Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Influencerns fasad: Pengar och fester

Nästa vecka avhandlas mordåtalet mot influencern i tingsrätten. Han nekar till anklagelserna som gäller mord. Foto: ALEX LJUNGDAHL

När exflickvännen hittades död blev den mordmisstänkte influencern orolig – för sin karriär på sociala medier.

För tiotusentals följare visade han upp en falsk fasad av fester, pengar och hälsa.

Polisutredningen visar sanningen: Våld mot kvinnor, droger, doping och skulder.

I april 2018 hittades kvinnan död i badkaret i sin bostad i Solna.

Den rättsmedicinska undersökningen visade att hon hade en dödlig dos av den narkotikaklassade medicinen tramadol i kroppen.

Inledningsvis utreddes fallet som ett misstänkt självmord. Senare har utredningen visat att hon kan ha blivit mördad.

Nu står hennes expojkvän, en man i 25-årsåldern, åtalad för mord. Åklagarens teori är att exet injicerat henne med den dödliga drogdosen.

Den misstänkte mannen är en framgångsrik influencer med tiotusentals följare på sociala medier. Under flera års tid har han byggt upp en stor följarskara genom att visa upp en fasad som kretsar kring fester, pengar, lyxbilar, dyra klockor, träning och hälsa.

Visade upp falsk fasad

Men polisens utredning visar att det exklusiva livet var en falsk fasad som var på väg att rämna.

Förutom mordet står han åtalad för att ha misshandlat, förnedrat och hotat den nu döda exflickvännen under flera månaders tid. 

Det var först kort innan sin död som kvinnan slog larm hos polisen. Att det dröjde berodde på att hon var rädd för att mannens status på sociala medier skulle skadas, berättar en av hennes vänner i förhör.

– Hon ville inte anmäla honom på grund av att hon inte ville förstöra hans karriär, säger vännen.

– Hon visste han skulle bli galen om hon förstörde det för honom. Men nu orkade hon inte något mer.

”Allt han hade var Instagram”

Influencern står även åtalad för att ha slagit och hotat en annan kvinna, den som han senast hade en relation med. När rättegången inleddes i början av veckan berättade hon att ”allt han hade var Instagram och följarna”.

Efter exflickvännens död berättade influencern om händelsen för den andra kvinnan.

Han sa:

– Jag kommer säkert bli misstänkt och det kommer förstöra min karriär inom sociala medier, återger han själv i förhör.

Polisens utredning mot mannen visar att den livsstil som gjort honom populär bland ungdomar på internet till stor del varit ett luftslott.

För följarna har han gjort ett nummer av att vara drogfri och haft fokus på träning och kroppsbyggande fritt från doping.

Avtändning på steroider

– Han skriver så fint om hur mycket han slutade med alla droger och alkoholen och började träna. Han blev healthy. Men det stämmer inte heller. Det är bara en ren lögn liksom, säger den senaste flickvännen i förhör.

Flera vittnen berättar att de sett influencern ta kokain. För polisen erkänner han själv att han brukat stora mängder av drogen tramadol. När han häktades tvingades han genomgå en avtändning av anabola steroider.

I förhör säger han:

– Det är inte så smart för att jag har typ femton, fjortonåringar som följer mig. Som ser mig som förebild. Då är det inte smart att visa att jag fuskar när jag tränar.

I förhör har han beskrivit hur steroiderna gjort honom så aggressiv att han tappat kontrollen över sina handlingar. Ett exempel är den misshandel han erkänt mot kvinnan som han senast var i ett förhållande med.

”Hade kunnat sluta väldigt illa”

– Jag var ganska arg, hotfull och hög som ett höghus.

– Hade hon inte tagit sig från lägenheten hade det kunnat sluta illa. Hon var rädd för mig. Det hade kunnat sluta väldigt illa.

För sina följare har influencern visat upp att han har en lyxbil. Utredningen visar att den köptes i september 2017. Bilen som kostade 750 000 kronor var maxbelånad och den var officiellt skriven på exflickvännen.

Under det halvår som influencern körde bilen var den föremål för en lång rad misstänkta försäkringsbedrägerier och misstänkta trafikbrott. Så småningom beslagtogs bilen, som då var kraschad, på grund av uteblivna inbetalningar. I dag är den skrotad.

Lyxartiklar och buntar av 500-lappar har varit vanliga inslag i influencerns kanaler. Men en genomgång av privatekonomin visar att han varit skuldsatt under hela sitt vuxna liv.

Skuldsatte exflickvännerna

Flera kvinnor som han haft relationer med berättar i förhör att de blivit skuldsatta på grund av honom. För den nu döda exflickvännen handlade det om skulder i 100 000-kronorsklassen.

– Man kan säga så här, jag lånade hennes konto ganska mycket. För jag har Kronofogden som sitter och betalar av ganska minimum, säger influencern i förhör.

Även den senaste kvinnan influencern har haft en relation med har fått stå för ekonomiska kostnader. I förhör frågar polisen hur mycket det handlar om.

– Jag vill inte ens tänka på det, svarar kvinnan.

– Jag har 26 000 i utgifter den här månaden.

– Dels på hans P-böter som ligger nästan på 8 000 spänn som han har fått på bilen. Och jag har panik för jag har aldrig haft en sån här ekonomisk situation förut i hela mitt liv, jag har alltid betalat alla räkningar.

Rättegång nästa vecka

Som influencer har mannen gjort många skrytinlägg om sin klocksamling. När han greps var det med en exklusiv klocka på armen. Polisen tog den från honom för att få den värderad. Det behövde de inte göra, förklarade influencern.

– Den är oäkta. Den kostar tvåtusen spänn och är en kopia av en klocka som kostar hundratjugotusen.

Nästa vecka avhandlas mordåtalet mot influencern i tingsrätten. Han nekar till anklagelserna som gäller mord.

– Han har inte gjort sig skyldig till de brott som åklagare gjort gällande, har advokat Leif Silbersky sagt.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!