Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördarens charad efter attacken mot Elena, 56

Enligt åklagaren högg mannen ihjäl Elena Åsberg vid en sopstation i Surahammar. Efter det ska han ha fortsatt sitt liv som vanligt.Foto: Polisen
Mannen är åtalad för mordet på Elena Åsberg. Foto: Polisen

Snickaren högg ihjäl förskolläraren Elena Åsberg och förstörde bevisen, enligt åklagaren.

Sen köpte han korv med bröd, Coca-cola och fortsatte sitt liv som vanligt.

– Det var en ganska monoton dag, säger han i polisförhör.

Men polisen upptäckte hans misstag – dagen därpå greps han för mord.

Kläderna: Brända.

Kniven: Slängd.

Mördaren trodde att han gjort sig av med alla bevis efter att han stack ner förskolläraren Elena Åsberg, 56, vid en sopstation i Surahammar i augusti. Den 31-årige mannen, som jobbade som snickare, gjorde inga ytterligare försök att hålla sig undan.

Drygt en timme efter händelsen köpte han cigaretter, en tändare och en korvmeny – grillkorv med bröd och Coca-cola – på på Shell 7-eleven i Västerås, visar polisutredningen. Två timmar senare köpte han en Red bull på Circle K.

Förskolläraren Elena Åsberg hittades död i Surahammar den 1 augusti i år.Foto: PRIVAT PRIVAT / PRIVAT

"Lite mer tillbakadragen"

Under dagen var han hemma hos sin pappa, och han hjälpte en kompis att flytta.

Vännen som fick flytthjälp berättar i polisförhör att mannen "dagen efter händelsen var mer tillbakadragen än normalt", men att det inte var något som stack ut jättemycket.

Inne i mannens bil hittades rester efter brända textilier.Foto: / POLISEN

Vid 18-tiden köpte han ett par skor för 499 kronor på Din sko i Hälla köpcentrum i Västerås, och solglasögon och tuggummi på OKQ8.

 

LÄS MER: Misstänkte mördarens liv – droger, datorspel och utbrott 

 

"Gick och köpte en pizza"

När han kom hem verkade allt lugnt. På kvällen hade han fortfarande inte hört något alls från polisen. Han var med i en internettävling med frågor om mat och:

– Gick och köpte en pizza, gick hem och käkade den och sov i stort sett. Ja, jag kollade på, vad kollade jag på? Jag kollade på ”Game of thrones” tror jag, säger han i polisförhör.

– Det var en ganska monoton dag i går.

"Gick och köpte en pizza, gick hem och käkade den och sov i stort sett", säger den misstänkte 31-årige mannen om vad han gjorde dagen då Elena Åsberg mördades.Foto: / POLISEN

"Monoton dag", enligt åklagaren och polisen är det en lögn: Efter våldsdådet, där Elena Åsberg höggs ner med ett 20-tal hugg över stora delar av kroppen och halsen, kastade den misstänkte vapnet i en container, hoppade in i sin jobbil och lämnade platsen. I bilen brände han sen sina blodiga arbetskläder, och han gjorde sig av med skorna, enligt åtalet.

 

LÄS MER: Elena Åsberg, 56, mördades på öppen gata 

 

Mannen ville byta skor

Dagen efter mordet fortsatte mannen sitt liv i stort sett som vanligt. Han steg upp på morgonen, tog på sig en gul T-shirt med bananföretaget Chiquitas logo och svarta arbetsbyxor – inte sitt vanliga gula arbetsställ – innan han lämnade för jobbet.

Mannen bar en gul T-shirt med bananföretaget Chiquitas logo och svarta arbetsbyxor.Foto: / POLISEN

Vid 07-tiden stannade han till vid Circle K där han köpte frukt, fikabröd och Red bull. Sen åkte han vidare till jobbet. Vid 08-tiden pratade han med sin chef och sa att han behövde nya arbetsskor, de gamla var "slitna".

På dagens första rast, mellan 09 och 09.30, åkte han till OKQ8 och köpte Coca-Cola och cigaretter. Mannen "brukar alltid åka i väg till någon mack och handla" på den rasten, berättar en kollega i polisförhör.

Elena Åsberg hittades död vid en sopstation i Surahammar.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Mannen: "Varje dag ser ... är likadan"

Den misstänkte mördaren själv i polisförhör:

– Jag höll på med mina elnischer, åkte och köpte en macka, åkte nog och köpte en korv vid ett också ... det är ju det, man blandar ihop dagarna liksom, det är liksom det är så ... monotont jobb liksom, eller monotont och monotont men liksom det är ... varje dag ser ... är likadan nästan så att ... gjorde jag det på den dagen eller gjorde jag det på den andra dagen, det är lite svårt att avgöra ibland och jag fortsatte som ... det var elnischerna som vanligt var det och sen ... samma raster, åkte och köpte min macka ...

Själv säger mannen att han inte minns något särskilt från dagen.Foto: Polisen

På frågan om han minns något speciellt från dagen säger han:

– Nej, det står helt still i huvudet på mig, kommer inte ihåg.

– Sen vändes mitt liv upp och ner också.

 

LÄS MER: Snickare åtalad för mordet på Elena Åsberg

 

Mannens misstag avslöjades

Vid 13-tiden stannade han till vid Shell och vid 16 köpte han Coca-cola, en ost- och skinkbaguette och en banan på Ica. Vad han inte visste var att polisen följde honom hela dagen.

Flera vittnen till dådet vid sopstationen lämnade uppgifter om mannens bil, som kunde spåras till ett företag. Snabbt ringades mannen in som misstänkt och polisen började bevaka honom. När han lämnade jobbet dagen efter mordet följde polisen efter honom hem och utan att den misstänkte märkte det kunde polisen undersöka bilen.

Strumpa som hittades hemma hos den misstänkte mördaren, med Elena Åsbergs blod på.Foto: Polisen

Den misstänkte mördaren var inte tillräckligt noggrann i förstörandet av bevis, visar polisens utredning. Direkt upptäcktes hans misstag.

Elsa Åsbergs blod hittat i bilen och lägenheten

Vid förarplatsen i bilen, på fronten och vid förardörrens yttre handtag hittades blod. Från Elena Åsberg.

Mannen greps samma dag, misstänkt för mord. I tvättkorgen i hans lägenhet hittades också en strumpa med Elena Åsbergs blod på. I skåpbilen och vid ett pumphus hittades sen brandrester av mannens arbetskläder, enligt åtalet ”till styrkande av att NN bränt kläder efter mordet”.

Brandresterna är enligt åtalet bevis ”till styrkande av att NN bränt kläder efter mordet”.Foto: Polisen

I tidiga förhör nekade den misstänkte helt till mord. Sen har han ändrat inställning till att han varken kan erkänna eller neka. Han var på platsen, säger han, men kan inte minnas att han högg ner Elena Åsberg.

Ringarna visar var blod hittats i den misstänktes jobbil.Foto: / POLISEN

I förhör har han sagt att han var vid sopstationen och slängde skräp, sen "är hans nästa minnesbild när han står och håller i en kniv intill målsäganden som ligger blodig framför honom på marken".

Mannen har också sagt att han slängde kniven i en container.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.