Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mördarens brev om mordet – till polisen

Jacob Svensson har dömts för mordet på en offentlig toalett i Örebro. Foto: Polisen

"Why so serious" stod det i blod på spegeln inne på den offentliga toaletten vid Järntorget i Örebro. Nedanför på golvet låg en livlös man, dödad med flera knivhugg. 

Innan den numera dömda mördaren greps skrev han anonyma brev adresserat till polisen med ledtrådar om mordet. 

– Det är lite som filmen ”När lammen tystnar”, som en skräckfilm, säger Mats Öhman, polis i Örebro.

6 januari 2018. 

En privatperson öppnar dörren till den offentliga toaletten vid Järntorget i Örebro, synen gör honom rädd och han smäller igen den snabbt. Inne på toalettgolvet ligger en livlös kropp med ansiktet täckt av toalettpapper. Golv och väggar är täckt av blod och på spegeln har någon med blod skrivit texten ”Why so serious”. Ett citat som förekommer i Batman-filmen ”The dark knight” från 2008.

På spegeln på toaletten stod ”Why so serious” skrivet i blod. Foto: Polisen

”Som en skräckfilm”

Polisen spärrade snabbt av toaletten.

Mannen på golvet visade sig ha avlidit efter att ha fått omfattande skador från knivhugg i hals, nacke och ansikte. 

Mats Öhman på polisen i Örebro kallades in som ansvarig presstalesperson och blev ansiktet utåt för rapporteringen av det högprioriterade ärendet. Något som mördaren noterade.  

På en papperslapp skrev han samma citat som på toalettspegeln vid Järntorget, ”Why so serious” tillsammans med ytterligare en text, ”Bloody night in the toilet light”. Lapparna la han sedan ner i ett kuvert adresserat Mats Öhman på polisen. 

– Jag uttalade mig som presstalesperson i det ärendet när vi efterforskade identiteten på offret. Då har han läst väl läst mitt namn för vi har inte haft med varann att göra tidigare, säger Mats Öhman.

Med hjälp av övervakningskameror kunde en misstänkt mördare ringas in och identifieras. Polisen sökte nu efter 19-åringen Jacob Svensson och tre dagar efter mordet, den 9 januari, slog de till mot en fastighet i Skövde. Den numer dömda Jacob Svensson kunde gripas. Polisen fann offrets blod på Jacob Svenssons kängor och ryggsäck. I ryggsäcken låg även kuvertet till Mats. 

–  Hur hade jag reagerat om brevet hade kommit till mig och han inte hade hittats? Det är lite som filmen ”När lammen tystnar”. Som en skräckfilm över det hela på något sätt. Jag hade ju direkt förstått att det hade varit mördaren som hade skickat brevet, han ville väl gäcka oss, säger Mats Öhman.

Polisen fann offrets blod på Jacob Svenssons kängor och ryggsäck. I ryggsäcken låg även kuvertet till Mats. Foto: Polisen

Skulle råna offret

I tingsrättsdomen står det att Jacob Svensson nekar till mord. Han erkänner dock att han planerat att råna mordoffret tillsammans med sin vän ”Benso” och att det är vännen som är mördaren. 

Någon ”Benso” har dock inte kunnat identifieras och på övervakningsfilmerna syns bara två personer, Jacob Svensson och den numera döda mannen.

Enligt Jacob Svensson ska han och ”Benso” kommit i kontakt med mordoffret via Snapchat och tillsammans tagit tåget till Örebro för att köpa narkotika. När de möttes vid centralstationen i Örebro slog de följe till toaletten vid Järntorget. 

I domen står det att Jacob Svensson försökt att föra över 5000 kronor vid flera tillfällen till offret utan att lyckas strax före att mordet sker. 

Mats Öhman på polisen i Örebro kallades in som ansvarig presstalesperson och blev ansiktet utåt för rapporteringen. Foto: Polisen

”Originellt sätt att mörda”

Ulf Åsgård är specialist i allmän psykiatri och har bland annat arbetat åt både Säpo och Rikskriminalen. Han är expert på gärningsmannaprofiler och menar att fallet med Jacob Svensson är unikt. Han kan inte påminna sig om något liknande fall i Sverige. 

–  Det låter som ett originellt sätt att mörda och som en väldigt farlig person som inom loppet på en kvarts kontakt mördar, utan att de egentligen känner varandra. Den här lappen är också ett avvikande beteende, säger han.

12 års fängelse 

Att Jacob Svensson skrivit brevet till polis Mats Öhman förklarar han enligt domen med att han ville hjälpa polisen i sin utredning. 

I domen står det: ”Han skrev också kuverten till polisen för att hjälpa till att identifiera offret och se till att de skulle få veta vad som hänt ” och ”Även det han skrev om ”bloody night in the toilet light” visade ett samband mellan identiteten och platsen där NN dog. På något sätt ville han bli påkommen, men ändå inte.”

– Jag har arbetat som polis i över 40 år. Jag har inte hört talas om att något sådant har hänt tidigare i verkligheten, det gör det lite till en amerikansk film, säger Mats Öhman om lapparna.

Jacob Svensson dömdes av Örebro tingsrätt till 12 års fängelse för mord. Eftersom han var 18 år när mordet begicks ansåg tingsrätten att han inte kunde dömas till livstids fängelse.  

Det vet vi om mordet:

Den 6 januari i år hittades en man knivmördat på en offentlig toalett i Örebro.

På toalettspegeln stod texten ”Why so serious” skrivet i blod.

Den 9 januari greps 19-åriga Jacob Svensson i Skövde. 

Den 24 juli dömdes han för mordet till 12 års fängelse av Örebro tingsrätt.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!