Den stulna flyktbilen har hittats. Foto: Janne Åkesson / SWEPIXDen stulna flyktbilen har hittats. Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Den stulna flyktbilen har hittats. Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
En stor polisstyrka jagade skytten efter mordet på en man i Östberga i Stockholm. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNEn stor polisstyrka jagade skytten efter mordet på en man i Östberga i Stockholm. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En stor polisstyrka jagade skytten efter mordet på en man i Östberga i Stockholm.  Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En man i 20-årsåldern dödades i Östberga i Stockholm under tisdagseftermiddagen. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNEn man i 20-årsåldern dödades i Östberga i Stockholm under tisdagseftermiddagen. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En man i 20-årsåldern dödades i Östberga i Stockholm under tisdagseftermiddagen.  Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Beordrades ner på knä – sköts till döds

Publicerad

Skytten väntade på sina offer vid parkeringsgaraget i Östberga på tisdagseftermiddagen, enligt uppgifter till Expressen.

Sedan beordrade gärningsmannen ner dem på knä – och sköt ihjäl en man i 20-årsåldern.

Den andre mannen flydde från platsen tillsammans med ett barn och blev då träffad.

– Det är inget att hymla med att vi har haft och har ett antal konflikter i den här regionen, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

En stulen vit Toyota Prius, som kan ha använts som flyktbil, har hittats i Årsta bakom ett hus.

Vid tretiden på tisdagseftermiddagen larmades polisen om en skottlossning i Östberga i södra Stockholm. En man påträffades död.  

Skytten väntade, enligt Expressens uppgifter, i ett parkeringsgarage då de två männen anlände i bil tillsammans med ett barn. Männen beordrades ner på knä, men en av männen lyckades springa från platsen tillsammans med barnet. Under flykten blev han skjuten i benet, men barnet klarade sig oskatt.

Det var ett stort polispådrag på platsen efter skottlossningen i Östberga på tisdagseftermiddagen.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Den andre mannen, som var i 20-årsåldern, fick ett vapen riktat mot pannan och det kan liknas vid en ren avrättning, enligt Expressens uppgifter. DN skriver att mannen träffades av flera skott på överkroppen.

– Jag har inga sådana detaljer, säger Lars Byström, presstalesperson vid polisen i Stockholm. 

Vad kan du säga om att ett barn ska ha funnits på platsen?

– Vi har pratat med samtliga som varit på platsen, så vi får se. Jag kommenterar inte närmare vilka människor det var.

Den stulna flyktbilen har hittats.Foto: Janne Åkesson / SWEPIX

Vill ha tips om vit flyktbil

På onsdagseftermiddagen gick polisen ut och ville ha tips om en stulen vit Toyota Primus. Bokstäverna i registreringsnumret är FHC.

– Det är den bil som troligen användes som flyktbil, säger Lars Byström. 

På onsdagskvällen hittade man bilen i Årsta bakom ett hus.

Kan vara flera gärningsmän

Det pratas om en skytt, men polisen utesluter inte fler gärningsmän.

– Erfarenhetsmässigt kan det vara fler som deltagit, kanske någon som har hållit vakt och någon som har anstiftat, säger Lars Byström.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter skjutningen gick polisen upp i en så kallad särskild händelse. 

– Det innebär att vi ser till att det finns resurser som bara ägnar sig åt det här, både uniformerad personal och utredningspersonal. Vi har uniformerad personal på plats som knackar dörr, lugnar eventuellt oroliga och försöker få tag på vittnen, säger Lars Byström. 

 

LÄS MER: Yngre man skjuten till döds i Östberga

 

Polisen undersöker även övervakningskameror i området. 

En man som bor i närheten blev vittne till polispådraget. 

– Jag var på väg till gymmet och skulle träna och såg sju stycken polisbilar som åkte upp strax bakom huset. Jag såg polisen stå bredvid själva personen som var skjuten, har han berättat.

"Flera konflikter i regionen"

Flera personer har hämtats till förhör, men ingen misstänkt gärningsman har gripits. 

– Vi tittar även på historik och vilket material det kan finnas i tidigare utredningar. Det är inget att hymla med att vi har haft och har ett antal konflikter i den här regionen. Vi får se vad vi kommer fram till, säger Lars Byström.

 

LÄS MER: Nya skjutningar i Stockholm efter Östbergamordet

 

Händelsen rubriceras som mord, mordförsök och grovt vapenbrott. Offret som lyckades fly ska vara lindrigt skadad.

– Vi har kunnat hålla förhör med vederbörande, och som jag förstår det handlar det inte om livshotande skador, säger Lars Byström. 

Under gårdagskvällen blev det oroligt vid akutmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset efter det inträffade.

– Det är oroligt utanför akutmottagningen. Polisen är på plats och säkerhetsavdelningen hanterar detta, sa Margareta Hamark på Karolinska då.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag