Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördargängets nya liv i fängelse

Madeleine blev bara 62 år gammal.
Foto: Privat
Daniel Viberg Wahlgren
Joakim Hessling
Martin Broling
Per-Olov Höflinger
Mats Hedin
Benita Hokkanen
62-åriga Madeleine blev brutalt mördad i baksätet på en rullande Volvo i Långshyttan.
Foto: PRIVAT
1 / 9

De sex vännerna var som "bröder och systrar".

När 62-åriga Madeleine blev brutalt mördad i baksätet på en rullande Volvo i Långshyttan var de alla delaktiga i både plan och utförande.

Nu lever de nya liv i fängelset – där de tvingas klara sig utan varandra.

Kriminalvården har splittrat gruppen och spritt ut de sex dömda på fem olika anstalter.

Under våren 2016 hade 62-åriga Madeleine hittat en naturlig plats i gruppen och umgicks allt mer med kompisgänget i Långshyttan.

En större försäkringsutbetalning och löpande sjukersättning gjorde att Madeleine hade en stadig ekonomi. När vännerna hade ekonomiskt trassel hjälpte hon dem med lån. Men allt eftersom tiden gick blev skuldlistan allt längre.

Men det fanns ingen plan att betala tillbaka lånen.

I stället började de innersta delarna av den sammansvetsade vänkretsen att rita upp en plan – för att mörda Madeleine.

Madeleine blev lurad in i mordfälla

Den 17 juni görs de sista förberedelserna. Flagglina, sopsäckar och en kniv köps in. Följande dag lurar gänget in Madeleine i mordfällan genom att bjuda in till en grillfest, visar utredningen som har fått stöd i hovrätten.

Madeleine mördades i Långshyttan i mitten på juni i år. Hon blev 62 år gammal.
Foto: PRIVAT / PRIVAT

Under bilfärden i en röd Volvo 940 kombi sitter Madeleine på mittplatsen i baksätet. Bakom henne, i lastutrymmet sitter Joakim Hessling, 27, och Daniel Wiberg Wahlgren, 22.

Enligt hovrätten är det styrkt att de tar fram den nyinköpta flagglinan, virar den runt halsen på Madeleine och börjar strypa henne. På var sin sida om den angripna kvinnan sitter Benita Hokkanen, 22, och Martin Broling, 25, och håller fast henne.

Samtidigt skrålar de med i låten "Forever Angel" som spelas på hög volym från stereon.

Kroppen gömdes i ett gruvhål

Bilen stannar till vid en ödslig plats en dryg mil utanför Långshyttan. När Madeleine förs ut ur bilen märker flera personer i sällskapet att hon fortfarande lever. Framför de andra går Joakim Hessling till besinningslös attack och knivhugger henne till döds med ett stort antal hugg, enligt domen.

Flera personer hjälps åt att paketera den döda kroppen i plastsäckar. Sedan sänks den ner i ett gruvhål för att gömmas undan.

När fallet gick till domstol åtalades sammanlagt elva personer för olika grad av inblandning. I slutet av maj fastställde hovrätten långa fängelsestraff för sex personer som dömdes för mord och medhjälp till mord.

Nu har de alla börjat avtjäna sina straff.


LÄS MER: Madeleines sista timmar innan mordet


Nya liv – i fängelset

Flera av dem har uttryckt önskemål om placering som Kriminalvården har kört över. Myndigheten har i stället splittrat gruppen och spritt ut de sex gärningsmännen på fem olika anstalter i olika delar av landet.

Benita Hokkanen var bara 20 år gammal när mordet skedde och fick därför ett i sammanhanget kort straff på tolv års fängelse. Sedan i slutet av oktober sitter hon på Hinsebergsanstalten, känd för att husera Sveriges farligaste kvinnor.

Joakim Hessling dömdes till längst straff – 17 års fängelse – som nu avtjänas på klass 1-anstalten Kumla.

Kriminalvården bedömer att det finns hög risk för att Hokkanen gör sig skyldig till allvarlig misskötsamhet eller annan kriminalitet under tiden i fängelse. Hon kan få villkorlig frigivning tidigast den 30 juni 2024.

Joakim Hessling dömdes till längst straff – 17 års fängelse – som nu avtjänas på klass 1-anstalten Kumla.


LÄS MER: De döms för mordet på Madeleine i Långshyttan


"Skiter i vad jag får för fängelsestraff"

Där får han sällskap av Per-Olov Höflinger som fick sitt straff skärpt till 14 års fängelse i hovrätten. Höflinger pratade om eventuellt fängelsestraff redan under utredningen när han pressades i förhör.

– Jag skiter vad jag får för fängelsestraff bara jag får lugn och ro, sa han då.

Per-Olov Höflinger fick sitt straff skärpt till 14 års fängelse i hovrätten.

Höflinger har begärt att få avtjäna sitt straff på anstalten Saltvik i Härnösand för att läsa upp betyg och genomgå yrkesutbildning – men fått avslag.

Mats Hedin, 46, var den som körde mordbilen och dömdes till tio års fängelse för medhjälp till mord. Tvärtemot Höflinger ville Hedin till Kumla – men hamnade på Saltvik. I sin placeringsbegäran meddelar Hedin att han känner en rädsla och en oro för den kriminella miljön på anstalten.

Även Daniel Viberg Wahlgren begärde att få avtjäna sitt 16 år långa fängelsestraff på Kumla för bästa möjlighet till studier och närhet till familjen. "Plats är bokad i anstalten Norrtälje" skriver Kriminalvården i ett beslut som utfärdades på luciadagen.

Daniel Viberg Wahlgren fick ett 16 år långt fängelse.

Martin Broling avtjänar sitt straff på Salbergaanstalten och kan få villkorlig frigivning tidigast 2 mars 2027. "Risken för att den intagne gör sig skyldig till annan allvarlig misskötsamhet eller kriminalitet bedöms vara hög", skriver Kriminalvården i placeringsbeslutet.

Benita Hokkanen. Dömd till tolv års fängelse för mord i tings- och hovrätten. Hon avtjänar sitt straff på anstalten Hinseberg.

Rätten: De mördade 62-åriga Madeleine

 • Joakim Hessling: Satt i bilens lastutrymme under färden. Enligt domen var han delaktig i strypandet. Därefter delade han ut de mördande knivhuggen mot Madeleine. Dömd till 17 års fängelse för mord i tings- och hovrätten. Han avtjänar nu sitt fängelsestraff på Kumla.


• Daniel Viberg Wahlgren: Satt i lastutrymmet med Hessling och deltog i strypandet. Dömd till 16 års fängelse i både tings- och hovrätten för mord. Avtjänar straffet på Norrtäljeanstalten.


• Martin Broling: Satt bredvid Madeleine i baksätet. Tryckte enligt domen sina armbågar mot Madeleine för att hålla fast henne under strypningen. Dömd till 16 års fängelse för mord i både tings- och hovrätten. Avtjänar straffet på Salberga.


• Per-Olov Höflinger: Satt i passagerarsätet i bilen under mordfärden. Dömdes i tingsrätten till tio års fängelse för medhjälp till mord. Hovrätten skärpte dock straffet till 14 års fängelse för mord. Avtjänar straffet på Kumla.


• Mats Hedin: Körde mordbilen. Dömd till tio års fängelse för medhjälp till mord i både tings- och hovrätten. Avtjänar straffet på Saltvik.


• Benita Hokkanen: Satt i baksätet bredvid Madeleine i bilen under mordfärden. Enligt domen deltog hon vid strypandet genom att lägga snaran över halsen på Madeleine, samt genom att hålla fast henne. Dömd till tolv års fängelse för mord i tings- och hovrätten. Hon avtjänar sitt straff på anstalten Hinseberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.