Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldsmännen fann Gud – i fängelset

Polismördaren Jackie Arklöv går i kloster. Foto: Markus Marcetic.
Hagamannen har också provat på klosterlivet. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Jackie Arklöv får lämna sin anstalt för att åka på klosterretreat för att leva i tystnad och be.

Men han är inte ensam om att ha hittat Gud bakom murarna – även polismördaren Tony Olsson (född Byström), Lasermannen John Ausonius och Hagamannen Niklas Lindgren har vistats på klostret.

– Ofta är det första gången de stannar upp och reflekterar över sitt liv och på något sätt finner tröst i att det måste finnas något mer, säger Lars-Gunnar Skogar, pastor och andlig vägledare på klostret i Kumla.

Polismördaren Jackie Arklöv avtjänar ett livstidsstraff på anstalten Storboda utanför Stockholm. Men han har ansökt om att få lämna anstalten - för att delta i en fördjupningsretreat vid anstaltens Kumlas klosteravdelning. Det framkommer av handlingar från Kriminalvården, som godkänt att den livstidsdömde Arklöv får tillbringa en vecka på klostret.

– Man har samtal varje dag med vägledare, allting annat är tyst. Vi har tre böner, morgonbön, middagsbön och kvällsbön och ibland har vi också mässa. Det här är ju religiösa riter men det är inte därför vi har dem utan det är för att de skapar en rytm i dagen och det hjälper dem att få struktur och  att fokusera på sin egen meditation och på sina egna tankar, säger pastorn Lars-Gunnar Skogar som är andlig vägledare på klostret i Kumla.

Det är inte första gången som Jackie Arklöv tillbringar tid på klostret. Redan 2004 tillbringade han en månad i klostret. Och flera av Sveriges mest uppmärksammade mördare och våldsmän har varit på klostret - och har hittat religionen under tiden bakom murarna.

Hittade Gud

En 47-årig man som år 2005 dömdes för att ha mördat en kvinna och våldtagit hennes dotter, avtjänar ett livstidsfängelsestraff på Skogome. När han i mars i år ansökte om att få omvandla sitt livstidsstraff till att bli tidsbestämt berättade han om hur tiden på klostret ska ha fått honom att bli en annan människa:

"Där var första gången han tvingades titta inåt och se vad han ville göra med sitt liv. Något hände med honom då och några månader senare erkände han brotten för sin psykolog och sin kontaktman. En ny resa började då i hans liv", står det i beslutet från Örebro tingsrätt som inte bifaller hans ansökan om att få tidsbestämma straffet.

"Lasermannen" John Ausonius har tidigare vistats på klostret i Kumla.Foto: MAGNUS FOND

Enligt Lars-Gunnar Skogar får de positiv respons på klosterretreaten bland deltagarna. 

– Hela retreaten går ut på att man ska växa som person och inse vad man gjort och jobba med sig själv för att bli en bättre människa, säger Skogar.

Religiös upplevelse i isolering för Tony Olsson

Också Tony Olsson (numera Byström) säger sig ha blivit hjälpt av Gud. Han träffade dessutom sin nuvarande fru genom en kristen besöksgrupp år 2010. Efter att han blivit frälst började Tony Byström att skriva böcker, bland annat boken Chockvågor som handlar om morden i Malexander. Och tron på Gud ska vara något han prioriterar nu, enligt en ansökan om att få sitt straff tidsbestämt - något som avslogs av tingsrätten.

Hagamannen Niklas Lindgren är ytterligare en som tillbringat tid på Kumlas klosteravdelning för en vecka "i tystnad för eftertanke" . Detta gjorde han några månader innan han frigavs i juli 2015. Också "Lasermannen" John Ausonius har tidigare vistats på klostret i Kumla.

Efter att han blivit frälst började Tony Byström att skriva böcker, bland annat boken Chockvågor som handlar om morden i Malexander. Foto: ROBBAN ANDERSSON

Reflekterar över livet

Klostret på anstalten Kumla är en särskild avdelning med åtta bostadsrum och sju meditationsrum. Här hålls 23 retreater per år, varav två 30-dagarsretreater. Enligt Lars-Gunnar Skogar är det många kriminella som hittar tron under tiden bakom murarna.

– Ofta är det första gången de stannar upp och reflekterar över sitt liv och på något sätt finner tröst i att det måste finnas något mer, säger Lars-Gunnar Skogar, pastor och andlig vägledare på klostret i Kumla.

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

Polisens nya huvudspår: Stig Engström mördade Palme

”Skandiamannen” Stig Engström blev polisens nya huvudspår

Hit reser svenska turister – får titta på plågade djur

Bilderna inifrån populära parken i Thailand • Wahlström: ”Stäng ner skiten”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.