Polismördaren Jackie Arklöv går i kloster. Foto: Markus Marcetic.Polismördaren Jackie Arklöv går i kloster. Foto: Markus Marcetic.
Polismördaren Jackie Arklöv går i kloster.  Foto: Markus Marcetic.
Hagamannen har också provat på klosterlivet. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖMHagamannen har också provat på klosterlivet. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Hagamannen har också provat på klosterlivet.  Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Våldsmännen fann Gud – i fängelset

Publicerad

Jackie Arklöv får lämna sin anstalt för att åka på klosterretreat för att leva i tystnad och be.

Men han är inte ensam om att ha hittat Gud bakom murarna – även polismördaren Tony Olsson (född Byström), Lasermannen John Ausonius och Hagamannen Niklas Lindgren har vistats på klostret.

– Ofta är det första gången de stannar upp och reflekterar över sitt liv och på något sätt finner tröst i att det måste finnas något mer, säger Lars-Gunnar Skogar, pastor och andlig vägledare på klostret i Kumla.

Polismördaren Jackie Arklöv avtjänar ett livstidsstraff på anstalten Storboda utanför Stockholm. Men han har ansökt om att få lämna anstalten - för att delta i en fördjupningsretreat vid anstaltens Kumlas klosteravdelning. Det framkommer av handlingar från Kriminalvården, som godkänt att den livstidsdömde Arklöv får tillbringa en vecka på klostret.

– Man har samtal varje dag med vägledare, allting annat är tyst. Vi har tre böner, morgonbön, middagsbön och kvällsbön och ibland har vi också mässa. Det här är ju religiösa riter men det är inte därför vi har dem utan det är för att de skapar en rytm i dagen och det hjälper dem att få struktur och  att fokusera på sin egen meditation och på sina egna tankar, säger pastorn Lars-Gunnar Skogar som är andlig vägledare på klostret i Kumla.

Det är inte första gången som Jackie Arklöv tillbringar tid på klostret. Redan 2004 tillbringade han en månad i klostret. Och flera av Sveriges mest uppmärksammade mördare och våldsmän har varit på klostret - och har hittat religionen under tiden bakom murarna.

Hittade Gud

En 47-årig man som år 2005 dömdes för att ha mördat en kvinna och våldtagit hennes dotter, avtjänar ett livstidsfängelsestraff på Skogome. När han i mars i år ansökte om att få omvandla sitt livstidsstraff till att bli tidsbestämt berättade han om hur tiden på klostret ska ha fått honom att bli en annan människa:

"Där var första gången han tvingades titta inåt och se vad han ville göra med sitt liv. Något hände med honom då och några månader senare erkände han brotten för sin psykolog och sin kontaktman. En ny resa började då i hans liv", står det i beslutet från Örebro tingsrätt som inte bifaller hans ansökan om att få tidsbestämma straffet.

"Lasermannen" John Ausonius har tidigare vistats på klostret i Kumla.Foto: MAGNUS FOND

Enligt Lars-Gunnar Skogar får de positiv respons på klosterretreaten bland deltagarna. 

– Hela retreaten går ut på att man ska växa som person och inse vad man gjort och jobba med sig själv för att bli en bättre människa, säger Skogar.

Religiös upplevelse i isolering för Tony Olsson

Också Tony Olsson (numera Byström) säger sig ha blivit hjälpt av Gud. Han träffade dessutom sin nuvarande fru genom en kristen besöksgrupp år 2010. Efter att han blivit frälst började Tony Byström att skriva böcker, bland annat boken Chockvågor som handlar om morden i Malexander. Och tron på Gud ska vara något han prioriterar nu, enligt en ansökan om att få sitt straff tidsbestämt - något som avslogs av tingsrätten.

Hagamannen Niklas Lindgren är ytterligare en som tillbringat tid på Kumlas klosteravdelning för en vecka "i tystnad för eftertanke" . Detta gjorde han några månader innan han frigavs i juli 2015. Också "Lasermannen" John Ausonius har tidigare vistats på klostret i Kumla.

Efter att han blivit frälst började Tony Byström att skriva böcker, bland annat boken Chockvågor som handlar om morden i Malexander. Foto: ROBBAN ANDERSSON

Reflekterar över livet

Klostret på anstalten Kumla är en särskild avdelning med åtta bostadsrum och sju meditationsrum. Här hålls 23 retreater per år, varav två 30-dagarsretreater. Enligt Lars-Gunnar Skogar är det många kriminella som hittar tron under tiden bakom murarna.

– Ofta är det första gången de stannar upp och reflekterar över sitt liv och på något sätt finner tröst i att det måste finnas något mer, säger Lars-Gunnar Skogar, pastor och andlig vägledare på klostret i Kumla.

Relaterade ämnen
Johanna Rapp
Johanna Rapp

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag