Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördarens metod: Lockade ”familjernas unga döttrar”

Foto: Polisen

Khader Amiri mördade en av sina två fruar i Sverige och dumpade henne i ett kärr.

Sen flydde han till Iran och gifte sig med ytterligare en ”ung kvinna.”

Nu lämnar Amiri sin berättelse om hur han lockat kvinnor: Hans status som affärsman gjorde att familjer ville gifta bort sina döttrar till mördaren.

Khader Amiri hade tre fruar. En bor i Sävsjö, en i Iran – den tredje mördade han och dumpade i ett kärr i Hökarängen i södra Stockholm.

Nu sitter han inlåst i väntan på dom, men Södertörns tingsrätt har redan slagit fast att han är skyldig till mordet på Marzieh. Khader Amiri nekar till brott.

I väntan på dom har han genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, med slutsatsen att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Under sin månad på rättspsyk har han i långa samtal lagt fram sin livsberättelse.


”Tog sitt ansvar och gifte sig med sin brors änka”

Khader Amiri växte upp i Afghanistan. I samtal med psykiatrikern säger han levde under ”påvra förhållanden” och att han inte gick i skolan. Vid 13 års ålder lämnade han Afghanistan för Irans huvudstad Teheran. Där jobbade han med ”lite av varje” och lyckades ”gradvis etablera sig” för att slutligen tjäna ”riktigt bra” som egenföretagare. Amiri jobbar enligt polisutredningen med att gräva brunnar.

Mordet på Marzieh

Marzieh hittades i ett skogsparti i Hökarängen den 30 maj 2016, när en kvinna som var ute med sin hund såg den delvis nedgrävda kroppen. Två månader tidigare hade Marzieh försvunnit från HVB-hemmet i Farsta där hon placerats efter att hon kommit till Sverige och sökt asyl.

Direkt misstänktes Marziehs make Khader Amiri för mordet och han anhölls i sin frånvaro och efterlystes internationellt. Inte förrän två år senare greps han. Då hade han flytt till Iran och startat ett nytt liv med en ny fru.

Men 2009 dödades hans bror – enligt Amiri och svägerskan av talibaner. Då gifte Amiri sig med svägerskan, broderns änka. I samtal säger Amiri att familjen ”tar hand om sina kvinnor”.

”Han tog, som äldsta sonen, sitt ansvar och gifte sig med sin brors änka”, står i utlåtandet.

2011 lämnade Amiri landet tillsammans med broderns änka och hennes dotter. Familjen hade då ”vissa problem”, säger Amiri utan att gå in på vad det handlar om.

”Han hade hört av flera vänner att Sverige var ett bra land, och han tog därför sin hustru och dennas dotter och sökte under hösten 2011 asyl i Sverige.”

Foto: Privat

”Många ville gifta bort sina unga döttrar till honom”

I september 2011 sökte Amiri asyl i Sverige, visar handlingar från Migrationsverket. 2012 beviljades familjen uppehållstillstånd och de placerades i Sävsjö. Men Khader Amiri fortsatte att åka till Iran.

”Han hade dock sin affärsrörelse kvar i Iran och kom att pendla, och kunde därmed upprätthålla sin goda ekonomi”, står i utlåtandet från Rättsmedicinalverket. Med hustrun kvar i Sverige inledde Khader Amiri ett dubbelliv och han bestämde sig för att hitta ytterligare en kvinna. Kvinnan ”skulle kunna föda honom barn”.

Khader Amiri lyckades locka flera unga kvinnor, säger han. Tack vare sina ”yrkesmässiga meriter” hade han ”gott rykte och det fanns många familjer som ville gifta bort sina unga döttrar till honom”. Kvinnan som valdes ut var Marzieh.

”De flyttade in i Amiris hus i Teheran, men han fortsatte också att pendla till Sverige, där han levde med sin familj i Sävsjö”, står i utlåtandet.

Khader Amiri lyckades locka flera unga kvinnor, säger han. Tack vare sina ”yrkesmässiga meriter” hade han ”gott rykte och det fanns många familjer som ville gifta bort sina unga döttrar till honom”. Kvinnan som valdes ut var Marzieh.
Foto: Polisen

Khader Amiri tog nya hustrun till Sverige

De gifte sig 2014, sen ville Khader Amiri ta med den nya hustrun till Sverige. I september 2015 kom hon fram, men i sin asylansökan nämnde hon inte kopplingen till Khader Amiri. I stället registrerades som ensamkommande flyktingbarn.

Amiri tog först med sig Marzieh till Sävsjö ”där hans första fru välkomnade henne”. Sen ville Marzieh flytta till Stockholm, säger Amiri.

”Amiri planerade därför att köpa en bostad i Stockholm där de kunde bo.”

Amiri tog först med sig Marzieh till Sävsjö ”där hans första fru välkomnade henne”. Sen ville Marzieh flytta till Stockholm, säger Amiri.
Foto: Privat

Mördade Marzieh – sen gifte han sig igen

Khader Amiri berättar för psykiatrikern att han och Marzieh träffades ofta utanför hustruns boende. Han säger att de gick på promenader och shoppade. Men våren 2016 mördade han henne och dumpade kroppen i ett kärr i Hökarängen, enligt Södertörns tingsrätt. Khader Amiri ringde Marzieh över 200 gånger hennes sista dag i livet, visar polisutredningen.

Efter mordet på hustrun lämnade Khader Amiri Sverige och tog sig till Iran. Där inledde han ett förhållande med en ”ung kvinna” som han fick barn med. Han ”skötte sin affärsrörelse framgångsrikt”, säger han. I utlåtandet från Rättsmedicinalverket står att han ”försörjde sig och levde familjeliv”.

På fredag avslutas rättegången vid Södertörns tingsrätt. Därpå blir det klart när dom meddelas.

Khader Amiri jagades internationellt efter mordet på Marzieh 2016. Efter två år kunde han gripas i Iran.
Foto: Polisen

Se Brottscentralen 27 mars här:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.