Från isoleringen i fängelset berättar Kaj Linna om livet i fängelset. Foto: Daniel UndegårdFrån isoleringen i fängelset berättar Kaj Linna om livet i fängelset. Foto: Daniel Undegård
Från isoleringen i fängelset berättar Kaj Linna om livet i fängelset. Foto: Daniel Undegård
Kriminalvårdens anstalt i Norrtälje har säkerhetsklass 1, den högsta säkerhetsklassen för de mest riskfyllda intagna. Foto: Daniel UndegårdKriminalvårdens anstalt i Norrtälje har säkerhetsklass 1, den högsta säkerhetsklassen för de mest riskfyllda intagna. Foto: Daniel Undegård
Kriminalvårdens anstalt i Norrtälje har säkerhetsklass 1, den högsta säkerhetsklassen för de mest riskfyllda intagna.  Foto: Daniel Undegård

Morddömde Kaj Linna: "Tror att jag är bränd"

Publicerad

När livstidsdömde Kaj Linna beviljades resning berättade han att det första han skulle göra i friheten var att besöka sin mamma.

Från isoleringen i fängelset berättar han om livet i fängelset, rekordskadeståndet - och det tragiska beskedet efter resningen.

– Mamma dog en vecka senare. Så jag hann inte träffa henne, säger han, i en stor intervju inne på Norrtäljeanstalten.

Kriminalvårdens anstalt i Norrtälje har säkerhetsklass 1, den högsta säkerhetsklassen för de mest riskfyllda intagna.

Det är murar, elstängsel och slussar i plural för att komma in.

I ett kalt samtalsrum väntar vi på Kaj Linna. Han sitter isolerad på anstalten sedan sex veckor tillbaka. Enda gången han får lämna sin lilla cell är när han får besök, som nu.

Lampan intill kameran bländar honom först.

I beslutet till isoleringen står det:

"Linna har meddelat personalen på avdelningen att det kommer att "bli ett blodbad" om han är kvar på avdelningen. Fram till att Anstalten kan avskriva att det inte föreligger en risk för den Linnas eller någon annans säkerhet till liv eller hälsa, avskiljs Linna med bakgrund av framlagda uppgifter."

– Det var en person som tydligt deklarerade att han skulle slå ner mig bakifrån så fort han fick chansen. Det kunde jag bara möta på två sätt. Antingen kunde jag gå därifrån eller oskadliggöra honom, säger Kaj Linna.

Vad valde du?

– Gå därifrån, så klart.

Vad var orsaken till bråket?

– Folk här inne klarar inte av stress. Folk blir hysteriska när det uppstår stress, och det har varit mycket stress kring min person sen jag fick resning, med all uppmärksamhet hela tiden.

Han återkommer ofta till att han missat stora delar av sina tre barns liv.Foto: Daniel Undegård

"Anklagad, men inte anklagad. Misstänkt, inte misstänkt"

Kaj Linna ger ett balanserat intryck, han är genomtänkt och rak i allt han säger.

Men 13 år bakom låsta dörrar, över 12 av dem i fängelse, har slitit hårt. Han återkommer ofta till att han missat stora delar av sina tre barns liv.

Kaj Linna har hela tiden hävdat att han är oskyldig. På grund av att han ser sig själv som oskyldigt dömd har han inte begärt att få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

Nu kan han släppas fri vilken dag som helst - beroende på vad åklagaren som tittar på fallet väljer att göra.

– Men på de här 13 åren har det här varit den värsta tiden. Konstigt nog är det väl så, säger Kaj Linna.

Varför?

– Nu är jag anklagad, men inte anklagad. Jag är misstänkt, men inte misstänkt. Jag är häktad, men inte häktad, Jag har inga som helst möjligheter att bemöta någonting längre. Jag kan inte överklaga, jag kan inte ifrågasätta. Jag är helt utlämnad åt hovrättens och åklagarens vilja. De säger att det ska hanteras skyndsamt, men det är bara ord. Det betyder ingenting.

– Nu är jag anklagad, men inte anklagad. Jag är misstänkt, men inte misstänkt, säger Kaj Linna.Foto: Daniel Undegård

 

LÄS MER: Kalamarksmordet blev ett trauma även för polisen

 

Ifrågasatt vittne fällde Kaj Linna

Efter tolv år i fängelse, dömd till livstid för mord, fick Kaj Linna den 29 december i fjol beskedet att han beviljats resning av en enhällig Högsta domstol.

Den tidigare bevisningen mot honom bestod i stort sett bara i en vittnesuppgift, från en person som i rapporteringen kallats Nils.

Enligt honom hade Linna berättat om en planerad stöt mot bröderna.

Rensningsansökan lutade sig på att nytt material visar att huvudvittnet ändrat sig på "en rad punkter", vilket avslöjats av journalister som jobbat länge med att bevaka fallet.

Ville åka på begravningen

I ett avsnitt av podden "Spår" berättade Kaj Linna efter resningen om tankarna kring fängelsetiden och sin framtid. Han har tre söner, alla är nu vuxna, som han hoppas kunna återknyta kontakten med.

Och så ville han träffa sin mamma.

– Jag har en stark vilja att åka och besöka min mamma för hon undrar nog var jag är. Hon ligger på något ålderdomshem och känner sig nog ganska övergiven, sa han.

Men en vecka senare kom ett tragiskt besked till fängelset.

– Hon dog en vecka senare. Så jag hann inte träffa henne, säger Kaj Linna.

Hur kändes det?

– Det kändes väldigt kluvet. I den här miljön kan man inte känna. Man måste stålsätta sig hela tiden. Jag begärde att få åka på begravningen. Det fick jag, men de hade sådana enorma säkerhetsvillkor för att avskräcka mig från att åka. De skulle frakta mig som en bojad säck potatis i fångkläder fram och tillbaka. Jag tyckte inte att det var värdigt. Det var ett lätt val, säger han.

Enda gången han får lämna sin lilla cell är när han får besök.Foto: Daniel Undegård

 

LÄS MER: Uppgifterna som pekar ut en alternativ gärningsman

 

Har arbetsvägrat i 12 års tid

Kaj Linna benämner sig själv som en av Sveriges krångligaste fångar. Han har arbetsvägrat under alla dessa år, han undviker att prata med personal och vägrar mycket annat.

– Jag vägrar allt som inte går ut över min egen hälsa, säger han själv.

Något som bekräftas av Thomas Magnusson, Kaj Linnas advokat.

– Men han skadar ingen annan. Han vägrar gå med på systemet bara, när det har satt honom i fängelse trots att han är oskyldig.

Reporter Filip Johansson under intervjun med Kaj Linna.Foto: Daniel Undegård

"Jag tror att jag är ganska bränd"

Leif GW Persson, som också är övertygad om Kaj Linnas oskuld, tror att det kan bli ett rekordstort skadestånd om Linna frias från alla anklagelser.

– Jag tror inte att någon skulle vilja byta det jag har fått gå igenom mot det som staten ska kompensera mig med. Jag tycker att de ska kompensera mig och mina barn med så mycket pengar att de som har ansvar ser till att det här inte händer igen, säger Kaj Linna.

Har du några planer på vad du ska göra för pengarna?

– Det är klart jag har det. Men det är inget spektakulärt. Jag ska leva mitt liv. Jag kommer inte befinna mig arbetsmarknaden igen, jag tror att jag är ganska bränd. Tanken ”ingen rök utan eld” kommer aldrig försvinna ur folks medvetande.

Se mer om fallet Kaj Linna i torsdagens Brottscentralen i Expressen TV klockan 20.00.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag