efter halv tre på söndagseftermiddagen som polis larmades till ett flerfamiljshus i Dalen i södra Stockholm. På plats fanns en skjuten man i 20-årsåldern. 

Enligt uppgifter till Expressen sköts han med flera skott i huvudet.

Den mördade 20-åringen.
Foto: POLISEN

Efter skjutningen var det stökigt på platsen och polisen radade upp ett tiotal personer mot väggen utomhus. När polisen senare upptäckte en utpekad misstänkt i folkmassan blev det tumult på platsen.

Polisen bekräftade senare på söndagskvällen att en person  gripits efter skjutningen.

LÄS OCKSÅ: Fredrik Sjöshult: Skjutningarna måste stoppas och polisen ställas till svars 

"Mycket fientligt inställd"

Den skjutne mannen är känd av polisen sedan tidigare. Han är dömd för bland annat hot mot tjänsteman, misshandel och flera fall av narkotikabrott. Första domen fick han redan som tonåring och den sista i somras.

I ett kommunalt yttrande som gjordes enligt lagen om unga lagöverträdare 2014 framgår att pojken då hade svåra problem med skolgången och ett ”mycket utagerande beteende mot polisen och andra vuxna såsom behandlingspersonal och lärare.”

Hade polisanmälts tolv gånger som 16-åring

Vidare står att pojken var ”impulsstyrd” och ”glorifierar det kriminella livet”, med ”grandios syn på sig själv” och ”svårigheter med konsekvenstänkande.”

I utredningen radas de gånger pojken polisanmälts för misstänkta brott upp. 2014, vid 16 års ålder, var han uppe i tolv punkter på listan. Polisanmälningarna rörde bland annat grovt rån, knarkbrott, övergrepp i rättssak och trakasserier mot skolkamrater.

Den nu mördade mannen poserar med vapen. Bilderna förekommer i en tidigare polisutredning.
Foto: POLISEN

Vid ett hembesök för fem år sedan noterade polisen att mannen, som då var 15 år, var mycket fientligt inställd till poliser.

Hotade att stena polisbil

Pojken sade att polisen inte hade något i Dalen att göra och att ungdomarna i Dalen lätt "kunde förklara krig mot polisen om de ville".

Polisen åkte på hembesöket efter att mannen hotat polismännen i samband med tidigare stökigheter i Dalen. Då ska 15-åringen ha sagt ”du kommer ej kunna gå säkert i Dalen längre" och "jag kommer stena dig och din polisbil".

Han fortsatte, enligt anklagelserna: "Dina barn ska inte gå säkra längre och de kommer inte klara sig om de går genom Dalen. Kommer ni hit igen kommer vi stena er. Det är vi som äger Dalen och inte polisen".

Mammans vädjan till pojken

Om polisen ville att Dalen skulle bli som i Tensta/Rinkeby så kunde pojken och hans kompisar ”fixa” det. Han uttryckte också att han inte brydde sig om han hamnade på ungdomshem.

Efter samtalet noterade polisen att pojken sa: "Ni tror att ni kan komma hem till mig tre stycken poliser och skrämma mig. Jag ringer ett samtal så kommer det hit 15 stycken. Då kommer ni råka jävligt illa ut".

Polisen beskriver pojken som mycket arg och hatisk. Under samtalet var pojkens mamma med, som flera gånger bad pojken att inte tala illa till polisen.

Kopplas till gängkriminella

Enligt poliser med insyn i den lokala gängbildningen har mannen med åren fått en alltmer tongivande roll i sin kriminella verksamhet.

Tidigare domar och utredningar kopplar mannen till personer inom olika kriminella grupperingar i Stockholmsområdet.

Bland annat en man med kopplingar till grupperingen Black Cobra, som sköts till döds i Hallonbergen tidigare i år, och en person som nyligen frikändes i ett mål där flera medlemmar i den så kallade Dödspatrullen stod åtalade för omfattande narkotikabrott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.