Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Morddömda Johanna Möller flyttas till annan anstalt

Johanna Möller dömdes till livstids fängelse för mord i det uppmärksammade Arbogafallet. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Nu placeras hon på anstalten i Ystad. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Johanna Möller dömdes till livstids fängelse för mord i det uppmärksammade Arbogafallet.

Nu står det klart att hon placeras på kvinnoanstalten i Ystad – mot hennes egen önskan.

Risken för rymning, hot och våld anses vara hög, uppger Kriminalvården.

Mordet på en äldre man och mordförsöket på hans hustru i en sommarstuga i Arboga i augusti 2016 är ett av 2000-talets mest uppmärksammade rättsfall.

Den mediala bevakningen var enorm – och turerna kring den så kallade Arbogakvinnan, det äldre parets dotter, var många.

Johanna Möller, 43, dömdes i hovrätten till livstids fängelse för bland annat mord och mordförsök på sina föräldrar, och för flera fall av stämpling till mord på sin tidigare make Aki Paasila, som drunknade vid sommarstugan sensommaren 2015.

Tingsrätten hade även dömt Möller för anstiftan till mord på maken – men hovrätten friade henne på den punkten.

Även den före detta pojkvännen Mohammad Rajabi dömdes för mord och mordförsök på Möllers föräldrar.

Johanna Möller placeras i Ystad

Hovrättens dom i fallet kom i februari. Ett par månader senare meddelade Högsta domstolen att man inte beviljar prövningstillstånd.

Efter beslutet skrev Expressen om hur Möller fortfarande satt kvar på häktet i Sollentuna, för att inom kort förflyttas till riksmottagningen på Hinseberg. Där väntade en cirka sex veckor lång utredning för att slå fast var hon ska avtjäna sitt straff.

 

LÄS MER: Möllers liv i fängelset med Sveriges farligaste kvinnor 

 

Nu är utredningen klar och i ett beslut om omplacering skriver Kriminalvården att Möller ska avtjäna sitt straff på anstalten i Ystad.

Själv hade hon önskat Hinseberg, för att lättare kunna ta emot besök av sina barn.

Hög risk för rymning och våld

I beslutet skriver myndigheten att risken för rymning – eller fritagning – bedöms vara hög. Man skriver vidare att ”risken för att den intagna använder sig av hot och våld” också bedöms vara hög. Även risken för att Möller gör sig skyldig till ”annan allvarlig misskötsamhet eller annan kriminalitet” under strafftiden bedöms som hög.

Skälet till beslutet om en placering i Ystad är att anstalten anses ha ”lämplig grad av övervakning och kontroll samt är lämplig ur beläggningssynpunkt”.

 

LÄS MER: Så blir Johanna Möllers liv i fängelset

 

I Ystad avtjänar några av Sveriges tyngsta, kvinnliga brottslingar sina straff. Nyligen stod det klart att småbarnsmamman Linda Granvold ska avtjäna sina 16 år för mordet på vännen Gert Lindgren på just anstalten i Ystad.

En annan som sitter på anstalten är Sara Lundblad, 31, som mördade sin pappa Göran Lundblad 2012, tillsammans med sin pojkvän Martin Törnblad, 26.

Även dubbelmördaren Martina Kveldstad, 40, som ströp sin mamma och sin väninna 2010, har suttit i Ystad.

Ystadsanstalten

• Ystad är en anstalt med enbart kvinnliga intagna. Anstalten har 65 platser i säkerhetsklass 2.

• Anstalten har två avdelningar.

• Intagnas bostadsrum låses upp efter kl. 07.00 och låses kl. 19.00. Tiden för sysselsättning är ungefär mellan kl. 08 och 11.20 samt kl. 13.25 till 16.25. 

• Anstalten har en större rastgård. Intagna på avdelning A/B får vistas där i 30 minuter vid lunchen. De har även tillgång till en terrass i anslutning till gymmet som är öppen en halvtimme dagligen. Intagna på avdelning F får vistas på den stora rastgården en timme dagligen.

• De intagna har tillgång till präst.  

• De intagna erbjuds sex timmars sysselsättning som kan innehålla allt från lättare förpacknings- monteringsarbete till studier. Kvinnorna har möjlighet att efter ansökan delta i vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå, svenska för invandrare samt läs- och skrivträning. I mån av resurser kan utbildning på högskolenivå förekomma. De har tillgång till idrottshall, gym, motionslokaler samt fotbollsplan och kan delta i yoga och mindfulness. Det finns en datasal och två mindre rum med dator samt bibliotek. 

• Anstalten har en särskild hälsosatsning för kroppsligt och själsligt välbefinnande. Den omfattar samtliga intagna som får en personlig tränare.

 

Källa: Ystadsanstalten

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!