Den mordmisstänkta kvinnan ringde själv 112. Foto: Privat
Den mordmisstänkta kvinnan ringde själv 112. Foto: Privat

Mordmisstänkt kvinna släppt på fri fot

Publicerad

Småbarnsmamman som misstänks för mordet på Gert Lindgren, 43, har släppts på fri fot.

Kvinnan har åtalats för att ha mördat Lindgren tillsammans med en tidigare dömd knivmördare – men:

– Bevisningen har varit väldigt svag, säger kvinnans försvarare Thomas Weilander och säger att hans klient är "lättad".

Den 29-åriga småbarnsmamman är åtalad, misstänkt för att ha mördat Gert Lindgren, 43, i en lägenhet i Ställdalen utanför Örebro. Kvinnan ringde själv 112 och sa att hon dödat Lindgren:

– Hej, du jag har kört självförsvar så jag har haft ihjäl en man, sa hon i larmsamtalet.

Kort därpå dök polisen upp vid lägenheten, och grep kvinnan. Det var i slutet av mars – sen dess har kvinnan suttit inlåst. Till på torsdagen. Efter en längre överläggning i Örebro tingsrätt beslutades att småbarnsmamman släpps ur häktet, i väntan på dom, som lokaltidningen NA var först att berätta.

Foto: MICKE GUSTAFSSON/FOTO-MIKE / FOTO-MIKE

Kvinnan är lättad

Åklagaren har yrkat på att kvinnan ska fällas för mordet och få livstids fängelse, alternativt 18 års fängelse. Så tror försvarsadvokat Thomas Weilander inte att det blir:

– Bevisningen har varit väldigt svag. Den enda tolkningen man kan göra är att hon blir frikänd för åtalet för mord, annars hade hon blivit kvar i häktet. Det är nog den tolkningen man kan göra, säger Weilander.

Weilander säger att småbarnsmamman är lättad, efter tingsrättens beslut.

– Hon är lättad över det, kan jag säga. För min del var det ganska givet, det var svag bevisning, som sagt. Det är ett korrekt beslut.

Försvaret: Ljög om mordet

Vad den mordmisstänkta kvinnan ska göra nu, när hon släpps ut för första gången sen i mars, vet advokaten inte.

– Det vet jag faktiskt inte än. Det är så färskt, säger Weilander.

Småbarnsmamman, som åtalats tillsammans med en tidigare dömd knivmördare, menar att hon ljugit om händelserna tidigare. Hon säger att hon ljög för att hon var rädd för den tidigare morddömde.

Det fanns tre yrkanden mot småbarnsmamman i åtalet: Det ena handlar om mord, det andra om medhjälp till mord och det tredje om skyddande av brottsling.

Mördade Gert Lindgren.Foto: PRIVAT

Åklagaren: Mördade tillsammans

Åklagarens bild är en annan. I åtalet framgår att Gert Lindgren ska ha knuffats bakåt i ett bråk, så att han slog huvudet i ett element. Därefter ska han ha strypts. Åklagaren menar att småbarnsmamman och den tidigare morddömde begick mordet tillsammans, för att sen flytta den döda kroppen från vardagsrummet till ett duschutrymme.

En tredje kvinna står åtalad för grovt skyddande av brottsling.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag